środa, 23 lipca 2014

Leczo pieczarkowe

Leczo pieczarkowe

W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii lub bakłażanów. Spróbuj naszej bezmięsnej wersji z dodatkiem przyprawy w płynie Maggi. Leczo z pieczarkami i kiełbasą to właśnie taki posiłek.


Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami.


Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna. Umyte pieczarki oraz parówkę kroimy w grubsze plasterki. Kroki wykonania: Papryki oczyścić, umyć, pokroić na kawałki.


Pieczarki umyć, gdyby były większe pokroić. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pyszne leczo z cukini z pieczarkami wspaniale smakuje w tak upalne dni. Wczorajszego wieczora podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne leczo paprykowe z dodatkiem cukinii do zamknięcia w słoiki, dziś druga bardzo podobna propozycja. Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek.


Cóż zimą chcieć więcej jak obiad pachnący tyloma letnimi smakami. Leczo pieczarkowe od Bonduelle to idealne rozwiązanie na szybki obiad. Wystarczy, że je podgrzejesz i dodasz ryż lub makaron, a pyszne danie wegetariańskie gotowe!


Leczo paprykowo-pieczarkowe z cukinią i kiełbasą - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Można podawać z dodatkiem pokrojonej i podsmażonej kiełbasy lub z parówkami Leczo serwowane z ryżem lub z pieczywem to sycące i apetyczne danie na obiad lub kolację. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw.


Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Leczo z kiełbasą jadałam jako dziecko bardzo często, ot tak, domowe, naturalne i proste. Wystarczy poddusić pieczarki i warzywa, dodać podsmażoną kiełbaskę i gotowe.


Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Leczo to jedno z moich najukochańszych dań. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Ostatnio mój kochany tato (no jakieś miechy temu) wynalazł mi to oto cudo - leczo pieczarkowe.


Ja leczo uwielbiam, a o pieczarkowym nie słyszałam. Gdy tata mi je pokazał, to od tej pory jem je codziennie (serio!) jako sos do warzywek i ciepłej bułeczki z soją Zapraszam! Przykład dania, do którego możemy wykorzystać sezonowe letnie warzywa, także wtedy gdy nie mamy za bardzo innego pomysłu co z nich przygotować. Leczo z cukinią, pieczarkami i bakłażanem, doprawione suszonym oregano.


Leczo pieczarkowe

Leczo można zawekować i przechować na później, można też przełożyć do woreczków i zamrozić. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np.


Następnie dodajemy pokrojone pieczarki a gdy lekko zmiękną dodajemy pokrojone papryki. Tak przygotowane leczo paprykowo - pieczarkowe podaję jako danie na ciepłą kolację lub obiad. Moja rodzina bardzo je lubi. CO to za leczo bez CUKINII? Jeżeli już ktoś lubi gotowce, to proponuję, niech sobie tą cukinię doń wkroi, długiej obróbki termicznej nie wymaga, kalorii niewiele posiada, a jakże wzbogaca smak.


Produkt pasteryzowany marki Urbanek? U nas znajdziesz tylko opinie rzeczywistych konsumentów - możliwość wystawienia opinii o produkcie otrzymuje się dopiero po otrzymaniu paczki zawierającej dany produkt. Wywodzi się z kuchni węgierskiej, ale czy jest to taka typow Zobacz więcej. KobietaGotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kobieta Gotuje.


Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Paprykę wkładamy do garnka, podlewamy wodą, aby się nie przypaliła i dusimy ok minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy kolejne 15. Leczo parówkowo- pieczarkowe jest bardzo szybkie w przygotowaniu, wystarczy tylko kilka chwil i mamy ciepły, pożywny posiłek na chłodne wieczory lub jako danie obiadowe. Do lecza wykorzystałam parówki na dzień dobry z szynki, które otrzymałam od Henryk Kania.


Przepis na tradycyjne leczo od Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty