czwartek, 12 kwietnia 2018

Leczo z ryżem i kiełbasą

Durszlak - leczo z papryki z ryżem. Fantastyczne leczo z kiełbasą. Lekko słodkie, kwaśne, warzywne leczo na obiad lub na kolację.


To przepis na leczo z kiełbasą, który świetnie sprawdza się również zajadane z ryżem lub kromką świeżego pieczywa. Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem. My zawsze jemy leczo w dużych miseczkach z kromką chleba. Każdą gorącą łyżkę sycącego leczo zajadam z ogromną przyjemnością i za każdym razem, gdy widzę dno miseczki, czuje rozczarowanie, że to koniec. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw.


Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są. Dla wszystkich, którzy uwielbiają leczo, choć może niekoniecznie z kiełbasą, polecam lżejszą wersję z kurczakiem. W sezonowej odsłonie ze świeżymi pomidorami, z dodatkiem cukinii oraz kukurydzy.


Bardzo smaczna bomba witaminowa na Zimowe Wieczory. Ryż z kiełbasą to bardzo proste i sycące danie, które może przygotować każdy. Nawet osoba, która nie zna się na gotowaniu. Jest to propozycja także dla wszystkich zabieganych osób, które niewiele czasu spędzają w kuchni.


Pyszny posiłek wyczarujesz z kilku składników – na koniec pamiętaj o posypaniu dania ozdobną zieleniną. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.


Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu.


Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. Warzywa pokrój w kostkę a kiełbasę w plastry. Do garnka wrzuć kiełbasę, cebulę i paprykę. Dodaj pomidory z puszki i przyprawy.


Danie podawaj na gorąco z ryżem lub z pełnoziarnistym pieczywem. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo.


Więcej niż 1przepisów. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Zobacz przepis na leczo z kiełbasą i warzywami! To danie najlepiej serwować z pieczywem, ryżem lub kaszą. Leczo z ryżem w każdej odsłonie!


Ja lubię jeść leczo również z ziemniakami. Cebulę pokrój w paski, czosnek posiekaj, kiełbaskę pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej olej i smaż na nim cebulę.


Kiedy cebula się zeszkli, wrzuć. Jednak polski wariant jest nieco inny od pierwowzoru. Tym razem proponujemy wrócić do korzeni i podajemy przepis na węgierskie leczo z kiełbasą i czosnkiem! To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo. U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą.


Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Odcedzić i obrać ze skórki. Kiełbasę pokroić w kostkę.


Paprykę pokroić w kostkę i razem z obraną i pokrojoną cukinią obsmażyć na oleju. Smakuje również z ryżem w tym z ryżem brązowym. Podaj je na obiad lub w porze kolacji. Przesmażyć razem na oleju. Jeśli wszystkiego na raz nie zjesz, możesz odgrzać następnego dnia, a smaku nie straci.


Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią! JolaObserwuj bloga Obserwujesz bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom. Natalaada Obserwuj bloga Obserwujesz bloga KUCHNIA NATKI. Serdecznie polecam wam przepis na leczo z kiełbasą – duża dawka warzyw i wędzona, aromatyczna kiełbasa – potrawa w której zasmakują nawet zagorzali mięsożercy. PRZEPIS NA LECZO Z KIEŁBASĄ: Składniki na leczo z kiełbasą: 200g kiełbasy wędzonej podsuszanej kg cukinii cebule 1. Mieszanka przypraw jest wymyślona przez moją mamę.


Tego dania Ona nie pozwala mi doprawiać, sama bierze torebeczki i dosypuje przyprawy. Udostępnij na facebooku Udostępnij na Twiterze Poniżej jedna z kilku wersji lecza jaką robimy w naszym domu – można ją sklasyfikować i umieścić pomiędzy węgierskim leczo, a prowansalskim ratatouille. Takie leczo podaję najczęściej z ryżem, ewentualnie z kaszą.


Leczo z ryżem i kiełbasą

Połówek najchętniej sięgnąłby po kilka kromek chleba, ale że jest aktualnie na redukcji, to chleb wjeżdża na jego talerz raczej od święta (czyli od czasu do czasu w weekendy).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty