poniedziałek, 19 listopada 2018

Leczo z kabaczka i cukinii

Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Najpopularniejsza jest w postaci zielonej, ale są także. Bulion drobiowy WINIARY z liściem laurowym i zielem angielskim sprytnie połączy smaki wędliny, cukinii, czerwonej papryki, marchewki i cebuli. Jeśli wolisz wersję wegetariańską, pomiń dodatek kiełbasy. Możesz ją też zastąpić innym mięsem, np.


Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w drobną. Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.


Poznaj przepis na leczo z cukinią i kiełbasą. LECZO Z CUKINII I KABACZKA 9Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić spolszczony rodzaj węgierskiej potrawy, czyli leczo. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano. Najsmaczniejsze w lecie, w sezonie na świeże pomidory.


Tradycyjne leczo z cukinią nie jest daniem niskokalorycznym, ponieważ zawiera w swoim składzie kiełbasę i (lub) boczek. Marysia dba o to, byśmy mieli dużo roboty :P Miłe to, że bliscy o nas zawsze myślą. Dodane przez kathleen w: Tylko o kuchni.


Przepis na leczo z cukinii. Leczo podaje się z pieczywem. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok.


Leczo z kabaczka i cukinii

W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. W zasadzie posadzić mieliśmy cukinię. No i pierwszy wysyp był :P. Sezon cukiniowo-kabaczkowy już trwa.


Na leczo z kabaczka, czyli żółtej cukinii potrzebne są: papryka, cebula, pomidory, parówki, koncentrat pomidorowy i około 7gramowy kabaczek. Składniki kroi się w kostkę i dusi w garnku z przykrywką. Ciasto na placki powstaje ze startej cukinii, mąki, czosnku i jajka. Nasze leczo z kiełbasą to niezwykle kolorowa potrawa – użyj do niej aż trzech rodzajów słodkiej papryki.


Jeśli lubisz bardziej wyraziste dania – dodaj także dowolny rodzaj papryczki ostrej, chili lub jalapeno. Gotowe danie powinno być wodniste, tak by dało jeść się łyżką do zupy – dodaj więc esencjonalny bulion warzywny i. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Całość zalej passatą, gotuj około minut.


Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody. Podawaj z kromką dobrego chleba. W tym czasie kabaczka jeśli jest duży obieramy, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Placuszki z cukinii ciapeczka.


DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Dzisiaj zrobiłam na obiad i kolację leczo z cukinii, takie proste i smaczne. Przygotowane w kilka minut leczo z cukinii będzie dla nas posiłkiem na cały dzień. Ja też do leczo nie potrzebuję mięsa, warzywne jak najbardziej wystarczy. Oprócz głównego skłądnika, czyli papryki dodaję kabaczek.


Jest bardziej jędrny i nie rozpada się tak szybko jak cukinia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty