czwartek, 25 stycznia 2018

Muffinki smietankowe

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych (m.in. w związku z wysyłaniem materiałów reklamowych, informacji o nowościach, promocjach itp.) przez Prymat Sp. Czerwony Fartuszek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Czerwony Fartuszek. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na muffinki smietankowe.


Muffinki będą twarde, a nie puszyste. Chodzi o jak najkrótsze mieszanie, żeby nie wytworzyć za dużo glutenu, który w tym przypadku spowoduje, że ciasto będzie miało zwartą strukturę. Dlatego w muffinach mieszamy najczęściej składniki oddzielnie i mokre oddzielnie, aby później jak najszybciej połączyć wszystko razem.


Proste babeczki waniliowe to najprostszy i zarazem jeden z moich ulubionych przepisów – widać to z resztą po tym, jak często znajdziecie go na stronie w najróżniejszych odsłonach (np. w wersji czekoladowej lub z budyniem). W zależności od fantazji, dostępnych produktów lub czasu można z niego przygotować słodką przekąskę „na szybko” lub eleganckie babeczki na przyjęcie. Dodane przez andzikw: Tylko o kuchni. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Muffinki smietankowe

Przepisy z kategorii śmietankowe babeczki. Lista przepisów na muffinki smietankowe z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Dzięki niebanalnej dekoracji z pianek marshmallow mogą być ozdobą każdej imprezy. Piekłam w foremkach silikonowych, bez papilotek. Mini babeczki pieczemy przez około minut. Jeśli użyjecie większej foremki to wydłużcie trochę czas pieczenie, przed wyjęciem z piekarnika babeczki sprawdźcie patyczkiem do szaszłyków, jeśli po wyjęciu jest suchy bez śladów ciasta to znaczy, że są gotowe.


Muffinki smietankowe

Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. Babkę śmietankową jak i babeczki posypujemy cukrem pudrem. Jeżeli pieczemy dużą babkę to pieczemy ją przez około minut. Za przepis dziękuję Bei , autorce bloga Moja kuchnia. Najlepsze przepisy na mini wypieki: muffiny, muffinki, babeczki.


Pieczone w formie na muffiny smaczne małe deserki, idealne na przyjęcia, imprezy, spotkania ze znajomymi jak i na dziecięce uroczystości. Wśród nich muffiny czekoladowe, marchewkowe, cytrynowe, jogurtowe, z owocami: śliwkami, malinami, porzeczkami i jagodami. Kruche babeczki z kremem i owocami, babeczki kajmakowe i makowe. Czekoladowo-śmietankowe babeczki to deser doskonały na weeken który możecie przygotować z dziećmi. Moim zdaniem te czekoladowe babeczki to nie mają sobie równych.


Muffinki smietankowe

Gotowanie jest dla mnie odskocznią od zamętu dnia codziennego. Oddając się kulinarnym wyczynom prawdziwie odpoczywam. Codzienne przyrządzanie posiłków dla mojej rodziny to dla mnie słodka konieczność, wtedy szukam inspiracji na blogach kulinarnych, albo zwracam się do absolutnego dla mnie kulinarnego guru - mojej mamy. Babeczki są puszyste, wilgotne, równo wyrastają.


Patryka :) Przyznaję, że w. Po pierwsze - uprasza się o nieregulowanie odbiorników. Mocno śmietankowe z dużą ilością kokosu. Na zdjęciach muffinki mają jasnozielony kolor bo. Ostatnio były duże babki, więc teraz postawiłam na mniejszą wersję.


Pomarańczowe muffinki wzbogaciłam aromatem śmietankowym, który rewelacyjnie współgra z cytrusowym smakiem. Jeszcze garść orzechów i… gotowe! Bo dodałam od siebie jeszcze nadzienie serowo-orzechowe. Można je pominąć, można użyć dowolnego dżemu lub budyniu, ale…ja polecam Wam moją wersję.


Zapraszam na pyszne babeczki i muffinki, z owocami, z kremami, z czekolada i wiele innych. Szybko i wygodnie przeliczysz gramy na łyżki, łyżeczki, szklanki, sztuki! Rozgrzej piekarnik do 2stopni i piecz muffinki przez 20–minut. Sprawdzaj gotowość babeczek wykałaczką. Jeśli wykałaczka jest sucha, babeczki są gotowe.


Można dodać do ciasta rodzynki, suszone morele, orzechy lub owoce aby urozmaicić ich smak. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Pewnym minusem jest to, że ciasto bardzo się klei i żeby przełożyć na blaszkę wycięty foremką kształt trzeba dobrze podsypać mąką stolnicę przed rozwałkowaniem ciasta - inaczej placek przywiera do podłoża (bardzo się klei). Przy takich z czekoladą to często jest łudzące, gdyż czekolada zostaje na patyczku i wygląda to jak 'niedopieczone ciasto' PS.


Nie, żeby to była jakaś reklama, ale polecam Wam papilotki na muffinki z nowej kolekcji Ikei, mają taki przeuroczy zestaw 3. Ciasteczka bardzo smaczne. Wsypujemy szklanki mąki. Czasami nachodzi nas ochota na małe co nieco, zwłaszcza w cieplejsze dni. Mamy dla was przepyszną propozycję: przepis na lody śmietankowe, domowe, nie ze sklepu.


Może je zrobić każda z was w jedyne minut. Są dosyć proste w przygotowaniu, wybornie smakują i nie zmiennie kojarzą mi się z moimi ulubionymi smakami dzieciństwa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty