wtorek, 8 lipca 2014

Jak robimy leczo

This feature is not available right now. Przepis na leczo powinien zawsze zawierać: pomidory, paprykę, cebulę oraz. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Zobacz, jak zrobić leczo.


Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Leczo - danie proste i smaczne. Niektórzy lubią dodać do lecza.


Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Ważnym składnikiem, poza papryką czy pomidorami, jest smalec. Nie można z niego zrezygnować.


Jak robimy leczo

Podsmażona złocista cebulka, pachnące kawałki boczku i kiełbaska. Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy.


W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Jak się ma w domu dorastające córki, trzeba się pogodzić, z tym, że wszytko, co gotujesz musi być fit. Fit jogurty, fit zupy, fit obiady i fit leczo. Tak się przyzwyczaiłam do tego, że jest to dla mnie naturalne, iż robimy leczo z kurczakiem, zamiast np. Przedstawiam Wam zatem leczo na nasz sposób.


Po tym czasie próbujemy smak leczo i ewentualnie dodajemy przyprawy, sól i pieprz do smaku. Następnie gorące leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy na małym ogniu minut. Jak widać, wykonanie leczo z cukinii na zimę nie jest trudne i przy odrobinie pracy i cierpliwości każdemu się uda. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu.


Jak robimy leczo

Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. Oczywiście w zależności od tego, w jakim kraju ktoś je przygotowuje z takich korzysta składników. W przypadku leczo węgierskiego można się spodziewać ostrego jedzenia, dlatego jeśli ktoś jest w tym kraju i zamawia leczo to powinien uważać żeby się nie zdziwić. Ponieważ miałam w domu dużo czerwonej papryki, to uznałam, że zrobię właśnie takie proste i smaczne leczo z papryki. Przepis: Robimy LECZO ^^ Zgadywanka pewnie nie była trudna.


Grażyna, jutro robimy leczo na obiad! Stara panika w oczach, brat zaczął płakać. Po powrocie do domu polazł na rynek w poszukiwaniu papryki. W żadnym z węgierskich przepiśników nie znajdziemy w tym daniu cukinii, jednak my nie wyobrażamy sobie leczo bez niej.


Od dziecka jedliśmy tylko w takiej wersji i właśnie taki, nasz ulubiony ale nieco zmodyfikowany węgierski przepis chcielibyśmy tu przedstawić. Zanim przepis został spisany to był podawany z ust do ust stad tyle wersji w zależności od rejonu i wyobrazni kucharki. Cięzko wiec powiedziec ktory bigos jest bardziej bigosowy i autentyczny,ten który ma w przepisie śliwki, czy pomidory,a może jedno i drugie. Koszyczek do gotowania na parze wykładamy pergaminem, w którym robimy dziurki.


Kładziemy w środku ulepione pierożki i stawiamy koszyczek nad garnkiem z gotującą się wodą. Całość przykrywamy i gotujemy na parze przez minut. Innym sposobem na przygotowanie pierożków jest ugotowanie ich we wrzącej, osolonej wodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty