Namoczyć osłonki jelitowe, jeśli były przechowywane w soli. Mięso pokroić w grube kawałki. Posolić i wynieść w chłodne miejsce na godz. Witam wszystkich czytelników dziś chciałbym przedstawić mój przepis na pieczeń z jelenia. Niestety mięso ciężko u mnie dostać lecz dzięki znajomemu myśliwemu udało się i mogę przedstawić kilka przepis Zobacz więcej.
Sposób przygotowania: Z mięsa usunąć błony i ścięgna. Całość dokładnie wyrabiamy i ewentualnie doprawiamy. Z maszynki do mięsa usuwamy noże i sitka, zakładamy lejek do kiełbasy, lekko go natłuściwszy. Na lejek nakładamy namoczone wcześniej w wodzie jelita. Do maszynki wkładamy farsz.
Obracamy korbą kilka razy, tak żeby z lejka wyciśnięta została część farszu, a z nią powietrze. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na kiełbasa z sarny. Lista przepisów na domowa kiełbasa wędzona z sarny z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD. Dania główne Roladki z biala kielbasa. Pierwszy raz jadłam i robiłam sarninę i na pewno nie ostatni.
Popularne są również kiełbasy z dzika i wieprzowiny, które wyróżniają się bardzo interesującym smakiem. Zobaczmy więc przepisy na to, jak wykonać te interesujące wędliny, które zachwycają wielu smakoszy. Kiełbasy z sarny, z dzika i wieprzowiny. Dodać przyprawy utłuczone w moździerzu i rozgnieciony czosnek. Farsz wyrabiać przez ok min.
Boczek i słoninę zmielić w maszynce do mięsa na sitku z najmniejszymi oczkami. Karkówkę zmielić z użyciem większych oczek a najładniejsze mięso (szynka i łopatka) posiekać nożem. KIEŁBASA PODSUSZANA Z SARNY. Surowiec mięsny: mięso uzyskane z odkastniania rosbefu oraz wykrawania szynki i łopatki bez ścięgien i tłuszczu- 30kg. Biała kiełbasa: jaki jest jej skład?
Now including HGTV, Food Network, TLC, Investigation Discovery, and much more. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Domowe wyroby zawsze są najlepsze i najzdrowsze, zasada w mojej kuchni jest prosta: co się da zrobić samemu to się robi.
Przepis na idealny gulasz z dziczyzną. I dodał bym trochę tłustego boczku pokrojonego w kosteczkę! A na załączonym zdjęciu pieczona szynka z sarny. Wyrabiamy ją w 1 z dziczyzny, łącząc trzy rodzaje mięsa: dzika, sarny i jelenia.
Swojska jest jedną z pierwszych wyprodukowanych przez nas kiełbas, która nadal cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem smakoszy. Możliwe było to dzięki sposobowi i jej przyrządzania – dzięki stosunkowo długiemu czasowi wędzenia i podsuszania. Wyrabiana jest z głównie z łopatki i żeberek sarny oraz boczku z dzika.
Mięsna przekąska w minimalistycznym składzie zamyka w sobie wszystko, co najlepsze w tradycyjnej kuchni. Swojska kiełbasa z dzika może być podawana w formie przystawki, dodawana do kanapek lub tradycyjnego żurku. Wędzona kiełbasa z dzika, jelenia i wieprzowiny. Na wielkanocnym stole biała kiełbasa być musi. Pomysł z żelatyną uważam za bardzo dobry, ponieważ gdy nie mamy golonki kiełbasa z dzika często jest za krucha i za mało zwięzła.
Pieczeń z sarny (lub innej dziczyzny) Podstawową czynnością przy przygotowaniu pieczeni z dziczyzny jest wykonanie marynaty czyli sosu, w którym mięso musi poleżeć minimum godziny, a może 3-dni. Cebulę pokrajać w plasterki, wszystkie przyprawy wrzucić do octu z winem i raz zagotować. Nadziewana jest w wieprzowe osłonki naturalne a długość kiełbasy to około cm. Należy do kiełbas półtrwałych dzięki relatywnie długiemu okresowi wędzenia i podsuszania.
Ciasto filo zawinąć tak, aby powstał trójkąt. Comber z jelenia obsmażyć krótko z każdej strony. Pełna smaku kiełbasa z mięsa jelenia, surowa, naturalnie wędzona.
Zrobiłam gulasz z sarny z kluskami na świąteczny obiad. Ja zamieniłam tylko pieczarki na podgrzybki, bo miałam mrożone. Naprawdę polecam spróbować. Tym oto sposobem poznałem przepis. Musicie przyznać, że dla dobrego jedzenia jestem w stanie na wiele poświęceń.
Opłaciło się, bo ta kiełbasa naprawdę rządzi. Może też to być, jak w moim przypadku, trochę wieprzowiny, trochę wołowiny i odrobina boczku. Składniki: kg mięsa wieprzowego – może to być łopatka. Produkowana w małych ilościach w niewielkiej masarni przy gospodarstwie na Roztoczu. Wspaniała podsuszana kiełbasa z mięsa dzika.
Domowa kiełbasa, bez konserwantów, zbędnych dodatków typu białko sojowe, polepszaczy smaku i aromatu to wędlina, którą z powodzeniem możemy nie tylko ugotować, upiec lub uwędzić, ale także zamrozić i zjadać w miarę potrzeb. Posiadamy również wędliny z dziczyzny - kiełbasa jałowcowa podsuszana z dzika, kiełbasa wiejska z dzika, kabanosy z dzika, kabanosy z sarny. Również bez konserwantów i chemicznych dodatków.
Tradycyjnie wędzone, suszone w wędzarni tradycyjnej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.