poniedziałek, 23 kwietnia 2018

W czym trzymać pierniki

Ale cały duzy piernik raczej nie zmieści sie do puszki, pierniki to co innego. Ktoś napisał żeby szczelnie przykryć, ale tak zupełnie szczelnie, czy szczelnie ściereczką, bo chwilowo blachę. W czym przechowywać pierniczki? Do tego celu najlepiej nadają się szklane słoiki i metalowe puszki.


Dobrym pomysłem są również plastikowe pojemniki na żywność wyposażone w uszczelkę. Wyjątkiem są ciasta z kremem, które z oczywistych przyczyn muszą być trzymane w lodówce. Kiedy wyjmujemy gotowe pierniczki z piekarnika, ich brzeg powinien być już twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu. Domowe porady Jak i czym naostrzyć n óż. W jej skład wchodzą różne składniki.


Piernik zachowuje długo świeżość. Firmy produkujące przyprawy różnie je komponują. Można w nich znaleźć cynamon, gałkę muszkatołową, kolendrę, imbir, goździki, ziele angielskie, pieprz, anyż, kardamon. Ale część przypraw zawiera również wypełniacze w postaci mąki i cukru, które są zupełnie zbyteczne. Gdy ruszył handel korzeniami pochodzącymi z dalekich azjatyckim krajów, pojawiły się nowe rodzaje ciasteczek, którymi delektujemy się aż do dzisiaj.


Nie lubię smalcu, czym mogę go. Ciasto szybko się ugniata, nie przykleja się do stolnicy. My dodałyśmy jedną łyżkę kakao, nie smarowałyśmy białkiem. W naszym piekarniku w 1stopniach wystarczyło trzymać pierniki około 5-min. Ze standardowej wielkości foremek wyszło nam około 1- 1sztuk.


Muszę podzielić się moim tegorocznym doświadczeniem piernikowym. Wcześniejsze były takie jak w przepisie u pani Doroty, czyli przełożone powidłami, bez bakalii w cieście, polane polewą czekoladową i posypane orzechami. W tym roku niestety skusiłam się na dodanie bakalii do ciasta.


Wyrabiano je już w średniowieczu (najstarsze wzmianki pochodzą z XIV wieku), a te obecnie produkowane wcale nie ustępują wyglądem i smakiem tym pieczonym od wieków, wedle toruńskiej tradycji. Olu, pierniki mogą nie być tak kruche i zwarte, jeśli będziesz krócej trzymać je w lodówce. Jeśli jednak chcesz zaryzykować, spróbuj przygotować tylko odrobinę przygotowanej porcji i obserwuj, jak będzie się zachowywało ciasto :) Gość 7dni temu Na zdjęciu pierniczki w białej polewie wyglądają jak w lukrze królewskim. Ozdobionych ciastek jeszcze nie pokażę, bo nie ma się czym chwalić, ale przepis na ciastka chętnie Wam sprzedam.


Inspiracja blog Moje Wypieki. Aha, niewątpliwą zaletą tych ciastek jest fakt, że od razu są miękkie, nie trzeba czekać aż zmiękną, nie trzeba ich trzymać w puszce czy w zamkniętym pudełku. Jest bardzo dużo przepisłów na pierniki.


Ja akurat robię tym sposobem, ale nie kwestionuję, że inne nie leżakowane są złe. Po prostu kiedyś pierniki zawsze leżakowały, bo taka jest cecha tego ciasta. W dawnych czasach przyszłe mężatki dostawały w wianie garnuszek z ciastem piernikowym, więc chyba coś jest w ytym leżakowaniu. Posts about w czym trzymać ciastka written by cytrynna. Nie tylko blog nie świeci pustkami, ale i hipotetyczna spiżarnia nimi nie świeci.


Czas pieczenia zależy od formy, w której pieczemy ciasto. Według mnie, najlepiej jest podzielić ciasto na części i upiec jednakowe placki tak, aby uzyskać równe warstwy piernika. Piekłam jeden placek po drugim w formie prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok.


Już jutro rozpoczyna się długi weekend - czas przygotowywania różnych smakołyków, nie tylko na wolnym powietrzu. Wiele z nas na pewno upiecze coś słodkiego. Temperatury powędrowały w górę, przed nami kilka dni biesiadowania, dlatego może warto sprawdzić w jaki sposób przechowywać nasze ciasta, aby zachowały konsystencję, smak i świeżość. Rozetrzeć masło z miodem i cukrem. Dodać resztę składników.


Foremkami ukształtować ciastka. Po czym trzymać w suchym miejscu przez tygodnie. Jak długo można trzymać tort w lodówce, by zachować jego świeżość?


Sprawdźcie koniecznie nasz poradnik! Jak przechowywać ciasto po upieczeniu? Czy trzeba je trzymać w puszce, żeby stwardniały na kamień, i czy trzymanie ich na wierzchu nie sprawi, że zmiękną? Chciałabym zrobić je kilka dni wcześniej przed Świętami (czyli trzeci raz, bo w międzyczasie będzie przecież drugi), a nie wiem, czy nie pospadają mi z choinki. Piekarnik nagrzać do 1stopni C (góra i dół bez termoobiegu).


W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Części domku ze względu na ich rozmiar upieką się szybciej niż duże pierniki. Najlepiej trzymać je w piekarniku około 3-minuty.


Czym dłużej pieczemy nasze pierniczki tym twardsze się stają. Możecie je zapakować w woreczki celofanowe lub związać tasiemką i podarować znajomym i najbliższym. Dwa dni temu pieklam wg przepisu na opakowani pzypraw do piernika kamis i to samo. Najgorsze jest to ze kiedys juz pieklam wg tego przepisu i wyszdl ale w innym piekarniku.


Piec mam nowy i dobry wiec niewiem w czym problem. Daria, ciasto możesz spróbować trzymać jedną dobę w lodówce. Pamiętaj, że miękkość pierniczków jest również zależna od ich grubości (czym grubsze tym miększe) oraz czasu pod którym będą schowane w szczelnym pojemniczku. Jak wolisz cieńsze pierniczki to śmiało je wrzuć do pudełeczka już dziś i zobaczysz, że na święta będą jak znalazł.


Dlatego w tym roku planuję eksperyment i jedną z doniczek zachować jak najdłużej się da. Nie wiem czy mi się to uda, bo przesadzony jarmuż rośnie jak zwariowany, poza tym co i rusz go obrywamy…Czas pokaże… Młode liście jarmużu są smaczne i kruche. Długo przechowują się w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty