środa, 7 listopada 2018

Przepis na żurek z kiełbasą

Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu!


Przepis na żurek z kiełbasą

Zobacz nasze przepisy na Polki. Pyszny żurek z białą kiełbasą to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Każda gospodyni ma swój sposób, aby uczynić tę zupę niepowtarzalną i wyjątkową. Mimo to warto poznać różne przepisy, aby poszukać inspiracji.


Tradycyjny polski żurek z białą kiełbasą przygotowywany jest na zakwasie, najlepiej z mąki żytniej. Jest to zupa na każdą okazję, odpowiednia zarówno na obia jak i na kolację, zwłaszcza w chłodne zimowe wieczory. Wypróbuj więc przepis na szybki żurek.


Paszczaka zawsze wychodzi! Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem – przepis. UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ Kolejna klasyczna propozycja na święta, żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i boczkiem.


Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej. Warzywa wyjąć z wywaru, włożyć ziemniaki i boczek z cebulą, gotować minut. Wlać żur ze śmietaną i zagotować. Dodać obrany i rozgnieciony czosnek, przyprawić solą i majerankiem.


Można być pewnym, że taki żurek zasmakuje prawie każdemu! Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Składniki: boczek wędzony dag, biała kiełbasa szt. Pyszny, pożywny żurek wiejski z białą kiełbasą możemy potraktować jak danie z jednego garnka, bo podajemy go z porcją mięsa (wędzony boczek i białe kiełbaski podsmażone z cebulą) oraz zrumienionymi ziemniaczkami z patelni (można dodać do nich nieco majeranku).


Zupy Żurek z białą kiełbasą i przepiórczymi jajkami. Szybka zupka na zimowy obiadek. Z gotującego się jeszcze żurku wyciągnąłem kiełbasy i pokroiłem na plasterki. Przełożyłem do garnka i gotowałem jeszcze – minuty.


Idealny żurek z pieczarkami jest gotowy. Kiełbasę zalewam wodą i gotuję minut. Następnie wyjmuję białą z wywaru i dodaję liść laurowy, czosnek pokrojony w plasterki, ziele angielskie.


Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Co roku na Wielkanoc gotuję dla spragnionych polskich smaków najbliższych żur po staropolsku z prawdziwkami. Do wrzącego bulionu warzywnego lub wody wrzucić białą kiełbasę w całości, a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach.


Przepis na Żurek z białą kiełbasą. Z tak bogatą wkładką zmienia się rzeczywiście w bardzo treściwe danie;) Podaję na gorąco, czasem z ziemniakami (ugotowanymi w zupie), czasem z chlebem, ale zawsze z wędzonką oraz. Teraz planujemy jak podać - z całą kiełbasą czy drobno pokrojoną.


Jak kielbasa się ugotuje to albo wyjmujemy i kroimy w kostkę albo nie :-). Wielkanoc, można go jadać od święta a jak ktoś lubi - można go jeść na co dzień. Podajemy przepis na szybki, prosty żurek z białą kiełbasą. Warzywa obrać i razem z mięsem (bez kiełbasy), zielem i listkami laurowymi, pokruszonymi grzybkami i solą zalać zimną wodą, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż warzywa będą miękkie (zwykle ok. pół godziny).


Przepis na żurek z kiełbasą

Dodać kiełbasę i gotować całość kolejne pół godziny. Polsce w wielu odmianach i wariantach smakowych. Po latach przyrządzania go, mieszania składnikami, dodawania nowych, wypracowałam przepis, którym pragnę się z Wami podzielić.


Sprawdzony i pyszny przepis od mamy. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty