Kabaczka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pieczarki pokrój w plasterki. Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Najpopularniejsza jest w postaci zielonej, ale są także.
Dla wszystkich, którzy uwielbiają leczo, choć może niekoniecznie z kiełbasą, polecam lżejszą wersję z kurczakiem. W sezonowej odsłonie ze świeżymi pomidorami, z dodatkiem cukinii oraz kukurydzy. Dodane przez ulikmi w: Tylko o kuchni. Witam A mój mąż uwielbia taką prostą , smaczną sałatkę z kurczakiem 1-piersi kurczaka pokroić w paseczki posypać przyprawą gyros i podsmażyć na malutkiej ilości oliwy lub na patelni grilowej.
Proste, lekkie i niesamowicie smaczne. Mieszanka przypraw jest wymyślona przez moją mamę. Tego dania Ona nie pozwala mi doprawiać, sama. Jest proste w przygotowaniu i dość szybkie.
Nawet niecierpliwi będą zadowoleni. A smakosze zachwycą się jego aromatem i smakiem. Na patelni o wysokich brzegach rozgrzać olej. Filet z kurczaka umyć, osuszyć.
Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Kurczaka kroję w kosteczkę, oprószam przyprawami i podduszam do miękkości w niewielkiej ilości bulionu z czosnkiem. Cukinię obieramy, wydrążamy miąższ ze środka, kroimy w kosteczkę.
Paprykę i cebulę również kroimy w niedużą kostkę. W sezonie paprykowym na stołach nie może zabraknąć węgierskiego przysmaku: leczo z kurczakiem. Propozycja z dodatkiem mięsa stanowić będzie pożywne danie obiadowe. Tym razem postawiliśmy na drób, jeśli zatem nieco delikatniej doprawicie potrawę, zasmakuje ona także najmłodszym smakoszom.
Lista przepisów na leczo z kabaczka z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Gaska Malwinka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Gąska Malwinka.
Zawsze zajadałam się nim ze smakiem. Przepisów na leczo nigdy dość. Gdy bowiem przychodzi sezon na pomidory, paprykę i cuknie, jemy je w Polsce bardzo często.
Dla osób, które chcą zerwać z rutyną i zastąpić czymś typową dla polskiej kuchni kiełbasę, opracowaliśmy przepis na leczo z mięsem z kurczaka. To delikatne mięso doskonale pasuje do. Najsmaczniejsze w lecie, w sezonie na świeże pomidory.
W garnku o grubszym dnie podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu posiekaną cebulkę. Następnie dorzucamy pokrojoną kiełbasę, a po kilku minutach kolejno pokrojone warzywa: paprykę, pomidory, marchewkę, kabaczka ( obranego ze skórki). Całość zalewamy bulionem. Latem leczo z różnymi dodatkami często gości na naszym stole, jest zdrowe, lekkie, pełne warzyw, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Leczo podaje się z pieczywem. Dodaję pokrojoną w ćwierćplasterki kiełbaskę. Smażę wszystko kilka minut. Na koniec dodaje do garnka sparzone i obrane ze skórki pokrojone pomidory. Gotuję chwilę, aż pomidory utworzą sos.
Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam. Kabaczek z makaronem jest moim ulubionym. Zdecydowanie kabaczek z makaronem, to smak mojego dzieciństwa, wakacji, lata i wczesnej jesieni. Moja mama tak właśnie przygotowywała taki sos lub leczo z kabaczka i podawała z makaronem.
Dziś zajadam się pierwszym leczo w tym roku. To jedny z tych dań, które można jeść cały dzień. Moja ulubiona wersja to połączenie pomidorów, papryki, kabaczka i cukinii.
Jak dla mnie – nie musi być w nim mięsa. Wystarczą same warzywa, które o tej porze roku – są najlepsze !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.