czwartek, 17 lipca 2014

Jak zrobić sos do spaghetti z pomidorów

Jak zrobić sos do spaghetti z pomidorów

Wzdęcia jest to przypadłość niezwykle uciążliwa i trudna do całkowitego wyeliminowania. Bardzo często pojawiają się w najmniej spodziewanych momentach i stanowią wyjątkowo krępujący problem. Wiele osób ma styczność z tą dolegliwością, która jest naturalną reakcją organizmu na nadmiar gazów w jelitach. Nie ma recepty na całkowite pozbycie się dolegliwości, ale. Spaghetti z sosem pomidorowym.


Nie spotkałam jeszcze dziecka, które odmówiłoby spaghetti z sosem pomidorowym, oczywiście jedni wolą słodszy i delikatniejszy sos, inni bardziej wytrawny lub pikantny. Powstało pyszne kremowe nadzienie serowe z mozzarellą, z dodatkiem ricotty i mascarpone, z którym idealnie skomponował się domowej produkcji sos ze świeżych pomidorów. Danie po prostu przerosło nasze oczekiwania smakowe :-) Na sos pomidorowy najlepiej nadają się pomidory z dużą ilością miąższu i minimalną ilością nasion i soku. CO Z SUSZONYH POMIDORÓW? Dodane przez abigail w: Tylko o kuchni.


Ja z suszonych pomidorów robię sos do małych pulpecików z mielonego mięsa. Kroję pomidory bardzo drobno (te w oliwie od razu, a bez zalewy trzeba namoczyć w ciepłej wodzie, żeby zmiękły). Pomysł na szybki, bezproblemowy i sycący obiad. Uwaga, ten sos to nie bolognese!


Jak zrobić sos do spaghetti z pomidorów

Wiele osób myli zwykłe sosy jak ten z prawdziwym bolognese, które jest gotowane ok. Chociaż można kupić wiele rodzajów gotowych (i bardzo dobrych) sosów do spaghetti, to jednak nie ma to, jak sos domowej roboty. Pyszny pomysł na makaron w aromatycznym sosie z pieczonych pomidorów :) My uwielbiamy takie proste dania - a Wy? Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę. Passata nie powinna być zbyt gęsta, więc nie kupuj passaty rustica – ona jest dużo gęstsza od zwykłego przecieru i sos będzie miał zbyt gęstą konsystencję.


Nie używamy pomidorów z puszki, nie dość, że nie są zbyt zdrowe, to po prostu sos z przecieru smakuje o niebo lepiej. Jak zrobić prawdziwy włoski sos pomidorowy do makaronu? Odpowiednio przygotowany stanowi bazę, którą można łączyć z różnymi składnikami, takimi jak tuńczyk, podsmażone mięso mielone czy też pieczone warzywa.


Sos pomidorowy to klasyczny dodatek do spaghetti. Przerobiłam już prawie 50kg pomidorów i na tym nie koniec, bo ciągle pojawiają się nowe pomysły. Na półkach stoi już przecier pomidorowy, a wkrótce dołączy do niego zrobiony dziś sos boloński do spaghetti. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Do jego przygotowania używam podłużnych pomidorów, które na moim targowisku nazywają się polne. Z pewnością każdy robi taki sos po swojemu, ja polecam wersję z selerem naciowym, winem i masłem. Sos możecie wykorzystać np. Oczywiście możemy pominąć obieranie pomidorów, używając puszkowanych, wtedy nasza czynność ograniczy się jedynie do otwarcia puszki.


Ale przecież nie o to nam chodzi, jeśli chcemy mieć sos ze świeżutkich i pachnących latem pomidorów. Jak już przygotujemy sobie pomidory, zabieramy się za cięcie i krojenie wszystkich składników. Dlatego namawiamy, by samodzielnie zrobić przetwory z pomidorów na zimę do słoików i zaopatrzyć spiżarkę w pokaźny ich zapas. Bez kosnerwantów i barwników oraz sztucznych aromatów, doprawione tak, jak lubimy, domowe przetwory z pomidorów będą cieszyły podniebienia wszystkich domowników. Gotowy sos podawaj z makaronem spaghetti, posypany startym parmezanem.


WARZYWA mięso DANIA GŁÓWNE cebula POMIDORY KUCHNIA WŁOSKA makaron makaron MAKARONY MAKARON Z MIĘSEM PROSTY PRZEPIS SPAGHETTI obiad MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM MAKARONY Z SOSEM MAKARON Z MIĘSEM MIELONYM Esencja do duszonych. Przepisy z kategorii sos spaghetti z pomidorów. Pierogi z truskawkami i knedle z truskawkami. Sezonowe jarskie pyszności. Dorodne owoce zamknięte w cieście lub podane z kluskami to pomysł na sycący, bezmięsny obiad.


Jak zrobić sos do spaghetti z pomidorów

Uniwersalny sos pomidorowy, idealny na sezon jesień - zima, z pomidorów z puszki. Klasyczny sos pomidorowy do spaghetti, lazanii czy do pizzy. Możemy dodać go do mielonego mięsa, czy podsmażonych kawałków kurczaka lub zjeść z makaronem i parmezanem. Sos bije na głowę wszystkie gotowce jak i również sos z pomidorów z puszki (który robię po za sezonem) i nie jest pracochłonny.


Sos, przecier pomidorowy, passata – zwał jak zwał – a to przecież nic innego jak pomidory zamknięte w słoiku. Dopisz go koniecznie do listy przetworów na zimę: jest prosty do zrobienia, przydaje się do wielu potraw i sosów. Oto prosty przepis na błyskawiczny sos pomidorowy, który zasmakowałby nawet najbardziej wybrednemu Włochowi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty