Ilość komentarzy: 2- dołącz do dyskusji! Anuluj pisanie odpowiedzi. Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Dzisiaj przepis na żurek wielkanocny. Nie taki zwykły a prawdziwy żurek wielkanocny na białej kiełbasie, z wędzonką, chrzanem, idealny!
Czy konieczny jest zakwas na żurek? Do garnka wlać zakwas na żur – tyle, by zupa była wystarczająco kwaśna i gęsta. Kiełbasę pokroić w plastry, usmażyć na patelni na odrobinie oliwy (powinna być mocno rumiana). Przyprawić solą i pieprzem.
Wsyp mąkę do czystego kamionkowego lub szklanego dzbanka i wymieszaj z taką ilością powoli dolewanej letniej, przegotowanej wody (mniej więcej szklanki), by powstała zawiesina o gęstości ciasta naleśnikowego. Dorzuć przyprawy korzenne, obrane ząbki czosnku, ew. Wypróbuj żurek z dodatkiem grzybów, z kiełbasą i jajkiem, doprawiony aromatycznym majerankiem.
Mam zaległości z zakwasem na żurek. Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie. Przepis na Żurek wielkanocny. Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy.
Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu. Jak spieprzyć przepis na żur według Lidla. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu.
A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Jak już wspomniałam mój żurek wielkanocny musi być na bogato – gotowane jajka, biała kiełbasa, gotowana marchewka Bardzo istotne jest by nie oszczędzać na białej kiełbasie. Z dwoma rodzajami kiełbasy, białą i wiejską, podawany z jajkiem i ziemniakami.
U mnie zazwyczaj gości barszcz, dlatego postanowiłam, że w tym roku podzielę się z wami przepisem na żurek (przewrotnie). Różnica polegać może na tym, że jest to żurek lub barszcz biały. W centralnej i wschodniej Polsce jada się barszcz biały, natomiast żurek popularny jest raczej na południu i na zachodzie kraju. Wielkanocny żur staropolski na wędzonce.
Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej (жур, кісяліца), czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. Sprawdzony i pyszny przepis od mamy. W dużym garnku gotujemy bulion używając obranej włoszczyzny, kiełbasy i żeberek.
Zalewamy wszystko zimną wodą (około litrów), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i po minutach wyciągamy kiełbasę, kroimy ją w grube kawałki i przykrywamy. Po kolejnych minutach wyjmujemy żeberka i obieramy z nich mięso, które ponownie wrzucamy do. Nazwa żur prawdopodobnie pochodzi od niemieckiego słowa „sur” oznaczającego dawniej coś kwaśnego.
Zupa ta szczególnie popularna była wśród chłopów, którzy jadali ją nie na śniadanie. Uchodziła również za potrawę postną, a więc spożywano ją zarówno w Wielkim Poście, jak i na Boże Narodzenie. To oczywiście popularny żur z jajkiem i kiełbasą.
Gorący, aromatyczny, dobrze przyprawiony, z dodatkiem leśnych grzybów, chrzanu i majeranku – sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. W wersji codziennej możesz go. Komentarze (3) Jesteś nie zalogowany! Magdy Gessler to z pewnością najsmaczniejsza propozycja na wielkanocny stół.
Poznaj tajniki przepisu na żurek słynnej restauratorki. Zasmakuje wszystkim gościom! Mąka żytnia razowa jest obowiązkowym składnikiem zakwasu.
Warto wrócić do tradycji nastawiania zakwasu na żur. Zakwas: Mąkę rozrobić z odrobiną. W wielu polskich domach właśnie od niego rozpoczyna się świąteczne śniadanie, choć w niektórych trzeba na niego poczekać do obiadu. Bardzo aromatyczny, pachnący chrzanem, czosnkiem i majerankiem.
Składniki poniżej: Szołdra wielkanocn.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.