Najlepsza, kruchuteńka i soczysta golonka na niedzielny lub świąteczny obiad! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Najpierw golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny, a później upiec w piekarniku. Zobacz przepis na apetyczną golonkę gotowaną z jarzynami!
Vegeta, sól, pieprz, kilka łyżek smalcu. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.
W rodzinie mam kilku wielbicieli golonki i staram się przygotować im taki specjał jaki lubią. Ma być smacznie, golonka powinna być miękka, nie gumiasta, delikatna, ale o wyrazistym smaku. Zanim zaczniemy ją piec należy ugotować ją w wywarze z warzywami i ostudzić, dopiero wtedy wkładamy ją do piekarnika i zapominamy o niej nawet na dwie godziny. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Podsmażam na oleju w garnku żeliwnym.
GOLONKA W KAPUŚCIE - przepis na najlepszą, domową golonkę. PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie. Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Zostawić na 3-godziny, najlepiej na całą noc.
Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Sprawdzony przepis na golonka delikatna a aromatyczna od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku!
Golonki mocno zrumienić z każdej strony. Skórę golonki nacinamy nożem , w miejsca te wkładamy plasterki czosnku. Pieczemy godziny od czasu do czasu polewając wywarem z pieczenia. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na golonka wieprzowa gotowana.
Dodane przez smakoszkammm w: Tylko o kuchni. Agiatis Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Moja kulinarna przygoda. Umówiliśmy się ze znajomymi, że za tydzień urządzamy sobie imprezkę z indykiem po amerykańsku w roli głównej. Danie typowo męskie, chociaż znam kobiety, które jak słyszą, że jest golonka pieczona to pierwsze przy stole siedzą i czekają na jedzenie.
Na stronie znajdziecie przepisy na ciasta, desery, obiady, przekąski i przepyszne, kolorowe. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Zalać wodą, posolić, przykryć i gotować przez godzinę. Pyszne, mięciutkie mięso rozpływa się w ustach.
Najlepiej smakuje z zapiekanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą. Jednak to właśnie bawarski przysmak stał się faworytem gości. Po tym czasie wkładamy mięso do garnka, dodajemy obrane warzywa i przyprawy, zalewamy wodą (tak, by zakryła całą golonkę) i zagotowujemy. Przygotowywany według starej, ale znanej. To danie chyba lubią wszyscy faceci, ale znam też amatorki golonki wśród pań.
Ale tym razem za gotowanie zabrał się Piotrek, to jego sposób. Ostatnio przygotowywałam golonkę po bawarsku z warzywami tutaj. Długo pieczona golonka w aromatycznej marynacie z sosem sojowym. Nie da się jednak ukryć, że w momencie, kiedy trafia na nasz stół, cieknie nam ślinka.
Najczęściej, kiedy mamy na nią chęć, wybieramy się do restauracji. Jest jednak sposób, by bez bólu zrobić ją we własnym domu. Polecam ciekawy i praktyczny sposób wykonania soczystej, chrupiącej golonki. Znane są Wam z pewnością klasyczne wykonanie tej potrawy „golonka z kością po… zbójnicku, beskidzku … „ itp. W tym przepisie trudno dokładnie oszacować proporcje makroskładników – dużo zależy od tego, na ile tłusta jest golonka, ciężko również policzyć węglowodany, które mogły wchłonąć się podczas gotowania (symboliczne ilości).
Wartości podaję „na oko”, ale jedno jest pewne – jest to danie niskowęglowodanowe i. Wyszła naprawdę rewelacyjnie! Mięsko odchodziło od kości, było delikatne, soczyste i aromatyczne. Peklowana golonka jest po prostu smaczniejsza. Kupiłam przednią golonkę i szukałam przepisu na peklowanie.
Znalazłam go na blogu Wiejskie Historie. Oczywiście ilość peklowanego przeze mnie mięsa była znacznie mniejsza (ok kg) , więc ilość składników dostosowałam do swoich potrzeb. Natrzeć solą i pieprzem, po czym zostawić na około pół godziny (jeśli golonka jest peklowana, to pomijamy ten zabieg). A jeśli chcesz sprawdzić swoje umiejętności, weź udział w naszych konkursach. Kuchenne wyzwania to nie tylko szansa na nagrody, ale także moc kulinarnych inspiracji i świetna zabawa!
Nasi aktywni użytkownicy nie tylko publikują artykuły i przepisy, ale także testują je, wybierają najciekawsze przepisy i dyskutują na forum.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.