Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Krakowianka Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. BabeczkaDodaj do ulubionych. Narobiłaś mi smaku i chyba zrobię leczo w tym tygodniu na obiad!
Leczo to jedno z moich ulubionych dań. To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania.
Cukinię umyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka, poddusić na oleju, dodać pokrojony czosnek, cukinię, szczyptę soli. Dusić intensywnie 5-min.
Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, dusić ok. Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano.
Ze świeżymi pomidorami i bazylią. Dla wszystkich, którzy uwielbiają leczo, choć może niekoniecznie z kiełbasą, polecam lżejszą wersję z kurczakiem. Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są. Po minutach całość zalewamy pomidorami z puszki i jeśli jest potrzeba dodajemy resztę wody, przyprawiamy do smaku.
Udostępnij na facebooku Udostępnij na Twiterze. Poniżej jedna z kilku wersji lecza jaką robimy w naszym domu – można ją sklasyfikować i umieścić pomiędzy węgierskim leczo, a prowansalskim ratatouille. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo – najlepszy przepis – z pomidorami cukinią i papryką. Next Post Kluski-pierogi leniwe z białym serem, masłem oraz bułką tartą. Darek Przetwory różne do słoików oraz dodatki Leave a comment.
Rozgrzewające leczo z cukinią, wywodzące się z kuchni węgierskiej to danie, bez którego trudno sobie wyobrazić jesień. Doczekało się wielu wariantów, a dzisiaj w roli głównej cukinia z boczkiem! Dla miłośników dobrze znanych dań, które sprawdzą się w różnych sytuacjach.
Coś ciepłego, sytego, domowego. Kto powiedział, że nie można sobie zrobić pysznego leczo z cukinią? Ogólnie jeśli chodzi o samą nazwę leczo, to jest to danie węgierskie, które w wersji podstawowej zawiera przede wszystkim dużo.
Zobacz, jak zrobić leczo. Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza. Warzywne leczo ma jeszcze inne zalety: możesz wykorzystać niemal dowolne warzywa, a przy przygotowywaniu lecza brudzisz niewiele naczyń.
Jest jak baza, która teraz zamknięta w słoikach zimą przypomni nam lato. Po otwarciu słoiczka można dodać pieczarki, boczek lub kiełbasę, ugotować kaszę jaglaną lub ryż i obiad gotowy. Całej naszej rodzinie smakuje jednak taka najprostsza.
W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody.
Podawaj z kromką dobrego. Chcesz podzielić się swoją opinią? O nas For importers Biuro Prasowe Mapa Serwisu Mapa Tagów. Polityka Prywatności Polityka Cookies. Warzywa puszczą sok, ale jeśli leczo było by za i gęste możemy dolać jeszcze wody.
Osobiście lubię gdy w leczo jest sos, w którym można maczać pieczywo. Doprawiamy papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem. Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna.
Witam proszę o dobry przepis na buraki z papryką takie do słoików robiłam raz ale coś mi nie wyszło bo były nie zbyt smaczne. Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.