środa, 31 stycznia 2018

Niski biszkopt

Miał być niezawodny i taki jest - delikatny, lekki a zarazem stabilny. Lista przepisów na niski biszkopt z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Dodane przez dragonikw: Tylko o kuchni.


Czy ktoś jest może na diecie z niskim ig? Testem bylo tez uzycie zlotego barwnika i ja tak jak dziecko ktoremu po raz pierwszy daje sie do reki farbki , maluje wszystko, tak ja rowniez wykorzystalam zlotko na maksa zgodnie z zasada: Sie kupilo, sie ma , sie uzywa! Zrobilam ostatnio biszkopt ,slicznie wyrosl.


Polozylam na nim swierze truskawki,i zalalam juz gestniejaca galaretka. Niestety biszkopt cala galaretke wchlonal. To najlepszy biszkopt do mini tortów pieczony bez dodatku proszku do pieczenia. Ten jasny biszkopt zawsze się udaje.


Pachnie pięknie, jest puszysty, a co najważniejsze - nie kruszy się, ponieważ do ciasta dodaje się łyżeczkę. Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty. Do tej pory eksperymentowałam z różnymi przepisami na biszkopt. Zawsze był za niski, mało puszysty lub robił mi się zakalec. Zaryzykowałam z tym przepisem i REWELACJA!


Wszystkie inne przepisy idą do śmieci. Aby zrobić biszkopt w innym kolorze, np. Wówczas bardzo często dodaje się również szczyptę proszku do pieczenia.


Biszkopt wyszedł puszysty, smaczny i równiutki. Najczęściej szykujemy duże torty. Popularny jest również biszkopt na tort prostokątny. Najlepszy z najlepszych – biszkopt błyskawiczny. Jest idealny do rolad (łatwy w rolowaniu), ale też niezastąpiony w tortach (tych jednostopniowych lub po prostu trzeba upiec trzy spody oddzielnie).


Jeśli szukacie typowego biszkoptu do tortu, to polecam przepis na biszkoptowe spody. Szczególnie wtedy, gdy muszę upiec szybko kilka spodów. Kilku dziewczynom biszkopt wyszedł zbyt niski, dlatego przepis trochę poprawiłam – ja sama nigdy nie ubijam jajek w całości z cukrem, tylko najpierw ubijam same białka, potem je miksuję z cukrem – tak aby uzyskać białka jak na bezę – gdy są takie sztywne i mocno napowietrzone, wtedy biszkopt wychodzi wysoki i spokojnie można. Zebrałam własne doświadczenia i zrobiłam swój własny. Postawiłam wysoką poprzeczkę, bo produkt jest wysokiej klasy, a od takich wymagam więcej.


Do ciast często potrzebny jest biszkopt. Problem w tym, że z mąki innej niż biała on nie wyjdzie (a przynajmniej mnie jeszcze nie udało się dokonać takiego wyczynu). Okazuje się, że smakuje prawie jak zwykły biszkopt. Do ubitych jajek stopniowo dosypywać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę.


Szybko, ale bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką średniej tortownicy. Piec w 1stopniach przez ok. Upieczony biszkopt wyłożyć na czystą ściereczkę i ostudzić.


Niski biszkopt

Od trzech tygodni sprawdzam na sobie działanie diety o niskim indeksie glikemicznym. To co mogę o niej powiedzieć to na pewno to, że w końcu mnie nie wzdyma, ale włączyłam do swojego menu mleko bez laktozy, więc nie wiem czemu bardziej zawdzięczam brak wydętego brzucha - diecie czy odstawieniu laktozy. Przepisy na niski biszkopt z wiśniami w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na niski biszkopt z wiśniami. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Jak upiec niski biszkopt?


Puszysty biszkopt idealny do przełożenia masą lub kremem i wykonania tortu. Wysoki biszkopt idealny na tort. Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który informuje o tym, jak gwałtownie po spożyciu danego produktu spożywczego wzrasta poziom glukozy we krwi.


W wybieraniu produktów, które mają niski indeks glikemiczny, pomoże ci praktyczna tabela. Ja robię biszkopt od tyłu,a więc wpierw ubijam na sztywno pianę z cukrem, dodając po łyżce cukru w trakcie ubijania, potem dodaję po jednym żółtku i dalej lekko ubijam, na koniec delikatnie dodaję mąkę. Jeśli idzie o proporcje to tyle łyżek cukru i mąki ile daję jajek. Nadaje się do ciast takich jak np.


Odejmując kakao, a w jego miejsce dodając mąkę może być bazą pod ciasta , które w przepisie mają jasny biszkopt. Spód jest niski i nie nadaje się do przekładania. Stanowi jedna bazę do ciast.


Niski biszkopt

Najprostszy zestaw składników na biszkopt jasny, jaki można sobie wyobrazić, to proporcje ułożone tak, żeby w łatwy sposób można było je przeliczać i dostosowywać do większej lub mniejszej ilości jajek, w zależności od tego w jakiej tortownicy lub blaszce będzie upieczony. Zobacz, które produkty mają niski indeks glikemiczny. Na ich bazie buduj jadłospis uzupełniając je umiarkowaną ilością żywności o średnim IG i niewielką ilością produktów o wysokim IG.


Obserwuj autora Usuń z ulubionych Dodaj do ulubionych Jeszcze nie wypróbowany Oznacz jako wypróbowany Wyślij wiadomość autorowi Drukuj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty