środa, 10 czerwca 2015

Leczo z pomidorów i papryki

Leczo z pomidorów i papryki

Po otwarciu słoiczka można dodać pieczarki, boczek lub kiełbasę, ugotować kaszę jaglaną lub ryż i obiad gotowy. Całej naszej rodzinie smakuje jednak taka najprostsza wersja bez żadnych dodatków - takie warzywne leczo najczęściej jemy na zimno, na kanapkach. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków.


Leczo z pomidorów i papryki

Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej.


W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano. W tym materiale zgromadziłyśmy tradycyjne i bardziej wyszukane pomysły na przetwory z papryki. Zaczynamy od dżemu z papryki, następnie proponujemy paprykę w oliwie, leczo z papryki, pastę z papryki i sałatkę z papryki do słoików. Zobacz, jak zrobić leczo.


Przepisy na leczo są różne. Niektórzy lubią dodać do lecza. Teraz czas na pomidorki z puszki, które będą bazą dla naszego lecza oraz przyprawy tj.


Gdy całość zacznie się gotować dodajemy pokrojoną cukinię - wielkość. Zapraszam na prawdziwe leczo węgierskie. Leczo - danie proste i smaczne. To najlepszy i sprawdzony przepis na leczo. W Polsce przyrządzana jest często na oleju z dodatkiem cukinii, kabaczka lub bakłażanów.


Danie można przygotować również na ryżu, zwiększając jego gęstość. Z warzyw możemy wyczarować potrawy, które zachwycą swym smakiem i wyglądem. Przepis na leczo z cukinii. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki.


To jeden z moich ulubionych obiadów, dlatego w sezonie robię go kilka razy. Rozważam też czy nie wpakować leczo do słoików lub część zamrozić? Mam tak dużo cukinii, że nie jesteśmy w stanie przejeść jej na bieżąco.


Zasada jest taka, że do węgierskiego leczo należy użyć mniej więcej podobnych ilości papryki, pomidorów i cebuli oraz preferowanej ilości mięsa (np. boczku i kiełbasy). Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Przepis na leczo do słoików na zimę. Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi).


Można również przygotować wersję bezmięsną jako dodatek do pełnego obiadu. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Poniżej jedna z kilku wersji lecza jaką robimy w naszym domu – można ją sklasyfikować i umieścić pomiędzy węgierskim leczo, a prowansalskim ratatouille.


Polecam podawać leczo z bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty