Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Po otwarciu słoiczka można dodać pieczarki, boczek lub kiełbasę, ugotować kaszę jaglaną lub ryż i obiad gotowy.
Całej naszej rodzinie smakuje jednak taka najprostsza wersja bez żadnych dodatków - takie warzywne leczo najczęściej jemy na zimno, na kanapkach. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano. Zapraszam na prawdziwe leczo węgierskie.
To najlepszy i sprawdzony przepis na leczo. Zobacz, jak zrobić leczo. Leczo - danie proste i smaczne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.
Niektórzy lubią dodać do lecza. Witam proszę o dobry przepis na buraki z papryką takie do słoików robiłam raz ale coś mi nie wyszło bo były nie zbyt smaczne. Gdy się zeszkli dodajemy kiełbaskę pokrojoną w półksiężyce, a po ok. Wszystkie składniki podsmażamy co jakiś czas mieszając. Teraz czas na pomidorki z puszki, które będą bazą dla naszego lecza oraz przyprawy tj.
Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. CO Z SUSZONYH POMIDORÓW? Dodane przez abigail w: Tylko o kuchni. Ja z suszonych pomidorów robię sos do małych pulpecików z mielonego mięsa. Kroję pomidory bardzo drobno (te w oliwie od razu, a bez zalewy trzeba namoczyć w ciepłej wodzie, żeby zmiękły).
Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało.
Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. Zupa z pieczonych pomidorów. Kardamonowy Kardamonovy. Prosta sałatka z pomidorów.
W tym materiale zgromadziłyśmy tradycyjne i bardziej wyszukane pomysły na przetwory z papryki. Zaczynamy od dżemu z papryki, następnie proponujemy paprykę w oliwie, leczo z papryki, pastę z papryki i sałatkę z papryki do słoików. Taka potrawa jest w sam raz na lekki i szybki obiad w upalne wakacyjne dni. Danie jest proste do wykonania, wystarczy, że w kolejności będziesz dodawać do rondla poszczególne składniki a gęste i smakowite leczo z patisonów i papryki wykonasz w mgnieniu oka. W Polsce przyrządzana jest często na oleju z dodatkiem cukinii, kabaczka lub bakłażanów.
Danie można przygotować również na ryżu, zwiększając jego gęstość. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Przepis na leczo z cukinii.
Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.
Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.