wtorek, 6 sierpnia 2019

Przepis na omlet biszkoptowy

Czyli biszkopt z patelni :-) Dobry na weekendowe śniadanie lub szybki podwieczorek dla dzieci. Ten przepis to baza do omleta, można go dowolnie urozmaicać, podawać na słodko lub na wytrawnie. Jest bardzo pulchny ze względu na ubite białka. Idealny również na śniadanie dla dzieci. Jak zrobić omlet na słodko.


To częste pytania w mojej korespondencji z czytelnikami.

Mama nauczyła mnie jak zrobić omlet na słodko. Jadło się go u nas w domu z dżemem, powidłami lub roztopioną czekoladą. Omlet to danie, które świetnie pasuje na każdą porę dnia. Może być podawany zarówno na słono jak i na słodko. Poniżej, przedstawiamy przepis na omlet z dodatkiem ulubionych owoców lub warzyw.


To czy zdecydujecie się na wersje z owocami lub warzywami zależy od was, smacznego! Omlet na słodko, który możemy podawać z owocami, dżemem, syropem klonowym lub czekoladą. Możemy to zrobić na różne sposoby, np.


Smak dzieciństwa to omlet biszkoptowy z jagodami.

Często przygotowywany na maśle przez nasze mamy i babcie. Kliknij, aby zobaczyć przepis. Oddzielić żółtka od białek.


Białka ubić na sztywną pianę połączyć delikatnie z masą z żółtek i smażyć na wolnym ogniu z obydwu stron tak okolo 20minut(na malutkim ogniu żeby się nie przypalił). Może on być podawany na słodko, na przykład z kremem czekoladowym lub powidłami, lub na słono, z dodatkiem szynki lub sosu. Omlet biszkoptowy to wspaniały pomysł na pyszne i pożywne śniadanie. Na rozgrzaną patelnię wylać masę. Omlet jest gotowy do przewrócenia, gdy po podważeniu spód jest złoto-brązowy.


Omlet obrócić na drugą stronę i smażyć, aż z tej strony również nabierze złoto-brązowego koloru. Puszysty omlet biszkoptowy jest gotowy! Sprawdzi się także na leniwe śniadanie, bądź kolację. Przyrządza się go w zaledwie parę minut.


W dodatku nie wymaga za wielu składników. Omlet klasyczny jest nam doskonale znany z kuchni francuskiej. To świetny pomysł na szybkie i pożywne śniadanie, które dodaje energii na długi i męczący dzień. Ciekawą alternatywą klasycznej formy tego dania może być omlet biszkoptowy na słodko, który podbija serca miłośników zdrowego jedzenia. To propozycja szybka, łatwa i przede wszystkim zdrowa.


Omlet francuski – to omlety przygotowane z jajek. Jajka ścina się na patelni z masłem i pod koniec smażenia nakłada się na masę dodatki.

Zwija lub składa na pół przed podaniem. OMLET to potrawa przyrządzana z roztrzepanych jajek z odrobiną mleka, które po doprawieniu wylewa się na nagrzaną patelnię z masłem i smaży do ścięcia się masy. Można przygotować omlet na słodko jak i na słono.


Bardzo szybko się go przygotowuje i można dodać do niego ulubione dodatki: szynkę, ser, paprykę. Sposób przygotowania: Biszkoptowy omlet z chrzanem i białą kiełbasą Kiełbasa: Kiełbasa biała nie powinna być surowa, ale parzona. Z kiełbaski usunąć skórkę i pokroić w plasterki.


Omlet który widzicie na zdjęciu jadłam na śniadanie w ubiegłą sobotę. Przepis na jedną porcję. W niedzielę zrobiłam go wersji polanej już na talerzu jagodami.


WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Bardzo fajna przepis doskonały bioo szybki łatwy i można go trochę modyfikować. Każdy ma swój własny przepis na omlet, ale nie każdy wie, który przepis na omlet jest tym klasycznym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty