środa, 4 kwietnia 2018

Piernik drożdżowy

Piernik drożdżowy z kremem i powidłami. Cukier ucieramy z drożdżami. Dodajemy zmiksowane żółtka następnie mió olej, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika i ubitą pianę z białek.


Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką. Z tego pieczemy placki. Nie musimy piec z wyprzedzeniem, bo od razu świetnie smakuje. Połowę ciasta przełożyłam masą grysikową i musem jabłkowym, ale wystarczy je tylko oprószyć cukrem pudrem i jest równie smaczne. Zwykle bywa przełożone powidłami śliwkowymi, ale w Zobacz więcej.


Bożena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Moje domowe kucharzenie. Ten drożdżowy piernik kolejny rok z rzędu pojawi się u mnie na Święta. Odkąd spróbowałam jego smaku nie wyobrażam sobie, że mogłoby być inaczej.


Zazwyczaj na święta piekę 2-ciasta. Wybieram któreś z ciast siostry Anastazji, bo są one podzielne, smaczne i takie właśnie odświętne. Jak do tej pory to dla mnie najlepszy ekspresowy przepis na piernik.


Ciasto nie musi leżakować ani przed pieczeniem, ani po upieczeniu. Na koniec wsypywać mąkę z sodą i przyprawami. Dokładnie wymieszać i dodać bakalie. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Proponowany przeze mnie piernik drożdżowy to.


Piernik drożdżowy

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy żółtkowej. Drożdże rozcieramy w pozostałym cukrze. Wsypujemy mąkę z przyprawami i miksujemy do połączenia się składników. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na piernik drożdżowy ewy wachowicz.


Z białek ubić pianę i dodać ją do ciasta. Piec przez minut w temperaturze 1st. C, w dwóch wąskich foremkach. Po upieczeniu jeden z placków.


Przepisy na piernik drożdżowy z masą w wyszukiwarce kulinarnej - wszystkie zbliżone przepisy do piernik drożdżowy z masą. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! To piernik idealny, nie ma osoby, której by nie smakował :-) Błyskawiczny do przygotowania, nawet przez tych, którzy nie mają miksera.


Trochę przypomina piernik staropolski, bo tak samo jak on, dosłownie rozpływa się w ustach. Czy gdyby tych drożdży tam nie było, to ciasto byłoby równie dobre? Nie wiem, ale na pewno mogę Wam polecieć przetestowanie tego wypieku. Dla złamania smaku polecam przełożyć blaty ciasta kwaskowatymi powidłami.


Boże Narodzenie, piernik na święta, ciasto bożonarodzeniowe, konkurs, Delecta. Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Ten placek drożdżowy z kruchą, słodką skorupką to smak mojego dzieciństwa.


Taki placek piekła często moja mama. Sama bardzo go lubiła a mi najbardziej smakowała kruszonka posypana obficie cukrem pudrem. Placek do herbaty lub mleka jak i do pudełka z drugim śniadaniem dla dziecka. Chociaż skład może trochę zdziwić zaręczam,że efekt po prostu powala.


Piernik drożdżowy

Możemy przełożyć go masą z kaszy manny lub budyniową lub domowymi powidłami śliwkowymi, a może i masą i. Jeżeli nadal nie macie pomysłu, co upiec na Święta, a serniki i makowce wydają się Wam zbyt skomplikowane, to zachęcam do upieczenia tego prostego piernika drożdżowego przełożonego masą z kaszy manny i dżemem z czarnych porzeczek. Ciasto jest puszyste, wilgotne, słodkie, ale przełamane kwaśnym dżemem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty