środa, 10 stycznia 2018

Chleb z maki owsianej na drozdzach

Na szczęście udało mi się w końcu opracować recepturę na chleb owsiany, który się nie kruszy i jest bardzo smaczny. Z czystym sumieniem mogę się podzielić przepisem #128578; Do ciasta dodałam oprócz mąki owsianej: owsiankę, ubite białka i żółtka. Wierzch posypałam jeszcze otrębami owsianymi, ale możecie w sumie wybrać ziarna.


Dzis pora pokazac chleb, ktory obiecalam pokazac w pop Zobacz więcej. BogusiaObserwuj bloga Obserwujesz bloga. Bardzo smaczny chleb na zakwasie, zawierający wszystko to, co chleb powinien zawierać, czyli obie maki, oliwę z oliwek, płatki owsiane oraz ziarna.


To ma być rzadkie ciasto, te bezglutenowe są z reguły rzadsze, z proporcji jak na zwykły chleb wyjdzie zbite i niejadalne. Może to drożdże, a może piekarnik? Dziekuje za odpowiedz, uzylam owsianej i. Pyszny chleb z chrupiącą skórką. Warto piec w domu chleb, bo smakuje o wiele lepiej niż ten ze sklepu, nawet lepiej od tych droższych chlebów. Sami decydujemy jakie dodatki chcemy dodać.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb z mąki owsianej. Jeśli lubicie chleb, taki aromatyczny, pyszny to chleb żytni jest dla was. Ją częściej stosuje się jako dodatek, a nie podstawową mąkę.


Jeśli po wyłożeniu na blachę ciasto wydaje się dość luźne to warto na chleb założyć obręcz od tortownicy i tak piec później min przed pieczeniem ją zdjąć, aby chleb się równo dopiekł. Wypróbowałam dwa z nich, ale ciasteczka wyszły mi jakieś miękkie i lekko gumowate. Chciałabym uzyskać lekko twarde, kruche i chrupiące.


Chleb z maki owsianej na drozdzach

Może ktoś z Was może mi polecić sprawdzony przepis? Chce się więcej i więcej. Bardzo prosty chleb, w całości wykonany z jasnej mąki orkiszowej z dodatkiem pestek słonecznika, sezamu oraz siemienia lnianego. Przepis na chleb bezglutenowy z ogórkami pierwotnie opracowałam dla swojej mamy tak, aby mogła taki chleb piec w wypiekaczu, teraz sama często go przygotowuję piekąc u siebie w piekarniku. Niestety chleb faktycznie jest gorzkawy, widocznie to wina tej mąki.


Chleb orkiszowy na drożdżach. Postanowiłam przerobić mój sprawdzony przepis na najprostszy chleb i skorzystać z porad znalezionych w Internecie. Był zwarty, z chrupiącą skórką i mnóstwem ziarenek. Miąższ przypominał mi trochę chleb na zakwasie, bo podobnie jak on, był zbity i wilgotny. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 2stopni.


W nagrzanym piekarniku umieść chleb i piecz go przez ok. Ten chleb jest po prostu przepyszny! Nie przypuszczałam, że chleb bezglutenowy może być tak dobry i tak prosty w przygotowaniu!


Chciałam upiec szybki chleb bezglutenowy, ale bez wyrabiania. W domu miałam zapas płatków owsianych, postanowiłam więc upiec chleb owsiany. Jest on idealny dla osób z nietolerancjami pokarmowymi i alergiami czy drożdżycą organizmu. Bardzo dobrze smakuje, gdy jest opieczony w tosterze, a n ajlepiej kroi się po kilku godzinach od wypieku. Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.


Pod koniec pieczenia można chleb wyciągnąć z formy i dopiec go przez ostatnie minut jedynie na kratce piekarnikowej, już bez formy. To nie jest chleb na jeden czy dwa dni. Tak przygotowany chleb orkiszowy będzie świeży przez a nawet dni!


Więc podsumowując: zdrowy, łatwy i mega dobry. Lepiej być nie może :) PS w oryginalnych przepisach do przygotowania tego chleba stosowane było mleko, jednak z powodów zdrowotnych zastąpiłam mleko zwykłą letnią wodą. Wczoraj zrobiłam ten chleb.


Spieszyłam się i nie doczytałam, że trzeba najpierw zrobić rozczyn. Wrzuciłam wszystko razem, urosło, zamieszałam, wrzuciłam do formy, znowu urosło, upiekło się i jest. Nie zgrałam się w czasie pieczenia i musiałam wsadzić do piekarnika razem z bułkami na termoobiegu. Zakwas wstawiam do lodówki na drzwiczki w słoiczku przykrytym serwetką, żeby był dostęp powietrza.


Ponieważ piekę przeważnie raz na 2-tygodnie, więc jeżeli pamiętam, to mniej-więcej w połowie tego okresu wyjmuję go z lodówki, dodaję łyżeczkę mąki i trochę ciepłej wody, mieszam i odstawiam na kilkadziesiąt minut, aby w temperaturze pokojowej zakwas znowu zaczął. Ostatniej dni noworocznego lenistwa spędziłam na pieczeniu domowych chlebów, za którymi na co dzień tak bardzo tęsknię. W szczególności za tymi na własnym zakwasie. Tym razem do wypróbowania poszedł Oat Flour Bread - chrupiący, rumiany bochenek prosto z foremki czyli kolejny pewniak z książki Artisan Bread in Minutes a Day.


Poza tym ważny jest też typ mąki użyty do wypieku oraz zawartość spulchniaczy i innych niezdrowych substancji. Staraj się spożywać pieczywo z mąki pełnoziarnistej, która zawiera. Opis przygotowania Ciepłą wodę wlać do miski, wsypać płatki, sól i cukier. Wkruszyć drożdże i odstawić na minut.


Ten upiekłam w środku nocy po to, by o poranku czekał na mnie w kuchni i sprawił, że dzień od samego początku będzie idealny. Wielu z nas lubi smaczny, świeży, chrupiący chleb. W takim razie zamiast konserwować się jak mumie egipskie zjadając kolejne konserwanty, ulepszacze itp.


Wystarczy na to poświęcić jeden wieczór w tygodniu a korzyści dla zdrowia będą duże. Jest mocno zbity (zdecydowanie bardziej niż na zdjęciu), ale nie jest zakalcem. Myślę, że to wina całych ziarenek kaszy, które były za ciężkie i proces fermentacji nie był w stanie ich utrzymać.


W związku z powyższym w sklepie z organiczną żywnością zakupiłam coś takiego: SUCHY ZAKWAS PIEKARSKI NA CHLEB Bio.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty