poniedziałek, 1 czerwca 2015

Przetwory z cukinii na zimę

I co najważniejsze, można z niej przygotwać wiele smakołyków, nawet do słoika! Jakie więc przetwory z cukinii wybrać, by smakowałyone najlepiej? Szczególnie polecamy zaskakujące pomysły – ketchup z cukinii czy dżem z cukinii. Dla miłośników sałatek mamy kilka propozycji, nie zabrakło też cukinii w zalewie na kilka sposobów.


Przetwory z cukinii na zimę

Przetwory z cukinii - pyszne dodatki, które zamknięte w słoikach na zimę, urozmaicą jesienne i zimowe posiłki. W tym materiale proponujemy pyszne, gęste i pożywne leczo z cukinii, dżem z cukinii oraz sałatkę z cukinii (w towarzystwie innych warzyw). Wszystkie z proponowanych przez nas. Cukinię można również zakisić, wykorzystując przepisy na ogórki małosolne.


Poznaj najciekawsze przepisy, aby cukinia na zimę zagościła na twoim stole w czasie, gdy trudno o najsmaczniejsze warzywa. Jak już wiesz, przepisy na cukinię na zimę są naprawdę różne. Warzywo można smażyć, dusić, marynować, piec lub jeść na surowo.


Mało tego, z cukinii da się zrobić zapiekankę, placki, ciasto czy jednogarnkowe dania! Jednak prawdziwym rarytasem okazuje się cukinia w marynacie z curry. Dodane przez Jolaw: Tylko o kuchni.


Autor Zdjęcia: Shutterstock Obfite zbiory kabaczków i cukinii można przerobić na przetwory na zimę. Cukinie lub kabaczki są bardzo wdzięcznym materiałem na przetwory. Smakują świetnie na słodko, słono, i kwaśno, doskonale też komponują się z innymi.


Sałatka z cukinii jest bardzo smaczna, idealnie pasuje do. Ostatni tegoroczny rzut przetworów, na jakie się zdecydowałam to cukinia z pieprzem ziołowym. Przepis znów mam od sąsiadki pani Emilki.


Jest to prosta w wykonaniu i smaczna sałatka. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę. Wartości odżywcze tego warzywa są nieocenione. Wspomaga odchudzanie, a dodatkowo zawiera witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, potas, jo fosfor i żelazo.


Przetwory z cukinii na zimę

Leczo z cukinią- przetwory na zimę. W szczycie sezonu, kiedy mamy najsmaczniejsze (i najtańsze) warzywa, warto poświęcić trochę czasu i zrobić pyszne przetwory na zimę. Odciąć końcówki i wyrzucić. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, a następnie na półplasterki. Cebulę i czosnek obrać z łupinek.


Paprykę pozbawić gniazd nasiennych. Smakuje świetnie i sprawdza się idealnie jako sałatka do grilla, czy jako dodatek do obiadu. Kolorowe papryki w tej sałatce idealnie komponują się z resztą składników nie tylko wizualnie, ale także smakowo. Paski cukinii świetnie komponują się z fetą i papryką w oleju.


Takie przysmaki są świetne na imprezy. To oryginalne dodatki, które spokojnie możesz zrobić sama w domu, aby później cieszyć się smakiem domowych przetworów z cukinii. Właśnie tu znajdziesz wybór wielu pysznych i sprawdzonych przepisów na przetwory z cukinii. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi). Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni.


Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. Sezon na cukinię jest baaardzo długi i trwa od późnej wiosny, aż do jesieni.


Przetwory z cukinii na zimę

Jeżeli masz w swoim przydomowym ogródku cukinię, wiesz, że po pewnym czasie już nie masz pomysłów co z nią robić - mam tak samo. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na przetwory z cukinii siostry anastazji. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).


Zrobiłam porcję na próbę,ale okazał się tak pyszny,że dorobiłam jeszcze trzy takie porcje. Dżem z cukinii robiłam po raz pierwszy,ale na pewno na stałe zagości w mojej spiżarni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty