wtorek, 26 lutego 2019

Przepis na leczo z miesem i kielbasa

W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Później przełóż je wraz z cebulą i kiełbasą do papryki z pomidorami.


Leczo z kiełbasą jadałam jako dziecko bardzo często, ot tak, domowe, naturalne i proste. Rozpuść Bulion Warzywny Kogutek WINIARY w połowie szklanki gorącej wody i wlej do garnka. Duś całość przez minut, a na koniec dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Podawaj z pajdą świeżego chleba lub z grzankami. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Leczo zawsze smakuje, gdy wykorzystuje ten przepis na leczo: Mięso myjemy w zimnej wodzie i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej w garnku i smażymy. Dodajemy pokrojoną w talarki cebulę i pokrojone w kostkę papryki. Wszystko dusimy pod przykryciem jakieś minut. Następnie dodajemy kukurydzę, cukinię i pomidory pokrojone w kostkę.


Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Uwielbiamy leczo i sezonie gotujemy je bardzo często. Leczo jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos.


W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna. Leczo z cukinią i kiełbasą to tradycyjna węgierska kuchnia. Przepis: cukinia, papryka, kiełbasa, cebula i pomidory.


Pyszne leczo z mielonym mięsem. Już chyba nigdy nie wrócę do leczo z kiełbasą. Dziękuję :) Chodziło za mną leczo z cukinii.


Wpadłam do KS, nabyłam produkty, wyszedł gar nieba w. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Składniki na patelni zalej wymieszaną z wodą przyprawą do leczo, która wzbogaci smak dania i nada mu właściwą konsystencję. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje i dodaj do niego kilka łyżek pikantnego ketchupu.


Leczo serwuj na ciepło, z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub pieczywa – najlepiej bagietki lub ciabatty. Przepis na tradycyjne leczo od Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. Lista przepisów na leczo z kiełbasą i miesem z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Smalec roztopić, przełożyć do niego cebulę i zeszklić.


Z mielonego mięsa zrobić małe kuleczki, przełożyć do cebuli i razem smażyć. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok.


W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Pokroić na półplasterki.


Paprykę (żółtą i czerwoną) pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na pół, a następnie na paseczki. Szaszłyki z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych. Pierogi z kapustą i grzybami.


Cebule obieramy, kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę, gdy się lekko zeszkli dodajemy pokrojoną kiełbaskę. Pieczarki podsmazyc na pozostałym oleju. Kostke bulionowa rozpuścic w połowie szklanki gorącej wody i wlac do garnka. DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD.


Zupy Żurek z białą kiełbasą i suszonymi grzybami. Leczo robiłam już nie raz, ale w tym roku udało mi się, jak uważam, wybitnie;) A to dzięki pewnemu dodatkowi, który użyłam po raz pierwszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty