czwartek, 22 sierpnia 2019

Przepis na pierniczki twarde

Przepis na pierniczki twarde

Twarde pierniczki mają swoich zwolenników i przeciwników. Niektórzy wolą chrupkie i trochę twardsze pierniczki, inni – te z nadzieniem, które rozpływają się w ustach. Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy).


Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później. Co zrobić, by pierniczki zmiękły? Można je jeść jeszcze ciepłe bez ryzyka utraty zębów.


Dzisiaj zapraszam po przepis na najlepsze pierniczki świąteczne! Na każdą okazję - Wigilię Szkolną czy do pracy, dla dzieci i znajomych. Boże Narodzenie kojarzą się z czasochłonną pracą.


Zajrzyj tutaj i poznaj prosty przepis, który Cię urzeknie! No to się zabraliśmy za te pierniczki, twarde, świąteczne. W zasadzie to wszystkie składniki mieszam razem (ja, żeby było łatwiej rozpuszczam masło i oczywiście miód musi być w postaci płynnej) i wyrabiam gładkie, klejące się ciasto.


Jeśli jest zbyt klejące dodaje trochę mąki. Przepis (taki oto): Przepis jest dość prosty. Nieraz zdarzyło się wyjąć masło z lodówki za późno. Jest ono wtedy twarde i zimne.


Przepis na pierniczki twarde

Rozrywa kromki chleba, robi w nich dziury. Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie. To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je. Im cieńsze pierniczki, tym jest większa szansa, że staną się szybciej twarde, a nawet nie zmiękną. Najlepiej jeśli pierniczki wykrawamy na grubość około cm.


Pieczemy zazwyczaj w temp. Nie wolno przepiekać pierniczków, ponieważ wtedy jest raczej pewne, że już ich nie uratujemy i będą twarde. DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD. Upieczone pierniczki studzimy i zajadamy, bądź lukrujemy.


Ten przepis znalazłam niedawno w internecie. Bez przekonania z niego skorzystałam, bo wszystkie poprzednie pierniczki jakie piekłam były twarde jak kość, po prostu niezjadliwe mimo leżakowania, trzymania w puszkach, itp. Te pierniczki są wyśmienite i nadają się do jedzenia praktycznie od razu! Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Do ich przygotowania warto zaangażować całą rodzinę i uczynić z tego wspólny, coroczny rytuał. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Z czasem jednak staną się odpowiednio miękkie i kruche. Następnie wytnij foremkami różne kształty i gotowe pierniczki umieść na blasze wyłożonej pergaminem.


Warto strzepnąć nadmiar mąki z pierniczków, inaczej będą twarde. Ciastka rozkładaj w odległości ok. Pamiętaj, że pierniczki urosną w piecu dwukrotnie. PIERNIKI OD RAZU MIĘKKIE – NAJLEPSZY PRZEPIS NA PIERNIKI BEZ LEŻAKOWANIA – takie pierniki robię w moim domu od lat #128578; po wystygnięciu nie robią się twarde dlatego można je przygotować w każdej chwili #128578;.


Babcia miała przepis zanotowany w swoim magicznym zeszycie, a kto jest jego autorem pojęcia nie mam. Jeśli wyjdzie za rzadkie- dosypać mąki, jeśli zbyt i kruszące - dodać odrobinę śmietany. Gotowe ciasto cienko rozwałkować, wycinać foremkami pierniczki. Do części z nich dałam polewę czekoladową (jak w przepisie), a do pozostałych - zrobiłam lukier z soku z cytryny i cukru pudru.


Pierniczkowy przepis Pana Pawła jest najlepszy ze wszystkich, które znam! Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Drodzy forumowicze, zwracam się z następującą kwestią. Otóż jakieś dwa tygodnie temu za namową koleżanki upiekłam pierniczki.


Wyszły bardzo ładne, ale niemiłosiernie wręcz twarde. Próbowałam wiele przepisów, jednak z tego wychodzą najcieńsze, bez odkształceń. Czyli idealne pierniki na choinkę.


Są twarde, można je oczywiście jeść, jednak zwykle ozdabiam je sporą ilością lukru, zatem dla mnie są one niezjadliwe (bez lukru są smaczne :) ). Polukrowane pierniczki na choinkę idealnie zdobią choinkę, stroiki oraz prezenty wigilijne. Mają być lekko twarde z zewnątrz, jeszcze nie zrumienione.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty