Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku.
Kiedy robię rybę po grecku, już z założenia przygotowuję więcej sosu warzywnego, bo znika podczas próbowania przez M. Przepyszne warzywa i świeża, usmażona ryba to doskonały pomysł na obia kolację lub święta. Jaka ryba najlepiej sprawdzi się w rybie po grecku i jest najlepsza do tej potrawy? Miruna do ryby po grecku. Do wykonania ryby po grecku zdecydowanie lepszym wyborem będzie ryba. Sprawdzi się także morszczuk lub mintaj.
Nawet nie próbuję dochodzić, czy nazwy tych dań pochodzą z zapyziałych czasów braku wszystkiego, a przede wszystkim kreatywności w kuchni, czy może wynikają z jakichś kompleksów, że co. Najlepiej, by była to ryba morska. Pamiętam, że szukałam doskonałych proporcji, żeby była pyszna, idealna, cudnie otulona najlepszym sosem.
Jednak nie proporcje były najważniejsze, ale jeden. Jaka jest najlepsza ryba po grecku? Warto wybrać dobrej jakości rybę. Gorąco polecam tilapię, czy dorsza. Bardzo często sięgam po filety mrożone.
Jest to jednak takie danie. Witam, to będzie moja pierwsza ryba po grecku i mam pytanie czy może być mrożona czy tylko świeża? Moja strona używa ciasteczek.
Co prawda przepis na rybę po grecku wymaga nieco więcej czasu i cierpliwości, bo danie jest dość pracochłonne. Ale za to jak taka ryba po grecku wygląda! No zjawiskowo po prostu :) A do tego jest dobra na ciepło i na zimno. W moim rodzinnym domu na stole nie stawiano ryby po grecku.
Teraz, gdy kolacja wigilijna jest przygotowywana wspólnie ryba po grecku jest jednym z ulubionych dań Pierworodnej i męża. Do jej wykonania najlepiej sprawdzają się filety, czyli rybki bez ości. Szczególnie polecam białe ryby, takie jak morszczuk, dorsz, czy miruna. Rybę po grecku można przygotować na 2-dni przed świętami, co tylko sprawi, że smaki lepiej się przegryzą.
Taki domowy, wręcz dawny. Dla mnie ryba po grecku jest symbolem wigilii, zasiadania do suto zastawionego stołu i długich rozmów rodzinnych. To tradycyjne polskie danie serwowane jest najczęściej na Wigilię. Smażone lub pieczone kawałki ryby w duszonych warzywach smakują starszym i młodszym. W warzywnym sosie nie może zabraknąć tartej marchewki, pietruszki, selera i cebuli.
Do tego koncentrat pomidorowy, sól pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Na patelni rozgrzej łyżki oliwy, podsmaż starte warzywa, lekko posól, a po kilku minutach przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu.
W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody. Gdy warzywa będą miękkie, układaj je na półmisku na zmianę z usmażoną rybą. Na wierzchu powinny być.
Niekoniecznie musi to być dorsz, świetny. Możemy przyrządzać ją także na inne wyjątkowe okazje. Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Delikatna ryba w aromatycznych warzywach w lekkim sosie pomidorowym to jedno Zobacz więcej.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Bomba Kaloryczna. W końcu nigdzie nie jest napisane,że takie czy inne potrawy możemy jeść tylko raz w roku ;-) Poniżej mam dla Was przepis na rybę po grecku wg Magdy Gessler. Przepis na rybkę dostałam od siostry, jest pyszna najlepsza na drugi dzień gdy składniki. Przekąski Fasolka po grecku. Sezon na fasolkę wciąż trwa!
Doskonała ryba po grecku tylko z MENU Dorotki. Menu Dorotki 286views. Aromatycznie przyprawiona, podawana z duszonymi warzywami. Ten niezwykle prosty przepis to prawdziwy klasyk na stole. Oto nasz sposób na przyrządzenie doskonałej ryby po grecku.
Kaszubka z krwi i kosci: tylko DORSZ. Nieprawda, że suchy, to zależy jak się go przyrządzi. Ja pozbawiam go ości, odfiletowuję, panieruję albo w bułce albo w mące i smaże na. Gdy skorzystasz z naszych podpowiedzi wystarczy minut i ryba po grecku będzie gotowa.
Dowiedz się: Jaka ryba jest najlepsza do ryby po grecku: miruna, mintaj, dorsz?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.