piątek, 20 kwietnia 2018

Pizzerinki z ciasta drożdżowego

Pizzerinki z ciasta drożdżowego

Maż przywiózł pizze z pizzerii i popijajac drinkami lidlowskimi wszamaliśmy wszystko ;) dzisiaj odcierpię makę pszenna pewnie, bo już czuję skutki, ale chyba jednak zrobię i te pizzerinki. Miska do ciasta drożdżowego. Dodane przez annawk w: Tylko o kuchni. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dolewamy rozpuszczone drożdże oraz olej i zagniatamy ciasto do momentu aż przestanie kleić się do rąk. Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy, wykładamy przyrumienione na oleju pieczarki i cebulkę, szynkę, boczek i posypujemy startym serem.


Pizzerinki z ciasta drożdżowego

Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pizzerinki z ciasta drożdżowego. W kuchni panuje szeroko pojęta demokracja, tak więc są wypieki zarówno te słodkie jak i te wytrawne. Wśród tych wytrawnych niepodzielnie królują małe bułeczki z nadzieniem jak do pizzy, pizzerinki. Końcówka mojej ciąży przebiega pod znakiem ciasta drożdżowego i różnego rodzaju bułeczek. Mam na myśli pizzerinki-mini pizze, uwielbiam je robić, i chociaż jest z nimi więcej pracy niż ze zwykłą pizzą, to często kusze się na ich przygotowanie.


Tydzień bez ciasta francuskiego, to tydzień stracony ;-) Dzisiaj postanowiłam przygotować mini pizzerinki i ułożyć na nich moje ulubione. Ciasto drożdżowe kojarzy mi sie z domowymi wypiekami mojej Babci. Pizzerinki z ciasta drożdżowego 36. Pizza to jedna z najchętniej spożywanych w naszym kraju potraw kuchni włoskiej. Przepis ostatnio zapisali.


Pizzerinki z ciasta drożdżowego

Ni musimy go jednak zjadać w postaci słodkości. Zazwyczaj pizzę wykonuje się z ciasta drożdżowego różnej grubości, posmarowanego sosem pomidorowym, z dodatkami warzyw, mięs, sera i ziół. Główną różnicę pomiędzy poszczególnymi typami pizzy stanowi. Do najchętniej spożywanych rodzajów pizzy należą margherita, capriciosa i napoletana. Zapisz przepis w ulubionych.


Proste pizzerinki z ciasta francuskiego z dodatkami w stylu włoskim. Mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych pizzerinek z ciasta drożdżowego - przygotowuje się je błyskawicznie, a do tego pysznie smakują. Mini pizze przygotowuję z sosem pomidorowym, tartą mozzarellą oraz świeżym pomidorem (można pokroić go na plasterki lub obrać i pokroić w kosteczkę). Możemy też dodać cieniutko pokrojone surowe pieczarki. Polecam także z ulubionymi serami (np. mozzarellą w kulce, serem kozim czy gorgonzolą).


Tradycyjną dużą pizzę większość z nas zna i przygotowuje samodzielnie w domu. Zobaczcie jak łatwo je przygotować. Jednak z ciasta drożdżowego możemy również zrobić pizzerinki, które sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Goście na pewno będą nimi zachwyceni i poproszą o więcej!


Dlatego gorąco polecam wam przygotować takie pizzerinki na weekend. Jeśli piekę z całej porcji ciasta tj. Gotowe wyjmuję z piekarnika, przekładam na metalową kratkę-ruszt i zostawiam do ostygnięcia.


Podaję lekko ciepłe lub po całkowitym ostygnięciu. Dobrze smakują także następnego dnia. Potrzebujecie tak naprawdę tylko dwóch składników: ciasta drożdżowego i pomidorowego sosu. My poszliśmy na skróty i przygotowaliśmy pizzerinki z gotowego ciasta kupionego w hipermarkecie (znajdziecie ja na półkach chłodniczych), Wy możecie oczywiście. Z ciasta robimy kulki i każdą spłaszczamy tak ,aby miały średnicę centymetrów.


Placuszki układamy na formie wyścielonej pergaminem i odstawiamy znów na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie pizzerinki smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy przyprawą do pizzy. Z ciasta wycinamy szklanką lub kubkiem kółeczka i smarujemy je rozkłóconym jajkiem, koncentratem pomidorowym i posypujemy przyprawą do pizzy. Nastenie na każdy krażek dajemy po trochu pieczarek, kukurydzy i papryki, wierzch posypujemy serem. Wyszły pyszne, rodzinka się zajadała i wychwalała.


Zagniecione ciasto posmaruj oliwą, przełóż do miseczki i przykryj, do czasu, aż podwoi objętość. Z ciasta można również zrobić dwie pizze, na dość cienkim cieście, wielkości blaszki od piekarnika. Po pierwsze jedząc takie pizzerinki, nie jemy pustych kalorii bo składniki ciasta są bogate w błonnik i mikroelementy potrzebne naszemu organizmowi, by lepiej funkcjonował. Po drugie - przygotowanie ich zajmuje nie więcej niż min. Wszystkie pieczemy na raz w piekarniku i podajemy gorące.


Idealne do częstowania, nawet bez talerzyków, sprawdzają się świetnie na imprezach, przyjęciach dla dzieci. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego i dowolne, ulubione dodatki i już mamy pyszny obiad. Powiem wam, że w mojej lodówce zawsze jest ciasto francuskie i jak potrzebuje coś zrobić szybko i smacznie, czy to na słodko czy na wytrawnie to raz, dwa, trzy i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty