W moim rodzinnym domu prym wiodły zawsze ogórki kiszone, jednak ogórki małosolne ze względu na ich proste i szybkie przygotowanie też znajdowały miejsce na stole. Niektórym ogórki po żydowsku są doskonale znane – przez swój delikatny smak i chrupkość przez wielu cenione są znacznie bardziej niż klasyczne ogórki konserwowe. Poniżej przedstawiamy przepis klasyczny, który zawsze się sprawdza.
Przepis na ogórki po żydowsku. Ogórki kiszone są też bardzo zdrowe. Dodane przez rysia w: Tylko o kuchni. Te szklarniowe nie są do kiszenia. Ważne, aby były zielone.
Te już żółknące nadają się. Gospodynie znały różne sposoby na twarde ogórki kiszone, smaczne ogórki po warszawsku, pozbawione goryczy pikle. Dostępność przetworów z ogórków oraz szybki tryb życia sprawiły jednak, że moda na zaprawiania ogórków na zimę na chwilę minęła.
Do każdego litrowego słoika włożyć: po - ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą oraz liście czarnej porzeczki lub wiśni. Jak już robisz przetwory z ogórków to zrób przy okazji ogórki kiszone wg. Zatem zapraszam po przepis na domowe ogórki kiszone – klik!
I jeszcze ogórki w occie – zrób też, bo pyszne! No dokładnie takie powinny być ogórki kanapkowe. Przykrywam talerzem, który obciążam, aby ogórki nie wypływały na powierzchnię. Podaję prosto z kamionki po jednym lub po dwóch dniach kiszenia. Sama robię je w kilku wersjach smakowych, ta należy uznać za najbardziej klasyczną.
Bardzo rzadko dodaję do ogórków konserwowych więcej czosnku, czy też papryczkę chilli. Wolę raczej łagodniejszy smak ogórków konserwowych. Czasem pomijam dodatek cebuli, jednak jeśli tylko mam w domu małą cebulkę, to zawsze dodaję ją do moich ogórków. Następnie dokładnie umyć, umieścić w dużym słoju lub kilku mniejszych półtoralitrowych słoikach. Dodać obrane i przekrojone na połówki ząbki czosnku, obrany i pokrojony na kilka kawałków chrzan, koper, liście porzeczki lub wiśni.
To popularny składnik wielu sałatek warzywnych oraz surówek. Osobom lubiącym pikantne potrawy spodoba się przepis na ogórki z chili, który stanowi wariant ogórków konserwowych, czyli pikli. Sprawdzony przepis na ogórki w curry od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio.
Gotuj razem z nami krok po kroku! Jedynym minusem może być czas oczekiwania. Po ogórki kiszone można sięgnąć dopiero po około tygodniach, ale jeśli potrzebujesz takiej przekąski szybciej, być może warto wypróbować przepis na ogórki małosolne.
Te będą gotowe już po kilku dniach. Zagotuj w dużym garnku około litry wody. Nic więc dziwnego, że nie brakuje zwolenników ogórków przyrządzanych w ten sposób.
Zobacz także: Produkty o niskim indeksie glikemicznym są ważne dla diabetyków, ale mogą też korzystnie wpłynąć na odchudzanie. Trudno powiedzieć, które są smaczniejsze. Jedni wolą ogórki małosolne ze względu na ich smak zbliżony do świeżego ogórka gruntowego.
Latem warto dobrze wykorzystać ogórki gruntowe, które świetnie sprawdzają się jako przetwory. Jeśli znudził ci się smak zwykłych kiszonych, konserwowych lub małosolnych, spróbuj czegoś innego. Prezentujemy sprawdzony przepis na pikantne ogórki z chilli i czosnkiem. Wrzuć do dużej miski, zasyp je solą, dokładnie wymieszaj oraz odstaw na około godziny.
Po tym czasie zlej soki z miski do osobnego pojemnika (jako zabezpieczenie gdyby zabrakło zalewy na któryś ze słoików). Takie plasterki ogórków w zalewie miodowej to świetny dodatek do imprezowych przekąsek, zwłaszcza do koreczków. Koniecznie musicie wypróbować nasz sprawdzony przepis na ogórki z miodem! Podstawą w przygotowywaniu jakichkolwiek przetworów jest odpowiedni wybór warzyw do nich. W tym wypadku królują ogórki, dlatego musimy zadbać o to, żeby były jak najlepszej jakości.
Wybierzcie ogórki dużej wielkości, dzięki czemu nie będą rozpadać się po wyjęciu z zalewy. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Dodajemy po listki laurowe i kilka ziarenek pieprzu na słoik. Zastanawiacie się co zrobić, aby kiszone ogórki były dobre, kruche i twarde? Kiszone ogórki – stary przepis babci na twarde ogórki kiszone.
Tutaj zdradzę wam sprawdzony przepis na kiszone ogórki mojej babci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.