Leczo z cukinią, papryką i pomidorami. Cukinię umyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka, poddusić na oleju, dodać pokrojony czosnek, cukinię, szczyptę soli. Dusić intensywnie 5-min. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, dusić ok.
Udostępnij na facebooku Udostępnij na Twiterze. Poniżej jedna z kilku wersji lecza jaką robimy w naszym domu – można ją sklasyfikować i umieścić pomiędzy węgierskim leczo, a prowansalskim ratatouille. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo – najlepszy przepis – z pomidorami cukinią i papryką. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Next Post Kluski-pierogi leniwe z białym serem, masłem oraz bułką tartą.
Darek Przetwory różne do słoików oraz dodatki Leave a comment. Jak cukinia jest mała to nie musimy jej wydrążać, od razu możemy kroić. Kiełbasę kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka.
Smażymy w garnku bez dodatku oleju. Wystarczająca ilość tłuszczu wytopi się z kiełbasy. Teraz czas na pomidorki z puszki, które będą bazą dla naszego lecza oraz przyprawy tj.
Gdy całość zacznie się gotować dodajemy pokrojoną cukinię - wielkość zależy od gustu - jeśli chcemy by była chrupiąca, kroimy na większe części, a jeśli chcemy by się rozpadła, kroimy na małe cząstki. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. To przesmażonej kiełbasy wrzucamy pomidory z czosnkiem i przez chwilę smażymy na mocnym ogniu.
Następnie wlewamy rosół, koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu przez minut. W tym czasie dokładnie myjemy paprykę oraz cukinię. Paprykę pozbawiamy nasion oraz białych błonek i kroimy w kostkę.
Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą. Przedstawiamy kilka przepisów na leczo. Nie tylko cukinia, papryka, cebula, pomidory i wędlina lub mięso znajdują się w leczo.
Ta potrawa przecież występuje w niejednej wersji. Można przygotowywać ją niemal przez cały rok, ale składniki do jej sporządzenia najłatwiej jest zdobyć właśnie latem. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok.
I jest to właśnie to leczo z cukini, ale i moje ulubione placki z cukinii. Ważną informacją jest to, że ja zawsze przepis na leczo z cukinii szykuję w jednym garnku. Moje leczo z cukinia znika w godzinę, więc uwierzcie mi, że gotuję je dość często.
Coś ciepłego, sytego, domowego. W międzyczasie dodać paprykę w proszku. Pomidory sparzyć wrzątkiem, pokroić na ćwiartki usuwając twarde szypułki.
Usunąć nasiona i sok, miąższ pokroić w kostkę. Miąższ pomidorów lub pomidory z puszki dodać do naczynia z warzywami i gotować przez minut od czasu do czasu mieszając. Na blogu króluje mój ulubiony przepis na leczo z cukinią, jednak już od jakiegoś chodziło mi po głowie przygotowanie przygotowanie tego dania według tradycyjnej węgierskiej receptury.
W Polsce przywykliśmy do stosowania sporej ilości dodatków, które wbrew powszechnej opinii nie są składnikami stricte węgierskiego przepisu. Jeśli chodzi o leczo, można je więcej odparować przez gotowanie bez pokrywki, żeby było gęstsze. Nam jednak nie przeszkadza jego rzadsza konsystencja. Pachnące pomidory, soczysta papryka i dorodna cukinia (najlepiej z własnego ogródka) to wszystko czego potrzebujesz w danej chwili do szczęścia… w sumie chyba niewiele? Prawdziwe leczo koło cukinii nie stało.
Mieszkamy jednak w Polsce, więc możemy to trochę nagiąć. Następnie dodajemy do nich pokrojone w dużą kostkę cukinie i papryki, a także pokrojone w drobna kostkę. Rozgrzewające leczo z cukinią, wywodzące się z kuchni węgierskiej to danie, bez którego trudno sobie wyobrazić jesień. Doczekało się wielu wariantów, a dzisiaj w roli głównej cukinia z boczkiem!
Dla miłośników dobrze znanych dań, które sprawdzą się w różnych sytuacjach. Jest idealne na lekki i pożywny obiad dla całej rodziny. Potrzebujesz: woka, garnka. Z warzyw możemy wyczarować potrawy, które zachwycą swym smakiem i wyglądem.
Po minutach całość zalewamy pomidorami z puszki i jeśli jest potrzeba dodajemy resztę wody, przyprawiamy do smaku. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.