poniedziałek, 4 lutego 2019

Przepis na ciasto półkruche

Ciasto półkruche przepis. Jak zrobić ciasto półkruche? Do ciasta półkruchego dodaję też śmietanę kwaśną homogenizowaną oraz przynajmniej dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Tak, spulchniacze są tu dość istotne.


Przepis na ciasto półkruche

Są to zasadnicze różnice między. Porcja z tego przepisu starcza na dużą blachę (taką na cały piekarnik) ciasta z owocami na wierzchu lub na połowę blachy, jeśli placek ma być także przykryty ciastem. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. W wersji wytrawnej cukier zostaje pominięty.


Każde ciasto piecze się w zależności z czym jest robione , bo same ciasto kruche jest tylko spodem lub w zależności od wykończenia np. Dodane przez linkaem w: O serwisie. Przepis na ciasto kruche z owocami. Pyszne, delikatne, kruche ciasto z dowolnymi owocami. Można przygotować je z dowolnymi owocami zarówno świeżymi, jak i mrożonymi.


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Wysiekać z masłem, zrobić dołek, wbić żółtko i jajka, dolać śmietanę, zagnieść ciasto. Jabłka obrać, utrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku.


KRUCHE CIASTO – PRZEPIS – pytacie mnie jak przygotować idealne ciasto kruche, dlatego przygotowałam wpis wraz z przepisem w formie filmu (żeby każdy mógł zobaczyć krok po kroku jak przygotowuje się takie ciasto). Przygotowanie kruchego ciasta jest bardzo łatwe. Mam prośbę o poradę :) Często piekę tarty na słono i chciałabym jakos udoskonalić przepis na ciasto. Korzystam z proporcji 3:- 3g mąki, 2g masła, jajko, łyżeczka soli. Na ciasto wyłożyć pokrojone owoce.


Przepis na ciasto półkruche

Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Różnice pomiędzy przepisem na ciasto półkruche oraz ciasto kruche. Ale nie pisze jak długo trzeba je piec ciekawe jak wyjdom musimy spróbować. Zależy co będzie pieczone.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na półkruche ciasto. Nie dodawałam zbyt wiele cukru, za to ma sporo owoców, dzięki którym jest troszkę kwaskowate. Jestem facetem i od lat robię tylko to ciasto. Nie wiem czy istnieją lepsze ciasta, ale jest ono tak niewiarygodnie świetne, że nie potrzebuję lepszego.


Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cukrem i solą, wbijamy jajko, dodajemy masło i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę lub formę na tartę o wyższych brzegach.


Wstawiamy do lodówki na kolejne minut, a potem pieczemy minut w temp. Wyjętą z lodówki tortownicę z ciastem posyp lekko tartą bułką, aby ciasto nie namokło od jabłek, wyłóż odsączone jabłka i wylej na nie pianę z białek. Na górę potrzyj na grubej tarce resztę ciasta.


Piecz w nagrzanym do 1stopni piekarniku (termoobieg) przez ok. Kiedy góra się zrumieni - ciasto jest gotowe. Pyszne ciasto na półkruchym cieście z dodatkiem śliwek i budyniu.


Szykując to proste ciasto z budyniem i rabarbarem zdecydowałam się na mój najlepszy i sprawdzony przepis na ciasto półkruche. Wystarczyło tylko jeszcze pokroić łodygi rabarbaru i chwilkę wcześniej ugotować trochę gęstszy budyń. To ciasto, które potrzebuje chwili po upieczeniu zanim zaczniemy je. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i pokrojonym na małe kawałeczki zimnym masłem. Zagnieść ciasto kruche (na stolnicy siekając składniki lub mikserem - mieszadłem, ewentualnie ręką rozdrabiając składniki na małe okruszki ciasta), na koniec dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto.


Przepis na ciasto półkruche

Zupełnie zapomniałam o tym cieście, ale ilość tego przepisu w sieci sprowokowała mnie do jego publikacji. Ja w przepisie nie mam budyni, ale kisiele cytrynowe i taki przepis wstawiam. I dalej jak w przepisie. Bardzo dobre ciasto półkruche, zdecydowanie lepsze niż kruche.


Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem masy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty