wtorek, 2 czerwca 2015

Jak upiec piernik

Chcę w tym roku spróbować i upiec piernik staropolski i na dniach chce robić ciasto (ale z połowy składników jak na pierwszy raz) jednak chciałam zapytać czy mogę sodę zastąpić proszkiem do pieczenia? Przyznam że nie przepadam za samą sodą w wypiekach bo kilkakrotnie piekłam z nią i pomimo zapewnień że jej nie czuć ja ją. Towarzyszący jego przygotowaniu aromat przypraw korzennych to znak, że święta tuż, tuż.


Jesteś gotów na ich przyjście? Nie wiesz, jak zrobić piernik, który na pewno się uda? Mamy dla Ciebie kilka porad!

Oznacza to, że ciasto nie musi leżakować, ani przed pieczeniem, ani po nim. Wystarczy upiec, by po ostygnięciu delektować się pachnącym, mięciutkim piernikiem. Najbardziej znana wersja piernika, tym razem dla tych, którzy nie mają cierpliwości czekać na piernik dojrzewający.


Oto łatwy przepis na piernik świąteczny w czekoladzie. Aromatyczny i korzenny, piernik jest też najzdrowszym spośród wszystkich ciast. Sprawdzony przepis na piernik znajdziesz poniżej. Czytałam o nim mnóstwo pozytywnych opinii, więc postanowiłam go upiec.


Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia. Najczęściej jest przekładany powidłami, marcepanem lub masami.

Jednym z punktów, który należy uwzględnić na tej liście jest pieczenie pierników świątecznych. Wypiekiem tych słodkości warto zająć się już wcześniej, nawet w listopadzie, by przed samym Bożym Narodzeniem ograniczyć listę obowiązków. Ile wcześniej przed świętami można upiec piernik staropolski i pierniczki? Chyba najbardziej popularnym jest ten mówiący, że piernik ten jest skomplikowany i że to „wyższa szkoła gotowania”. Jak upiec prosty piernik ? To piernik idealny, nie ma osoby, której by nie smakował :-) Błyskawiczny do przygotowania, nawet przez tych, którzy nie mają miksera.


Piękne chwile, które na długo zostają w pamięci. Dodatek cynamonu, goździków oraz kawy intensywnie podkreśla charakterystyczny smak ciasta. Sprawdź nasze przepisy na wykwintny piernik! Podajemy przepis na wyśmienity piernik dojrzewający według tradycyjnej receptury. W listopadzie zeszłego roku zamieściłam przepis na ciasto dojrzewające na piernik staropolski.


W kolejnym poście (w grudniu) wytłumaczyłam jak upiec placki z tego ciasta i pokazałam jak wyglądają końcowe etapy składania i dekorowania piernika. Niektórzy z Was piekli go etapowo, razem ze mną. Ciasto dojrzewa i dopiero po tym czasie je pieczemy. Tradycyjny przepis na piernik. Zwyczajny, szybki piernik.


Przepis na piernik domowy. Piernik z powidłami, przekładany.

Smalec używam wieprzowy,na gęsim nie piekłam. Ja z połowy robię mały piernik,a z drugiej połowy pierniczki. Jezeli nie pieczesz na takiej z wyposażenia piekarnika to ja wszystko dokładnie opiszę w drugiej części przepisu.


Zdążysz spokojnie upiec,bo przepis będzie zaraz po 12. Możesz zrobić z połowy porcji. Przypominam wszystkim, którzy zamierzają upiec piernik na Święta, że już czas na przygotowanie ciasta. Ja zabieram się do roboty najprawdopodobmiej w piątek.


Do Świąt mamy jeszcze tygodnie z hakiem. Nasz piernik może dojrzewać najmniej dwa tygodnie. Cisto trzeba upiec minimum tydzień przed. Dosypywać porcjami do utartej masy.


Co zawierają pierniki kupione w sklepie? Zobacz, jak samodzielnie przygotować przyprawę do piernika i upiec pyszny, czekoladowy piernik! Miód podgrzewamy, ale nie wolno go zagotować. Gdy pojawią się na wierzchu szumowiny, zbieramy je. Mąkę żytnią przesiewamy do miski, a następnie dolewamy do niej miód.


Wyrabiamy ciasto i zostawiamy je do odleżenia na 3-dni. Tyle osób ocenia komentarz pozytywnie Zaloguj się aby ocenia. Ciasto na piernik staropolski dojrzewający powinno być przygotowywane jeszcze w listopadzie, ale dla spóźnialskich mam dobrą wiadomość: macie ostatni dzwonek na zrobienie tego najwspanialszego z polskich pierników – możecie go jeszcze nastawić do 6-go grudnia.


Jeśli ciasto na piernik staropolski przygotujecie na Mikołajki, poleży przez całe dwa tygodnie, a w przedświąteczny. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga cookentials. To już ostatni moment, aby zabrać się za piernik staropolski.


Ciasto na niego musi leżakować co najmniej dwa tygodnie (a najlepiej – tygodni), a upiec go trzeba przynajmniej 3-dni przed świętami. W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”, a autorem jest Tadeusz Żakiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty