Przepis na wilgotne ciasto piernikowe. Piernikowe, wilgotne ciasto z dżemem. Dzięki przyprawom korzennym jest bardzo aromatyczne. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Polecam wypiek w okresie świąt Bożego Narodzenia.
Szybki piernik Last Minute. Wilgotne ciasto piernikowe, kostka piernikowa przekładana powidłami, z polewą czekoladową. Wygodne, podzielne ciasto świąteczne.
Uwielbiam kiedy w domu pachnie cynamonem, imbirem i goździkami. Jednak na przekór wszystkiemu dzisiaj proponuję Ci przepis na bardzo łatwe i szybkie ciasto piernikowe. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto piernikowe.
Bogate w moje ulubione smaki i aromaty: piernikowe przyprawy, sliwkowe powidla, kawa,dynia, cynamon, orzechy i czekolada. Zawiera wszystko co mozna sobie wymarzyc a polaczenie smakow jest genialne! Poza tym dodałabym polewę czekoladową na wierzch. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu (i do tego niedrogie).
Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Soczyste ciasto marchewkowo-piernikowe. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. To ciasto spokojnie może zastąpić pracochłonny piernik.
Po około minutach możemy zacząć przygotowywanie polewy czekoladowej, przepis na blogu polewa czekoladowa wg Ewy. Polewę lekko studzimy (nie może być zbyt gorąca!), następnie pokrywamy nią ciasto, wstawiamy do lodówki na około minut. Miękki, mocno puszysty i wilgotny piernik z kawałkami jabłek.
Konsystencją nie przypomina klasycznego piernika, a jedynie smakiem. Jest delikatny, lekki, a dzięki jabłkom zachowuje długo świeżość. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Wypiek doskonale sprawdzi się zarówno jako podwieczorek, jak i deser, który podasz po obiedzie. Dziś zapraszam na obiecane ciasto piernikowe z powidłami i jasnym kremem twarogowym.
Oryginalny piernik to ciasto zrobione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, karmelizowanego cukru, miodu z takimi przyprawami jak: cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, anyż i lawenda. Ciastka piernikowe z miodem to doskonały pomysł nie tylko na świąteczną przekąskę do ciepłego mleka. Małe pierniczki możesz również przygotować dla najbliższych jako prezent.
W jednej misce wymieszać jajka, cukier, olej, puree z dyni, a w drugiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i żurawinę. składniki wsypać do mokrych i wymieszać. Mąkę, cukier, cynamon, sodę, kakao wymieszałam na sucho i dodałam mleko, jajko, dżem i olej. Dokładnie wymieszałam ciasto, aż uzyskało piękny ciemny kolor. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroiłam na pół i przełożyłam powidłami śliwkowymi.
Opis przygotowania Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem. Posiekać z masłem, zagnieść z jajkiem. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Piekarnik nagrzać do 1stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać mió powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową, cynamon i kakao. Przed krojeniem należy dobrze ostudzić. Dzisiejszy przepis na ciastka piernikowe będzie idealny jako słodki upominek!
Ciastka są bardzo smaczne o wyraźnym aromacie przypraw, które nieodzownie kojarzą się z zimą, choinką i świętami. Delikatne i lekkie ciasto rozpływa się podczas pieczenia, tworząc olbrzymie ciacha podobne do tych, które można spotkać w dobrych. U mnie oblane porcją mlecznej belgijskiej czekolady z czekoladowymi chrupkimi kuleczkami. Ciasto, to bardzo często przygotowuję na różne spotkania, przyjęcie i święta.
A jeśli lubimy przekładane pierniki to możemy ciasto przełożyć powidłami lub. Klasyczne ciasto piernikowe To przepis na „piernik last minute”, kiedy nie mamy czasu na leżakowanie ciasta, czekanie aż skruszeje. Pieczesz i jesz ciasto pachnące cynamonem, z lekko szczypiącym w język imbirem.
Jajko ubić z cukrem na puszysty krem. Dolać mleko i zmiksować. Mąkę pszenną wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek z mlekiem i cukrem. Dodać przyprawę do piernika i miód i wymieszać. Z podanych składników zagnieć ciasto i rozwałkuj je na grubość ok.
Dziecko niech wycina z niego piernikowe ludziki przy pomocy wykrawacza w kształcie ludzika. Resztę ciasta zagnieć, rozwałkuj ponownie i wycinajcie z niego ciastka, aż ciasto się skończy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.