Ciasto początkowo mieszaj łyżką, a później wyrabiaj ręką. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i zostaw w temperaturze pokojowej na noc. Następnie ciasto rozwałkuj na grubość 4-mm i foremkami wycinaj ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek w kształcie gwiazdki (wielkości). Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pyszne, prześliczne, kruche i korzenne – pierniczki na choinkę. Ciasto jest banalnie proste do zrobienia, dobrze się wałkuje, a po upieczeniu zachowuje wycięty kształt i nie rośnie za bardzo.
Dlatego świetnie nadaje się do pieczenia pierniczków choinkowych. Ciasto wyrabiać reką przez około minut, aż będzie gładkie. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pierniczki choinkowe.
Przepisy z kategorii pierniczki choinkowe. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Rozwałkować na grubość mm, wycinać foremkami pierniczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać ciasteczka.
Piec w nagrzanym piekarniku do 1stopni C przez minut. Sprawdzony przepis na pierniczki choinkowe od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku!
Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną. Apetyczne pierniczki ślicznie wyglądające jako ozdoby choinkowe Składniki: 1kg mąki, 250g miodu, 250g cukru, kostka margaryny (250g), jajka, czubate łyżki kakao, łyżeczka sody oczyszczonej, 20g przyprawy do piernika. Wyjmujemy po kawałku, rozwałkujemy na obsypanym mąką blacie.
Są bardzo drobno zmielone, a więc pierniczki będą cienkie. Gorącym miodem zaparzyć mąkę. Wymieszać miód nożem z mąką. Po ostygnięciu dodać cukier i sodę. Wyrobić ciasto przypominające konsystencją ciasto na makaron.
Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite w przekroju. Jeśli ciasto się nie klei można podlać nieco olejem. Jeśli zaś klei się za bardzo to dodajemy mąki. Następnie podsypujemy mąką blat i wałkujemy ciasto na grubość około mm. Przy pomocy foremek wykrajamy pierniczki.
Nie trzeba ich wieszać na choince. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Pokaźny zbiór przepisów.
Zagrzać miód i wrzucić do niego przyprawy - tym razem wyjątkowo gotowe, z torebki. Teraz leżakują w pudełku z jabłuszkiem. A już za parę dni zawisną na choince, oczywiście po wcześniejszym udekorowaniu :). Zawsze podczas wykrawania pierniczków robię w nich dziurki przy użyciu słomki do napojów.
Ciasto zostaje w rurce, a w pierniczku jest idealny otwór na wstążeczkę lub nitkę. Ciasto na te pierniczki leżakowało od dwóch dni do tygodnia. Tak naprawdę to było nic, w porównaniu z Piernikiem Staropolskim, na który czeka się tygodni, nie licząc czasu leżakowania po upieczeniu. Z ciastem pracowało się wspaniale. Dobrze się wałkowało, wycinało i piekło.
Po upieczeniu pierniczki porządnie stwardniały. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 5mm, wycinamy dowolne kształty. Piec w temperaturze 1stopni C, przez około minut.
Ich wypiekanie to wielka frajda nie tylko dla ciebie, ale przede wszystkim dla twoich dzieci. One przecież najbardziej lubią wycinanie z ciasta różnych kształtów. A świąteczne pierniki mają tę zaletę, że mogą przybierać różnorodne formy. Od świętych Mikołajów, choinek, bombek choinkowych.
Wszystkie składniki w misce wyrabiam ręcznie na gładką masę. Kiedy wszystko się ładnie połączy zawijam ciasto w folię spożywczą i schładzam przez minut w lodówce. Kiedy ciasto jest chłodzone rozwałkowuję na stolnicy na grubość około cm. I wycinam foremkami kształty.
Do ostudzonej masy maślanej dodaj jajko. Następnie dodaj do mąki i wyrabiaj ciasto ugniatając. Uformuj kulę, zawiń w folię aluminiową i odstaw do lodówki na całą noc. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku - 2stopni przez ok minut (ja piekłam na programie góra dół).
Pierniczki układam na blaszce wyłożonej pergaminem. Kuchnia Malwinki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kuchnia Malwinki. Są miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu.
A sam przepis jest prosty i szybki w wykonaniu: ciasto wystarczy zagnieść, rozwałkować i już można wykrajać dowolne kształty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.