Bardzo prosty do przygotowania piernik z polewą czekoladową o smaku migdałowym. Doskonały na święta Bożego Narodzenia, sprawdzi się na też jako niedzielny deser. Szybki piernik Last Minute. Wilgotne ciasto piernikowe, kostka piernikowa przekładana powidłami, z polewą czekoladową. Wygodne, podzielne ciasto świąteczne.
Znakomity piernik na święta do kawy, bardzo mięciutki, puszysty i delikatny z pyszną czekoladową polewą.
To piernik idealny, nie ma osoby, której by nie smakował :-) Błyskawiczny do przygotowania, nawet przez tych, którzy nie mają miksera. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia. Piernik z powidłami śliwkowymi.
Całe jajka wbijamy do szklanej miski i zaczynamy ubijać, dosypujemy stopniowo cukier i ubijamy do momentu aż powstanie puszysta, jasna masa. Wiele sprawdzonych przepisów na pierniki świąteczne na Boże Narodzenie i Wigilię, z owocami, serem czy w kształcie tortu. Oprócz piernika, z ciasta można wykrawać malutkie, puchate pierniczki :-).
Powiedziałabym, że jest to zwyczajny, szybki piernik. Mięciutki, puszysty, aromatyczny, ale nie wilgotny i nie zbity.
Jest gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. To przypis dla tych, którzy szukają zwykłego, szybkiego i niewydziwianego piernika. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Kiedy ciasto ostygnie przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi, a opcjonalnie wierzch polać czekoladą lub lukrem. Podawać na świąteczny stół i patrzeć na zdziwione miny domowników, gdy dowiadują się z czego piernik jest zrobiony. Porady: Szklanka to nie puszka pomidorów – odmierzcie z puszki szklankę, czyli 2ml. Wylać ciasto do blaszki, wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia w uchylonym nieco piekarniku.
Kiedy ciasto będzie całkiem zimne, przekroić wzdłuż na dwie lub trzy części, przełożyć konfiturą. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. Jeśli chcesz urozmaicić smak klasycznego piernika, pieczonego najczęściej w okresie świąt Bożego Narodzenia, to przepis na ciasto z dodatkiem buraków na pewno Cię zainteresuje. Aby ciasto było udane warto przygotować je kilka tygodni przed świętami, a same pierniczki czy piernik piec dopiero na 4-dni przed Wigilią.
Ucieram maslo z cukrem i miodem robotem elektrycznym. Dodaje po koleji jajka dalej ucierajac. Nastepnie make wymieszana z proszkiem do pieczenia ,kakao, przyprawami na przemian z mlekiem.
Na koncu dodaje orzechy albo migdaly. C(albo termoobieg 170°C)Upieczony piernik posmarowalam rozpuszczona w.
Przykryty może stać w chłodnym miejscu do dni, a obowiązkowo powinnien odstać przynajmniej noc po zrobieniu, żeby wszystkie aromaty się połączyły, a śliwkowe powidła nieco wsiąkły w ciasto – wtedy smakuje najlepiej! Mój piernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy cm. Jakie są Wasze ulubione świąteczne przepisy? Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Przepisy z kategorii piernik. Przydaje się na przyjęciach urodzinowych, imieninach, imprezach rodzinnych. Ciasto, które piecze się w celu tworzenia z niego konstrukcji, jest twarde i ma postać cienko rozwałkowanych arkuszy. W takiej formie piernik nadaje się również na choinkę z piernika oraz ozdoby świąteczne np. Miękkie pierniczki bez miodu są za delikatne, by pełnić tego typu funkcje.
Nie rosną zanadto podczas pieczenia i zachowują idealny kształt po upieczeniu. A najważniejsze są po prostu pyszne. Nie musisz czekać tygodniami aż zmiękną, są natychmiast po upieczeniu miękkie i zdatne do jedzenia.
Metodą „patyczka” sprawdź, czy ciasto jest już gotowe. Ostudzony piernik udekoruj polewą czekoladową (poradę, jak przygotować polewę czekoladową, znajdziesz tutaj). Sama upiekłam kilka zakalców, a kupczych powideł tym bardziej z biedry wolę nie znać;).
Wrócę chyba do metalowych, dobrze przewodzących ciepło form tradycyjnych. W sumie piernik wyszedł mi nieco zakalcowaty ale bardzo wilgotny i smaczny. Gotowe ciasto posmarowałam polewą czekoladową (masło, kakao i czekolada razem stopione) i posypałam kruszonymi orzechami włoskimi.
Kiedy piernik jest gotowy zostawiam go w wyłączonym piekarniku, żeby ostygło przy minimalnie uchylonych drzwiczkach. Wyłożyć przygotowane ciasto. Piec około godziny (w keksówce, z uwagi na to, że ciasto jest wyższe trzeba piec dłużej, ok. godziny), sprawdzając drewnianym patyczkiem czy piernik jest gotowy (patyczek powinien być suchy).
Wkładamy do lodówki (może być też chłodna piwnica lub garaż) na 4-tygodni (minimalnie na tygodnie), by w tym czasie dojrzało. Bardzo długo szukałam odpowiedniego przepisu na szybki i nieskomplikowany piernik. Taki , którego można przygotować na ostatnią chwilę. Ten jest właśnie taki , prosty w przygotowaniu i nieziemsko pyszny , wilgotny i aromatyczny. Warto go upiec kilka dni przed Bożym Narodzeniem.
Cztery Fajery Obserwuj bloga Obserwujesz bloga CzteryFajery.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.