wtorek, 1 lipca 2014

Leczo do słoików przepis

Przepis na leczo do słoików na zimę. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Jednak najbardziej klasyczne leczo to leczo najprostsze - bez grzybów czy dodatku wędlin. Sprawdźcie nasz przepis na klasyczne leczo z najprostszymi składnikami! Takie leczo świetnie nadaje się do pasteryzowania w słoikach.


Leczo do słoików przepis

Leczo do słoików na zimę. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis.


Gorące przekładamy do słoików. Niezbyt mocno zakręcamy i pasteryzujemy pod przykryciem około minut. Dokręcamy słoiki i pozostawiamy do wystygnięcia w wodzie. W zimie wystarczy podsmażyć na tłuszczu cebulę z kiełbasą lub wędzonką, dodać leczo ze słoika, zagotować i jeść ze smakiem! Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Leczo do słoików przepis

Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Nie podsmażam warzyw ani mięsa osobno na patelni. Można to śmiało zrobić w garnku docelowym z zachowaniem odpowiedniej kolejności dodawania składników. Kliknij, aby zobaczyć przepis.


Po tym czasie leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy „na mokro” około minut od momentu zagotowania się wody. To proste leczo jest super bazą dla różnych specjałów. Przetwory Kiełbasa biała do słoików. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.


Słoiki zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do wystudzenia. Następnego dnia pasteryzowałam je przez ok. Po otwarciu słoika do takiego lecza dodaję zawsze pokrojone w plasterki odtłuszczone parówki i podaję z ugotowanym na sypko ryżem. W zimie mam namiastkę lata :) wystarczy tylko podsmazyć. Dodatek kiełbasy śląskiej lub jałowcowej nada wykwintnego aromatu.


Sprawdź nasze doskonałe przepisy na leczo do słoików! Mieszamy razem z cukrem i octem i gotujemy ok minut. Idealne danie na kawałek lata w środku zimy. Po tym czasie do mieszanki dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy mielonym chili (chyba że ktoś nie chce zbyt ostrego), pieprzem i jeśli trzeba odrobiną soli. Ponownie gotujemy ok minut.


Osiem lat temu przygotowywałam cały gar leczo do słoików. Powstało z tego kilkadziesiąt słoików, które jedliśmy przez kilka lat. Teraz spiżarka świeci pustkami i leczo w niej nie ma.


W nadchodzącym sezonie przygotuję kolejny gar leczo. Do słoików wkładam same warzywa bez mięsa. Mięso dodaje potem, gdy podgrzewam leczo przed.


Leczo do słoików przepis

Słoiki są zawekowane już przynajmniej miesiąca, ale dopiero dziś znalazłam chwilę, by zaproponować Wam przepis na leczo do słoików na zimę. Nadmiar cukinii i pomidorów w ogrodzie sprawił, że musiałam je jakoś wykorzystać. Dobrze mieć pod ręką takie weki, gdy np.


Wszystko wkładmay do dużego garnka, podlewamy wodą do wysokości warzyw i gotujemy do miękkości. W zimę wyjmujemy słoiki, dokładamy kiełbaskę lub mięso doprawiamy do smaku koncentratem i przyprawami - leczo gotowe. Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. Dorzucamy pomidory i, jeśli trzeba, dolewamy wodę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dorzucamy listek i ziele.


Po kilku kolejnych minutach danie jest gotowe! Wówczas gorące danie przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 20. Część ugotowanego lecza można na gorąco przełożyć do słoików i po wystudzeniu przechowywać w lodówce lub zamrozić w pojemnikach. Dodatkowo możemy słoiki pasteryzować w garnku z wodą – około minut. Nakładam gęste leczo do słoików i jeśli jest za dużo sosu nie wylewam i robię z niego marynatę do papryki.


Dusimy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając przez ok. Pomidory powinny puścić wystarczająco dużo soku, ale jeśli tak się nie stanie leczo można podlać odrobiną wody. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy i gorące leczo wkładamy do słoików.


Dlatego w tym roku postanowiłam zrobić swoje pierwsze leczo w słoikach. Zrobiłam dwie wersje, z pieczarkami i bez oraz część słoików tylko zawekowałam a drugą część zapasteryzowałam w piekarniku. Do cebuli dodać pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę razem smażyć. Marchew obrać i pokroić w talarki dodać do cebuli z papryką, Obraną cukinię ze skóry i pozbawioną ją nasion kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw.


Wlać przecier i gotować do miękkości warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty