czwartek, 24 lipca 2014

Barszcz biały na zakwasie

Przygotowując barszcz biały nie warto chodzić na skróty - tylko barszcz na zakwasie będzie miał charakterystyczny kwaśny smak, taki, który przypomina Wielkanoc. Tradycyjnie barszcz biały zabiela się śmietaną oraz świeżo utartym chrzanem, a serwuje z jajkami i białą kiełbasą. Podstawą dobrego barszczu białego jest zakwas. Zakwas na barszcz biały Na barszcz potrzebny jest zakwas.


Barszcz biały na zakwasie

Jest on inny niż na żurek. Na żur lub żurek zakwas przygotowuje się na bazie mąki żytniej razowej, na biały barszcz na bazie mąki pszennej razowej. Przepis na barszcz biały z kiełbasą. Cudowny przepis na barszcz biały z kiełbasą. Tym bardziej go polecam ponieważ ten barszcz biały z ziemniakami przygotujesz na prawdziwym domowym zakwasie.


Barszcz biały jest też bardzo tradycyjną i popularną zupą wielkanocną. Mąkę zaparzyć wrzącą wodą,pozostawić w ciepłym miejscu na godzin. Gdy zacznie fermentować (rosnąć) zalać go zimną wodą i zostawić,aż się sklaruje. Dodatkowo tradycyjny barszcz biały zabiela się śmietaną, a smak podkręca się chrzanem. Barszcz w wielu domach, podobnie zresztą jak żurek, stanowi nieodłączny element Wielkanocnego śniadania, jednak doskonale sprawdzi się również jako świetny obiad nie tylko w. Przełóż do garnka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu około godziny.


Barszcz biały na zakwasie

Po tym czasie odcedź warzywa (nie będą Ci już potrzebne). Grzyby zalej 1ml wody, po minutach grzyby i wodę przełóż do rondelka, gotuj na małym ogniu około. Bez tej niezwykle aromatycznej zupy z dużą ilością majeranku nie wyobrażam sobie Wielkanocy.


Dziś proponuję przepis na barszcz na zakwasie z chrzanem i kiełbasą. Ugotowany na wywarze wołowym, z dodatkiem wędzonej i białej kiełbasy, zabielony śmietanką kremówką, bez zakwasu. Zrobisz wtedy zakwas na barszcz biały z płatków owsianych. Zapraszam po mój przepis na barszcz biały domowy na zakwasie oraz barszcz biały bez zakwasu. Jak zrobić zakwas na barszcz czerwony.


Zakwas do barszczu czerwonego można też użyć do zrobienia pysznego. W garnku zagotowujemy wodę ( na butelce z zakwasem pisze na jaką ilość wody jest dana butelka zakwasu ) - u mnie półtora litra. Dodajemy do niej obraną ze skóry kiełbasę ( ja daję w całości ), warzywa ( również w całości ), liśćce laurowe, ziele angielskie i pokrojony w grubsze plasterki czosnek. Przygotowanie takiego barszczu nie trwa długo, jednak trzeba pamiętać, by kilka dni wcześniej nastawić zakwas na barszcz, o ile nie decydujemy się na wykorzystanie gotowego zakwasu. Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą na Wielkanoc.


Barszcz nie jest bardzo gęsty, jeśli miałby być gęstszy należy zmniejszyć ilość wody do - litrów. Ja korzystam z tego przepisu na domowy zakwas na barszcz biały. Domowy zakwas na barszcz biały można zastąpić kupnym, dobrej jakości, a barszcz biały Winiary - barszczem białym innej marki. Biały barszcz, często mylony z gotowanym na zakwasie z mąki razowej żurkiem, jest zupą zabielaną śmietaną, o nieco delikatniejszym smaku, przygotowaną na zakwasie z mąki pszennej.


Barszcz na zakwasie z dodatkiem białej kiełbasy i jeszcze z jajkiem to coś, o czym marzę zawsze już na kilka tygodni przed świętami wielkanocnymi. Ale wiadomo, że na święta robi się naprawde wyątkowy barszcz. Taki, jakiego nie zje się nigdy nigdzie. Oczywiście jeżeli dodasz jeszcze wkładkę z kiełbasy, najlepiej białej - biały barszcz na zakwasie zastąpi cały obiad.


Biały barszcz na zakwasie z czosnkiem, śmietaną i oczywiście majerankiem to prawdziwy przysymak. Odstawić na minut, następnie przecedzić przez sitko do czystego garnka. Dodać zakwas na biały barszcz jeśli go używamy i zagotować. Do wywaru dodać majeranek, pokrojoną na plasterki kiełbasę (jeśli kiełbasa była w naturalnej otoczce, nie trzeba jej zdejmować). Według niektórych są to dwie tożsame nazwy.


Inni zwracają uwagę, na to, że barszcz biały ma delikatniejszy smak, ze względu na zakwas przygotowywany z mąki pszennej, a nie żytniej. Gotuj na niewielkim ogniu ok. Odcedź, wywar przelej do garnka. Marchewkę zetrzyj na tarce lub drobno pokrój, kiełbasę pokrój w grube plasterki. ZAKWAS: Mąkę wsypać do słoika.


Dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć gazą lub lnianą ściereczką. Zostawić na kuchennym blacie na 2-dni. Poznamy go po ładnym kwaskowatym smaku i zapachu.


Barszcz biały na zakwasie

Pozostając nadal w temacie śniadania wielkanocnego przedstawiam dzisiaj przepis na biały barszcz na domowym zakwasie. Gotowy zakwas musiał bowiem odbyć test próbny i zdał go na szóstkę z plusem. Na jego bazie powstaje najlepszy klasyczny barszcz, bez większych udziwnień – podany z najlepszą białą kiełbasą i jajkiem. Jednak mało kto wie, ile kalorii ma barszcz biały i jakie ma wartości odżywcze. Z pewnością zdrowszy będzie barszcz biały przygotowywany samodzielnie niż ten z torebki.


Radość zakupów i bezpieczeństwo dzięki Programowi Ochrony Kupujących! W moim rodzinnym domu nie jedliśmy barszczu białego w Święta, dlatego postanowiłam w tym roku urozmaicić nieco świąteczne menu i przygotować barszcz na domowych zakwasie. Zupa jest pyszna, esencjonalna, sycąca i. Do polecenia nie tylko na Wielkanoc! Zwróć uwagę, że w polskiej sztuce kulinarnej istnieje również barszcz biały (na zakwasie mąki pszennej) i to bardziej do niego pasuje słodka śmietanka.


W kulinarnii Zagłębia istnieje zupa Zalewajka – i to właśnie do niej idealnie pasuje słodka śmietanka. Obowiązkowe są tam również ziemniaki i marchewka – w końcu to.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty