Wytopiony smalec przelewamy przez sitko w celu oddzielenia skwarek. Jeżeli ktoś chce smalec ze skwarkami, zostawia je, ja skwarki użyłam do kaszanki białej. Czysty tłuszcz z gęsi wlewamy do pojemniczków lub słoika i ostudzony wstawiamy do lodówki.
Przepis na smalec z gęsi od dawna wykorzystywany jest w medycynie ludowej. W kuchni regionalnej gospodynie stosują go do dziś, a swą popularność zawdzięcza zarówno walorom smakowym, jak również korzystnemu oddziaływaniu na zdrowie. Z gęsi zostało mi trochę skrawków tłuszczu, które od razu zaplanowałam przetopić na smalec.
Dodatek ziół i przypraw sprawia, że zwykła pajda chleba posmarowana tym smalcem smakuje świetnie. Smalec z gęsi to przysmak, któremu ciężko odmówić. W połączeniu z ogromną pajdą swojskiego chleba i ogórkiem kiszony, uwiódł już niejednego smakosza.
Przyprawa Jarzynka WINIARY, doda mu specyficznego aromatu oraz wzbogaci smak, który uwiedzie wszystkim domowników. Gęsi smalec wymieszać w proporcji 1:z ulubionym olejem (zaleca się olej nagietkowy). Naturalne oleje kosmetyczne bez problemu dostaniecie w aptekach (niedrogie i bardzo dobrej jakości z firmy Etja).
Koncerny zywnosciowe dodaja smalec pod innymi nazwami do wielu produktow. Organizm zdrowego czlowieka potrzebuje tluszczu, i to calkiem sporo. Inaczej rzecz ma sie z cukrem.
Jesli kochacie siebie i swoje rodziny to trzymajacie sie od tego wszechobecnego swinstwa z daleka. Smalec – przepis na smalec z jabłkiem, cebulą i skwarkami Składniki na smalec wieprzowy (lub z innego rodzaju mięsa) z jabłkiem i cebulą: 8g słoniny bez skóry, duże jabłka, duże cebule, 1g boczku wędzonego (albo pociętej drobno wędzonki), łyżeczki soli. Znam od lat smalec z cebulą i jabłkami. Gdy byłam dzieckiem, wtedy smalec z cebulą i jabłkami często pojawiał się na naszym stole. Do tej pory tata uwielbia smalec z cebulą, chociaz teraz tłuszcz zwierzęcy zamienił na roślinny.
Jak to jest z tym smalcem? Przede wszystkim, tłuszcz z gęsi wspaniale nadaje się do smażenia i pieczenia w wysokich temperaturach i to nie tylko mięs, ale także dań warzywnych. Poza wspaniałym smakiem zapewnia potrawom także walory zdrowotne związane ze stabilnością chemiczną oraz zawartością tłuszczów jednonienasyconych. Dodane przez babciaaneczka w: Tylko o kuchni.
Gęsi smalec jest tłuszczem podstawowym i głównym w kuchni żydowskiej, a potrawy tej kuchni są bardzo dobre. Smalec gęsi to smalec, który powstaje przez wytopienie gęsiego tłuszczu. Podobno ten najcenniejszy jest pozyskany z tłuszczu sadełkowego. Powszechnie uważa się, że smalec gęsi ma liczne właściwości zdrowotne. Przygotowywałam gęś na Święto Niepodległości, więc musi też być smalczyk.
SMALEC GĘSI Z PRZYPRAWAMI. Jest to wersja dla leniwych i … sprytnych. Gęsi smalec, wytapiany wraz z jabłkami i majerankiem, miał dodawać energii, także tej seksualnej, poprawiać samopoczucie.
Zewnętrznie stosowano go w formie okładów przy bólach. Lista przepisów na jak zrobić smalec z gęsi z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Smalec w najróżniejszych postaciach był kiedyś obecny chyba w każdym domu. Panie wymyślały dodatki i przyprawy, a panowie zajadali się najprostszymi, ale jakże pysznymi kanapkami.
Wystarczyło pajdę chleba przesmarować grubo smalcem z chrupiącymi skwarkami, położyć kawałek kiszonego ogórka i rarytas gotowy. Z przepisu wynika, że na szklanki mąki, należy dodać 2gram margaryny. Ponieważ mam możliwość zastąpienia margaryny smalcem z gęsi, nasuwa się pytanie, czy smalcu gęsiego też należy dołożyć 2gram, czy mniej. Boję się, że może być ciasto za tłuste.
Uważany jest za najzdrowszy z tłuszczów zwierzęcych. W gęsim tłuszczu przeważa bowiem jednonienasycony kwas oleinowy (podobnie jak w oliwie z oliwek). Spożywanie tego rodzaju tłuszczu jest wskazane w diecie przeciwmiażdżycowej. Rozgrzewamy wieprzowy smalec, na który wrzucamy pokrojoną cebulę. Gdy zmieni odrobinę kolor, dodajemy jabłka, dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia, gdy jabłka zmiękną.
Oczyszczony gęsi tłuszcz kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na drugiej- dużej patelni. Smalec jeszcze przez kilka minut będzie się gotował, nie czekajmy więc ze zdjęciem z ognia, aż cebulka zbyt mocno się zarumieni. Gotowy smalec rozlewamy do słoiczków i czekamy aż stężeje.
Wówczas wkładamy go do lodówki, gdzie może postać nawet kilkanaście dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.