Masa makowa według podanego przepisu nie zawiera cukru, słodzona jest miodem. Jest też dość bogata w dodatki: orzechy, rodzynki i bakalie. Możemy dopasować ich ilość do danego wypieku i dosłodzić masę cukrem. W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu.
Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Jest kilka sposobów na masę makową. Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze. Jak zrobić dobry mak do makowca?
Najważniejszy jest dobrej jakości, jak najświeższy suchy, niebieski mak. Bywa też zbyt mocno zmielona i papkowata. Możemy zrobić ją samemu z mielonego maku lub kupić gotową. Pierwszym etapem przygotowania masy makowej jest gotowanie maku w mleku – mak wsypuje się do wrzącego mleka i gotuje na najmniejszym ogniu pół godziny. Drugi krok to mielenie maku – jeśli maszynka jest wyposażona w specjalne sito do maku, wystarczy zrobić to dwukrotnie, jeżeli nie – trzykrotnie.
Przed zmieleniem mak musi być dokładnie osączony, by masa makowa nie była za. Pyszna masa makowa do makowców - strucli, makowca na kruchym cieście, a także do gotowego ciasta francuskiego czy filo. Wilgotna, przyjemnie słodka, bez sztucznych dodatków - za to z alkoholem.
Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Wiem, ze juz sezon swiateczny sie skonczyl, ale. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Skarbnica smaków.
Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Wolę jednak mak przygotować od podstaw, tzn. Całe ziarno ugotować i samodzielnie zmielić.
Raz, że łatwiej osączyć z wody, dwa, że smak nieporównywalnie lepszy. Dodatkowy wysiłek się opłaci #128077;#128578; Pychota! Jeśli chcesz zrobić domową masę makową, to podążaj za moim przepisem - domowa masa makowa. Polecam przygotować większą porcję masy i część zamrozić. Taka masa może być przechowywana w zamrażalce nawet rok.
Do 6gramów masy makowej dodaj ubite na półsztywny trzy białka jajka. Masę makową kupujecie czy robicie sami? Radzę zrobić ją w domu, to bardzo proste, a taka masa jest smaczna i bez sztucznych dodatków.
Przy okazji możecie zrobić masę makową pełną bakalii. Ja właśnie taką masę, w której jest dużo suszonych owoców i orzechów, lubię najbardziej. Właśnie zrobiłam masa makowa super ale ciasto dramat rozłaziło się przy każdej próbie zawinięcia. Można powiedzieć, że to taka wariacja na temat makowca, co prawda i mak i ciasto drożdżowe zachowują tradycję, ale dodatek wiśni i czekolady jest już urozmaiceniem tradycyjnego makowca.
Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Moja masa makowa to szablon do stworzenia tej własnej, ulubionej. Najbardziej na jej smak wpływają dodatki czyli bakalie i dodatki smakowe jak np.
Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Dlatego nie podaję dokładnie jakich bakalii należy używać, tylko je wymieniam. Każdy z nas może sam zadecydować i wybrać te które najbardziej lubi. Prosta domowa masa makowa (bez mielenia) Doskonała do makowca, seromaku, bułeczek czy jako nadzienie do rogalików.
Sposób wykonania: Mak zaparz w 5ml wrzącej wody lub gorącym mleku, odstaw do wystygnięcia. Raz, ze za słodkie - bo cukier jest wielokrotnie tańszy od maku. Dwa - wszystko, co zmielone, szybko wietrzeje z zapachu, wiec masy nie smakują makiem, ale sztucznymi aromatami - smrodkiem sztucznego miodu (mimo zapewnien, ze prawdziwy) i olejkiem migdałowym. Szybka do zrobienia masa makowa z mielonego maku. Aromatyczna, z dużą ilością bakalii.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii masa makowa. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Głównie do tradycyjnej, drożdżowej strucli z makiem, ale z powodzeniem można ją użyć do wszelakich ciast na bazie ciasta francuskiego, kruchego, jako farsz do świątecznych babeczek, drożdżowych zawijańców i co tak naprawdę wyobraźnia Wam podpowie.
Domowa masa makowa z bakaliami jest doskonałą bazą do świątecznych wypieków. Chociaż w ciągu roku amatorzy makowca zwykle kupują gotowy wyrób, to raz w roku - właśnie na święta - warto upiec to ciasto w domu. Masa jest gęsta, pełna ulubionych bakalii, pozbawiona wody, która powoduje w cieście zakalca.
Jeśli nie macie możliwości zmielić samodzielnie maku, to mak mielony w torebce ułatwi Wam życie zdecydowanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.