Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość - mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok.
Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną. Dolewając stopniowo (po łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie gładkie, jednolite i będzie przypominało ciasto kruche (możemy nie wykorzystać całego mleka). Dokładnie wyrabiać ręką przez około minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. Foremkami wykrajać pierniczki. Przepis na świąteczne kruche pierniczki. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia.
Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minut. Krok 2: Pieczemy pierniki. Rozwałkuj je na stolnicy i metalowymi lub plastikowymi foremkami wycinaj różne kształty. Gotowe pierniczki udekoruj lukrem i cukrowymi perełkami.
Skorzystaj z tego przepisu na świąteczne pierniki. Ciasto dzielimy na dwie części. Są miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu. A sam przepis jest prosty i szybki w wykonaniu: ciasto wystarczy zagnieść, rozwałkować i już można wykrajać dowolne kształty.
Będzie gęste i klejące, jednak po umieszczeniu go w lodówce, zrobi się idealnie plastyczne. To już ostatni dzwonek na zrobienie ciasta, które ma dojrzewać 4. Desery Świąteczne ciasto - przepis. Dzięki niej pierniczki świąteczne są kruche, a zarazem lekko ciągnące - pyszne! Podstawą pierniczków jest nie tylko aromatyczne ciasto, które od razu po upieczeniu jest miękkie lub leżakując w metalowej puszcze kruszeje, ale także ich zdobienie. Rozwałkować na grubość mm, wycinać foremkami pierniczki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku do 1stopni C przez minut. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Niezależnie od kształtu, miękkości czy dodatków, pierniki zawsze uwodzą korzennym zapachem, przywołującym na myśl zimowe wieczory i rodzinną atmosferę świąt Bożego Narodzenia.
W przeszłości uważało się je za produkt luksusowy i symbol dobrobytu, dostępny tylko dla najbogatszych. Dobry, sprawdzony przepis na świąteczne pierniki jest jak skarb - wraca się do niego co roku, by przygotować pyszne, korzenne ciasteczka na Boże Narodzenie. Ich wypiekanie to wielka frajda nie tylko dla ciebie, ale przede wszystkim dla twoich dzieci. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. One przecież najbardziej lubią wycinanie z ciasta różnych kształtów.
A świąteczne pierniki mają tę zaletę, że mogą przybierać różnorodne formy. Od świętych Mikołajów, choinek, bombek choinkowych. Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie.
To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je. W takiej formie piernik nadaje się również na choinkę z piernika oraz ozdoby świąteczne np. Miękkie pierniczki bez miodu są za delikatne, by pełnić tego typu funkcje.
Raz wzięłam przepis z mało znanego kulinarnego bloga na świąteczne pierniki i ile się naprzeklinałam to moje - był totalnie nietrafiony. Później trafiłam do Eris i się nie przejechałam. Potem widziałam go u Ciebie na poprzednim blogu.
Lukier: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Jeśli lukier jest za gęsty dodać odrobinę gorącej wody, jeśli za rzadki dodać cukier puder. Rozpuścić czekolady (co jakiś czas podgrzewać).
Sałatki Letnia sałatka z rukolą i truskawkami. To dzięki niemu pierniki są kruche, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Podpowiadamy jak przyrządzić pyszne ciasto na pierniczki oraz jak udekorować bożonarodzeniowe ciasteczka!
No wreszcie prawdziwe katarzynki ktoś pokaże! A nie jakieś serca czy kwiatki wmawiając ludziom głupoty, że katarzynki upiekli. Same ciastka po upieczeniu ładnie trzymają kształt, są od razu gotowe do jedzenia i miękkie. Dodatki charakterystyczne dla świątecznych wypieków czyli powidła śliwkowe, przyprawa piernikowa, orzechy i wiórki kokosowe. Po wyjęciu z lodówki ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na grubość około 2mm Wykrawać z niego pierniczki o dowolnych kształtach.
Piec w temperaturze 1stopni przez około 10minut. Po ostudzeniu dekorować lukrem królewskim. Mogą być to Lebkuchen – miękkie pierniczki, które pokrywa się lukrem.
Te niemieckie ciastka można od razu jeść, nie muszą leżakować, by nabrać kruchości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.