poniedziałek, 29 czerwca 2015

Ciasto piernikowe na ciasteczka

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować, posypać cukrem perlistym, złożyć na pół i wyciąć ciasteczka. Moje pierwsze pierniki wyszły nad wyraz dobrze.


Są smaczne i aromatyczne. W dodatku przepis jest rewelacyjny! Ciasto wyrabia się szybko i łatwo. Przepis na ciasteczka piernikowe.


Dodać masło, żółtko, miód i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Dzisiejszy przepis na ciastka piernikowe będzie idealny jako słodki upominek! Ciastka są bardzo smaczne o wyraźnym aromacie przypraw, które nieodzownie kojarzą się z zimą, choinką i świętami. Delikatne i lekkie ciasto rozpływa się podczas pieczenia, tworząc olbrzymie ciacha podobne do tych, które można spotkać w dobrych. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia.


Z podanych składników zagnieć ciasto i rozwałkuj je na grubość ok. Dziecko niech wycina z niego piernikowe ludziki przy pomocy wykrawacza w kształcie ludzika. Resztę ciasta zagnieć, rozwałkuj ponownie i wycinajcie z niego ciastka, aż ciasto się skończy. Wyciągamy ciasto z lodówki, kroimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok.


Dodajemy zimne masło lekko posiekane, miód i jajko. Do miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki i mieszamy. Zagniatamy w miarę szybko ciasto, by było elastyczne i gładkie.


Ciasto piernikowe na ciasteczka

Owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na ok - godzinę. Kliknij, aby zobaczyć przepis. Miód rozpuszczamy z mlekiem, można go podgrzac , i potem ostudzić. W misce mieszamy wszystkie składniki.


Dzięki przyprawom korzennym jest bardzo aromatyczne. Piernikowe, wilgotne ciasto z dżemem. Polecam wypiek w okresie świąt Bożego Narodzenia.


Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij ciasteczka za pomocą foremek. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po upieczeniu możesz udekorować ciasteczka polewą czekoladową lub lukrem. Ostudzone ciasteczka udekorować czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.


Wykrawać ulubione kształty i piec w temp. Możesz też je inaczej udekorować. Poza tym dodałabym polewę czekoladową na wierzch. Ciasteczka piernikowe wyczarowałam z myślą o premierze mojej piątej książki pt.


Tradycyjnie i Nowocześnie” oraz Targach Be Free, które odbyły się w Warszawie w dniach 1-2. Jak są pyszne musicie przekonać się sami. Zerknijcie na filmik z targów (KLIK).


Jeśli nie masz czasu by zrobić pierniczki na święta to polecam korzenne ciasteczka lub korzenne trufelki z kaszy jaglanej, które dzięki świątecznemu aromatowi świetnie zastąpią pierniczki. Chrupiące, słodkie o cudownym piernikowym aromacie. Idealne do filiżanki herbaty lub kawy w zimie. Biscotti to ciasteczka, które wypiekamy dwa razy. Początkowo pieczemy całe ciasto, następnie kroimy na kawałki i ponownie podpiekamy, aby się wysuszyły.


Następna Jadalny prezent – granola ? Raz na jakiś czas robimy takie ciasto piernikowe, teraz spróbujemy z takiego przepisu. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż swobodnie będzie odchodzić od dłoni. Na koniec rozwałkuj je i poprószonymi mąką foremkami wycinaj wybrany przez siebie kształt, mogą być np. Przyznam, że piekłam je po raz pierwszy (generalnie nie przepadam za pieczeniem ciast wielowarstwowych - w przeszłości zdarzało mi się zapomnieć o jednej z warstw ;-). Dolewając stopniowo (po łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie gładkie, jednolite i będzie przypominało ciasto kruche (możemy nie wykorzystać całego mleka).


Dokładnie wyrabiać ręką przez około minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. Foremkami wykrajać pierniczki. Brownie piernikowe Brownie to ciasto, do którego przygotowania nie trzeba mnie długo namawiać. Jestem szczęśliwym tatą i mężem.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. Inaczej ciasto wyjdzie trochę za i ciężko będzie połączyć składniki. Ja dodałam łychę i przedobrzyłam w drugą stronę :) ale ciasteczka i tak wyszły super, zniknęły w mgnieniu oka. Formować ciasteczka mokrymi dłońmi (inaczej ciasto będzie się przyklejać) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Kruche ciasteczka do jesiennej, malinowej herbaty. W smaku nie za słodkie i dość chrupiące, po prostu kruche.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty