środa, 30 lipca 2014

Biszkopt z 3 jaj na tort

To najlepszy biszkopt do mini tortów pieczony bez dodatku proszku do pieczenia. Ten jasny biszkopt zawsze się udaje. Pachnie pięknie, jest puszysty, a co najważniejsze - nie kruszy się, ponieważ do ciasta dodaje się łyżeczkę. Przy każdym przepisie na tort na MW są podane pomysły na nasączenia. Biszkopt klasyczny przygotowujemy na mące pszennej zmieszanej ze skrobią ziemniaczaną.


Biszkopt z 3 jaj na tort

Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty. Ciasta wyszło bardzo dużo, ubijalam mikserem planetarnym. Podczas pieczenia temp 1stopni, biszkopt wyrósł ponad formę najbardziej brzegami, środek nie bardzo chciał urosnąć. Po rzuceniu biszkopem pojawiły się pęknięcia i się zapadł.


Dodane przez emaw: Tylko o kuchni. W końcu znalazłam idealny przepis na biszkopt na tor t. Ciasto jest pu szyste, pulchne, świetnie wyrasta i łatwo je przekroić na cztery, a nawe t pięć cienkich blató w. Ni e może się nie udać, o zakalcu nie ma mowy. Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę.


Biszkopt z 3 jaj na tort

Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Następnie dodawać żółtka i dalej miksować (piana nie może opaść!). Po dodaniu wszystkich żółtek do piany wsypać. Chcę z tego przepisu upiec biszkopt na pierwszy (własnoręczny) tort dla mojej córeczki.


Jednak mam tylko tortownicę cm. Czy mogłabyś mi podać dokładne proporcje na taka formę, bo nie chciałabym czegoś schrzanić. W końcu to pierwsze urodziny mojego skarba – i mój pierwszy tort w życiu.


Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł #128578;. Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć. Dawno nie pisałam ale niestety nie zawsze mamy na tyle czasu aby pisać systematycznie. Składniki: jaj szkl.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga sto kolorów kuchni. Prosty biszkopt czekoladowy jest idealną bazą na urodzinowe torty – puszysty, mięciutki i do tego nie upada :) Biszkopty, z których robię moje torty są bez proszku do pieczenia, cały sekret tkwi w dobrze ubitej pianie z jajek – im bardziej napowietrzona, tym wyższy i bardziej puszysty biszkopt. Zaczynam od przepisu na biszkopt idealny, a w innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu. Szczególnie polecam tort z mango i kremem kokosowym, czy też biszkopt z musem truskawkowym. Dla tych, którzy nie tolerują glutenu mam również wersję biszkoptu bezglutenowego z opcją bez jajek kurzych!


Taki biszkopt piekę kiedy potrzebuję spód pod sernik na zimno lub piekę sobie cienkie blaty to tortu. Nie zdarzyło mi się jeszcze aby nie wyszedł, mi zawsze wychodzi, a jest tak pyszny, że syn uwielbia go na sucho. Jeśli zaś szukasz przepisu na biszkopt z minimum jaj, to polecam zerknąć na przepis na uniwersalny biszkopt do tortów. Zachęcam również do przejrzenia innych moich przepisów na proste ciasta.


Uniwersalna masa orzechowa idealnie nada się jako dekoracja do tego biszkoptu. Przepisy z kategorii biszkopt z truskawkami. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Pięknie wyrośnięty biszkopt to podstawa wielu ciast z kremami. Przeważnie wysokie biszkopty robi się z sześciu jaj ale ja od wielu lat piekę wysoki biszkopt z czterech jaj. Ciasto bardzo szybko się przygotowuje a najważniejsze jest dobre ubicie całych jaj.


Biszkopt zrobiłam dokładnie jak w przepisie w wersji bezglutenowej ( wszystko ważyłam, więc aquafaby wzięłam 1g, trochę przez nieuwagę, ale nic się złego nie stało). Wodę wzięłam z ciecierzycy że słoika z Lidla ( taką sama jak w Biedronce) i niczego nie redukowałam. Ubiła się na sztywno bardzo szybko. Najlepszy przepis jak upiec biszkopt.


Jak zrobić puszysty, lekki i łatwy w wykonaniu biszkopt na tort, roladę albo na spód do ciasta z masą, kremem. Szybki i prosty przepis. Biszkopt rzucany – przepis Biszkopt z trzech jaj idealnie wypełni formę o średnicy cm. Na ciasto potrzebujemy: – jajek, – łyżek cukru, – łyżek mąki.


Jednym z patentów na dobry biszkopt jest trzymanie jajek w temperaturze pokojowej przez około godziny przed pieczeniem. Biszkopt na tort – jak zrobić biszkopt tortowy, który zawsze się udaje. Każdy z nas uwielbia ciasta szykowane na wyjątkowe uroczystości – urodziny, wesela, rocznice. Kolorowe kremy, świeże bądź kandyzowane owoce, adekwatne do okazji.


Po wyciągnięciu z pieca wyciągamy z formy i odstawiamy do ostudzenia na kratkę. Kiedy biszkopt przestygnie ściągamy papier do pieczenia i przekładamy go na świeży kawałek papieru. Dzięki temu łatwo będzie można go przenosić podczas robienia tortu i nie będzie przyklejał się do blatu.


Z owocami, które lubią dzieci, ze śmietanowym kremem i wiórkami ciemnej czekolady. Bez alkoholu, nasączony herbatą z cytryną. Pyszny, lekki (jak na tort) i orzeźwiający.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty