piątek, 25 lipca 2014

Jak przyprawić mięso mielone do spaghetti

Pamietajmy, aby kawałki, z których przyrządzamy mięso były świeże i ładne. Przykładowo może to być wieprzowa łopatka wraz z kawałkiem wołowiny gulaszowej. Nie trzeba wielkich zdolności, aby je zrobić, więc poradzą sobie z owym daniem dosłownie wszyscy.


Najprostsze spaghetti bolognese - sposób przygotowania: Przygotuj sos do spaghetti: na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wsyp pokrojony w plasterki czosnek i cebulkę posiekaną w talarki. Zaczekaj, aż się zeszklą, przemieszaj kilkukrotnie. Kolejno dodać marchewkę. Wszystko razem chwilę smażyć. Dodać pomidory w puszcze (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i wywar.


Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Jeśli masz już dość tradycyjnego grillowania kiełbasek i karkówki, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu.


Dania główne Sos do spaghetti. Mając mięso mielone możemy wyczarować wspaniałe dania obiadowe i to niewielkim nakładem pracy oraz czasu. Pomysłów jest ogromnie wiele, jak zwykle przedkładam jednak ponad wszystko prostotę wykonania i niewielką czasochłonność, przy możliwości wykarmienia moich „głodomorków”. Delikatne mięso podsmaż na niewielkiej ilości oliwy razem z cebulą i czosnkiem, a następnie dodaj do niego sos razem z pomidorami z puszki. Mięso mielone nie obędzie się bez cebuli, drobno posiekanej i zeszklonej na maśle.


To składnik, który naprawdę trudno zastąpić. Dodatkowo podstawowe przyprawy do mielonego to – sól i pieprz. Poza tym można użyć innych składników, ich dobór bywa różny w zależności od tradycji danego domu czy kuchni. Przepisy z kategorii spaghetti mieso mielone. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Krok 1: Pomidory zalewam wrzątkiem i obieram ze skórki. Kroję na mniejsze kawałki, ale nie muszą być mniejsze niż ćwiartki. Krok 2: Przygotowuję wszystkie składniki, czosnek i cebulę kroję drobno, selera i marchew kroję w kostkę, mięso mielone doprawiam pieprzem.


Krok 3: Na patelni (głębokiej) najpierw podsmażam cebulę z czosnkiem. Dodać zmielone mięso, smażyć kilka minut mieszając żeby mięso się rozpadło. Potem wrzucam marchew i selera, a potem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.


Dodać mięso mielone i podsmażyć, aż się zarumieni. Dodać koncentrat, śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Na końcu wmieszać odsączoną fasolę i szparagi. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.


Rozrabiamy zawartość tytki według opisu na opakowaniu. Gdy mięso jest gotowe dodajemy czosnek ketchup i sos gotujemy aż zgęstnieje w razie potrzeby przyprawić sola i pieprzem. Na koniec do dekoracji posypać serem. Pomóżcie, chodzi mi o mięsko - farsz do lasagne czy spaghetti.


Np pół kilograma mieszanego wołowo-wieprzowego. Jak i kiedy je przyprawiać, co dodać, zeby było smaczne i pikantne? Każdy z nas przepada za makaronami #128578; Nie jest to klasyczne spaghetti bolognese, makaron urozmaiciłam świeżymi liśćmi szpinaku i płatkami drożdżowymi, które nadają daniu lekko serowego smaku.


Chociaż niektórym osobom może się to wydać nieprawdopodobne, to w ten sposób można również przygotować sos do spaghetti. Dodaj mięso mielone i podsmaż. Kotlety mielone z tymiankiem. Smażyć na dużym ogniu, aż wołowina lekko zbrązowieje i przestanie być surowa. Dorzucić drobno pokrojone pomidory, dolać sok z puszki, dodać koncentrat, przyprawić oregano.


Po kilku minutach smażenia dodać. Przełóż je do dużej miski, dodaj natkę pietruszki, bułkę tartą, jajko oraz mięso. Zrobić ciasto naleśnikowe. Całość wymieszaj rękami. Nie będę opisywał, jak to się robi, bo wystarczy zerknąć gdziekolwiek na przepis.


Kiedy mięso będzie już dostatecznie przysmażone, a cebula miękka, dodać kukurydzę. Makaron stanowi bazę, a od wybranych dodatków zależy charakter i smak konkretnego dania. Już sama różnorodność makaronów daje niemal nieograniczone możliwości łączenia ich z dowolnymi składnikami.


Bardzo smaczne mielone z dziczyzny - z dzika. Nie będzie nam potrzebne mięso bardzo dobrej jakości - wystarczy mięso na gulasz. Warto czasem zrobić takie kotlety, to zupełnie inne mielone!


Czosnek obrać, przepuścić przez praskę, wrzucić na rozgrzany olej, podsmażyć, dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidory, podgotować, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Doprowadzić do wrzenia , dodać mielone mięso drobiowe i jeszcze chwilę podgrzewać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty