piątek, 27 kwietnia 2018

Ciasto pierniczki bożonarodzeniowe

Ciasto pierniczki bożonarodzeniowe

Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną.


Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość - mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dolewając stopniowo (po łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie gładkie, jednolite i będzie przypominało ciasto kruche (możemy nie wykorzystać całego mleka).


Dokładnie wyrabiać ręką przez około minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. Foremkami wykrajać pierniczki.


Pierniczki bożonarodzeniowe to jeden z wielu wariantów słodkości świątecznych. Ich wypiekanie to wielka frajda nie tylko dla ciebie, ale przede wszystkim dla twoich dzieci. One przecież najbardziej lubią wycinanie z ciasta różnych kształtów. A świąteczne pierniki mają tę zaletę, że mogą przybierać różnorodne formy.


Wszystkie najlepsze przepisy na świąteczne, domowe ciasta zebrane w jednym miejscu. Od świętych Mikołajów, choinek, bombek choinkowych. Szczególnie polecam pyszne, korzenne pierniki i miodowniki, wyśmienite serniki pieczone oraz na zimno, pachnące miodem makowce, delikatne ciasta drożdżowe, mocno bakaliowe keksy, znakomite ciasta orzechowe oraz małe słodkie ciasteczka i pierniczki.


To dzięki niemu pierniki są kruche, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Ciasto na pierniczki to podstawa! Podpowiadamy jak przyrządzić pyszne ciasto na pierniczki oraz jak udekorować bożonarodzeniowe ciasteczka! Nie tylko zresztą do zjedzenia ale także do ozdobienia choinki.


Kto w święta bożonarodzeniowe nie może się obyć bez zapachu i aromatu cynamonu, powinien poważnie rozważyć tę propozycję ;-). Przełożony pysznym kremem z masła orzechowego i likieru migdałowego. Pieczenie pierników przed świętami to już tradycja w wielu rodzinnych domach.


Przesyłam przepis na pierniczki, które co roku pojawiają się na naszych stołach. Pierniczki tuż przed włożeniem do piekarnika smarować jajkiem rozmąconym z mlekiem. Na blacie lub stolnicy posypanej mąką, wałkujemy ciasto (ja sobie dzielę na kilka razy) do grubości około pół centymetra.


Pierniczki świąteczne PRZEPIS - zobacz jak zrobić pierniki na Boże Narodzenie - sprawdź najlepszy przepis na pierniki! Same ciastka po upieczeniu ładnie trzymają kształt, są od razu gotowe do jedzenia i miękkie. Podstawą pierniczków jest nie tylko aromatyczne ciasto, które od razu po upieczeniu jest miękkie lub leżakując w metalowej puszcze kruszeje, ale także ich zdobienie. Asiu, tylko jedno przychodzi mi do głowy jeśli chodzi o pierniczki - ciasto mogło być za mało schłodzone. Dzięki niej pierniczki świąteczne są kruche, a zarazem lekko ciągnące - pyszne!


A strucle jak mają dużo maku to bardzo często pękają. Pierniczki umieść na wyłożonej papierem blaszce i upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 1stopni C. Pieczenie powinno zająć do minut - warto sprawdzać pierniczki podczas pieczenia, aby się nie przypaliły. Mnie w tym roku też pękły - ta z białym makiem tylko troszkę z boku, ale ta z ciemnym pękła koncertowo - przez sam środek. Gotowe pierniczki udekoruj lukrem i cukrowymi perełkami. To już ostatni dzwonek na zrobienie ciasta, które ma dojrzewać - tygodni min łatwe przystępne.


Sprawdzone przepisy na pierniki i pierniczki Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Rozwałkuj je na stolnicy i metalowymi lub plastikowymi foremkami wycinaj różne kształty. Makowiec piekę na święta zawsze, może nie być innego ciasta, ale makowiec musi być #128578; Dodatkowo mak ma znaczenie symboliczne i jest podstawą tradycyjnej, polskiej kuchni. W wersji świątecznej obok maku pojawiają się niezbędne bakalie: orzechy, rodzynki, a smak dopełnia skórka pomarańczowa.


Ciasto pierniczki bożonarodzeniowe

MAKOWIEC DROŻDŻOWY – w moim domu jest obowiązkowym ciastem na święta. Skorzystaj z tego przepisu na świąteczne pierniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty