Czerwiec to miesiąc truskawek i szparagów. Sezon na oba te smakołyki trwa stosunkowo krótko, więc kiedy tylko widzę w sklepach pierwsze pęczki białych lub zielonych podłużnych pyszności, nie zastanawiam się ani sekundy! Sezon na szparagi jest krótki, więc zupa szparagowa powinna od razu zagościć na naszym stole! Nie musi być to krem - zupa szparagowa podobnie jak jarzynowa może mieć widoczne składniki.
Wiosenna szparagowa z ziemniakami i fetą, zabielana gęstą śmietaną i doprawiona koperkiem. To czy bardziej pasuje ci zupa z białych czy z zielonych szparagów, to kwestia smaku. A niezależnie od tego, jaką wybierzesz, my mamy pyszne przepisy na każdą z nich! Główki szparagów dodajemy wówczas do zupy na talerzach, choć oczywiście możemy je zblendować, jeśli chcemy mieć na przykład zupę w wersji „do picia w drodze”. ZUPA SZPARAGOWA Sezon w pełni, więc zupa szparagowa musiała, no musiała wręcz pojawić wśród moich przepisów.
Zupa krem z białych szparagów. Botwina i fasolka szparagowa to warzywa, na które czekamy z wytęsknieniem. Okazuje się, że świetnie smakują podane na jednym talerzu. Przykładem jest zupa botwinkowa jarzynówka z fasolką szparagową.
Jednak tak jak pisali poprzednicy, szparagi trzeba grubo obrać i drobno pokroić, żeby nie musieć później przepuszczać przez sitko odpowiedz. Do tego główny składnik, szparagi, nadają daniu oryginalny smak i aromat oraz dostarczają naszemu organizmowi odpowiednie substancje odżywcze. Poniżej zamieszczamy przepis.
Dzisiaj kolejny przepis na zupkę przecierową. Elżbieta Majkowska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga pomyslowakuchnia. Pomysłów na potrawy z tym pysznym warzywem nie brakuje.
Na blogu pojawiło sie już sporo przepisów ze szparagami w roli głównej. Dziś zupa szparagowa krem z zielonymi szparagami. Zupę warzywną można przygotować na wiele sposobów. Jeśli szukasz inspiracji, która będzie alternatywą dla popularnej jarzynowej, wypróbuj nasz przepis na zupę warzywną veloute z zielonych szparagów.
Francuski akcent w nazwie zupa zawdzięcza swojej niezwykle kremowej konsystencji. Kiedy pojawiają się na straganach chętnie je kupujemy, bo można z nich przygotować dania na różne sposoby i jakie by nie były, zachwycają i smakiem i wyglądem. Forum - zupa szparagowa (958) Odp. Dodane przez konikw: Tylko o kuchni. Fasolka szparagowa żółta lub zielona z bułką tartą na masełku.
Lista przepisów na zupa szparagowa gessler z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Ugotowałam z zielonych szparagów, bo białych nie było, i tak mi zasmakowała, że drugi dzień z rzędu znowu ugotowałam. Wlać do garnka wodę - tyle, żeby przykryło szparagi.
Wodę zagotować, dodać trochę soli, cukru oraz łyżki masła, włożyć szparagi (muszą stać w wodzie pionowo), gotować minut pod przykryciem. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Etap Obrane umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zobacz filRoladki ze szparagami.
Do zupy ze szparagami zawsze dodaję szczypiorek lub koperek. Zielone szparagi idą w parze z młodymi ziemniakami, więc moja zupa szparagowa jest podawana z młodymi ziemniakami gotowanymi osobno, w mundurkach. Zupę szparagową możemy przygotować zarówno z zielonych, jak i białych szparagów, a warto jest spróbować obu, bo są naprawdę pyszne. Obrane szparagi dzielę na pół – górną cześć podaję jako dodatek do obiadu a dolną kroję na kawałki cm.
Kilka szparagów kroje w kawałki żeby zostały mi się główki do dekoracji zupy. Najprostsza i najszybsza zupa z zielonych szparagów ;) Jeden z najprostszych na świecie przepisów na krem ze szparagów już znalazł się na blogu #128578; Tym razem jeszcze bardziej ułatwiona i przyspieszona wersja, ponieważ zaoszczędzamy czas poświęcony na obieranie białych szparagów #128578;. Zatem u mnie dziś na obiad zupa szparagowa. Dlatego poczciwa fasolka wywoływała we mnie zawsze falę wzruszenia i sama przerabiałam ją od lat na te same sposoby, a moim najulubieńszym przepisem była prosta, kremowa, zupa z pomidorami, fasolką i cynamonem. I chyba czas się tą recepturą podzielić!
Wywar jarzynowy postawić na gazie i wrzucić do niego szparagi pokrojone na kawałki. W mniejszym garnku zagotować wodę, wsypać trochę soli i szczyptę cukru. Wrzucić główki szparagów, zblanszować, po. Szparagi starannie umyć, odciąć główki i odłożyć na bok.
Pokrojone białe szparagi (plus ewentualnie końcówki szparagów zielonych, jeśli takie masz) ugotuj do miękkości w wywarze z obierek szparagowych lub w bulionie, a w ostateczności nawet w wodzie z kostką rosołową. Tradycyjna zupa z fasolki szparagowej podawana z ziemniakami i zaprawiana śmietaną. Najprostsza na świecie i najsmaczniejsza zupka obiadowa lubiana przez wszystkich.
Do wody, w której gotują się szparagi, wkładamy także obierki. Po minutach wyjmujemy ugotowane szparagi i osączamy je, a wywar przecedzamy i odmierzamy szklanki (7ml).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.