Kliknij, aby zobaczyć przepis. Cebule kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbase i dalej smażymy. Cukinie kroimy w talarki i dodajemy do cebuli i kiełbasy - chwile smażymy. Papryke kroimy w paseczki i dodajemy do reszty-chwile smażymy. Kiełbaski pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju w dużym garnku.
W tym czasie pokroić paprykę i cebulę w dużą kostkę i jak już kiełbasa się zarumieni to wrzucić do tego pokrojoną paprykę i cebulę. Moje leczo z cukinii ma w składzie bardzo dużo pysznej i zdrowej młodej cukinii oraz kilka najważniejszych warzyw. Ogólnie jeśli chodzi o samą nazwę leczo, to jest to danie węgierskie, które w wersji podstawowej zawiera przede wszystkim dużo papryki.
Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Leczo z kiełbasą w większej ilości wystarczy na dwa obiady, więc masz też mniej gotowania. Zobacz też mój przepis na coś niezwykle pysznego, czyli cudowna sałatka z cukinii surowej z fetą. Szybkie w przygotowaniu i pyszne w smaku:))) dla wielbicieli cukinii:) min średnie przystępne.
Leczo z młodej kapusty – to propozycja na leczo w nieco innym wydaniu niż tradycyjnie. Jeśli chcecie, by było to leczo wegetariańskie, to wystarczy, że pominiecie w przepisie kiełbasę. Przygotowałam wczoraj leczo z młodej kapusty i to nie z mięsem czy kiełbasą, tylko wegetariańskie a nawet wegańskie. U mnie leczo z młodej kapusty pojawia się w towarzystwie usmażonej na złoto cebuli, soli wędzonej, papryki wędzonej oraz wędzonego tofu.
W wegetariańskim leczo lądują różne warzywa – pieczarki, bakłażany, pory a nawet dynie. W sezonie letnim w prawie każdym polskim domu robione jest leczo z cukinii, a ja wam tym razem proponuję podmienić cukinię na młodą kapustę, a na pewno nie pożałujecie. Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos.
W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Umytą papryke oczyścić z nasion i pokroić w paski. Młodą cukinię umyć,odciąć końcówki i pokroić ze skórką w kostkę. Cebulę pokroić w ćwierć krążki,kiełbasę w kostkę. Górę pomidorów naciąć na krzyż,zalać wrzątkiem,zostawić na kilka sekund.
Zdjąć skórkę z pomidorów,przekroić je na ćwiartki,wyciąć zdrewniałą część i. Leczo z cukinią, pieczarkami i bakłażanem, doprawione suszonym oregano. Przykład dania, do którego możemy wykorzystać sezonowe letnie warzywa, także wtedy gdy nie mamy za bardzo innego pomysłu co z nich przygotować. Leczo można zawekować i przechować na później, można też przełożyć do woreczków i zamrozić.
Młodej cukinii nie trzeba obierać, umytą kroimy w plasterki. Na patelni ponownie rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i czosnek, dodajemy papryki, cukinię , smażymy 3-minuty. Zawartość patelni przekładamy do rondelka.
Bigos z cukinii Przyjechali znajomi i przywieźli ze sobą bigos z cukinii. Dla mnie bigos z cukinii to po prostu gulasz z cukinii tylko inaczej nazwany, no może jeszcze określenie leczo by pasowało. Pycha kg papryki (kolor dowolny) kg białej cebuli kg świeżych pieczarek kg młodej cukin Zobacz więcej.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Obiad gotowy! Kroimy paprykę na małe kawałki jak do gulaszu i cebulę na paski dorzucamy na patelnie podsmażamy aż cebulka się zeszkli. Tradycyjne leczo przygotowuj się z cukinii, papryki, cebuli, pomidorów oraz kiełbasy, jednak dla zróżnicowania smaku możemy dodać do potrawy także pieczarki, czosnek, a kiełbasę zastąpić pokrojonym w kostkę i podsmażonym filetem z kurczaka lub usmażonym mięsem mielonym. Lekki i pożywny obiad na letnie upały. W wersji wegetariańskiej smakuje równie dobrze, co z mięsem.
Zupa krem z cukinii, którą zrobisz w minut. Nie masz czasu na pracochłonne dania? Wykorzystaj nasz przepis na zupę krem z sezonowej cukinii.
Jedz kolorowo - to zdanie powinno nam towarzyszyć przy komponowaniu posiłków czy przekąsek. Im więcej radosnych kolorów na talerzu, tym lepiej. Leczo jest jednym z dań, które jest proste, a po przygotowaniu mamy na talerzu gamę kolorów, dodatkowo niezwykle smacznych. Leczo możemy poddać pewnym modyfikacjom, a mianowicie zrobić z samej cukinii i dodać pokrojoną paprykę a jeżeli nie dodamy mięsa i kiełbasy, całość możemy umieścić w słoikach, pasteryzować ok minut i otwierać zimą.
Polecam również taką wersję. Robiłam je nie pierwszy raz, moja mama robi od paru lat, a przepis dostałam od teściowej. Potrawy z cukinii Łagodna, neutralna w smaku cukinia to wyśmienity dodatek do rozmaitych warzywnych kompozycji. W kuchni cukinia odkrywa cały wachlarz możliwości i pobudza kulinarną fantazję. Jak mrozić cukinię Wegańskie ciasto z cukinią Brownie z cukinii – wegańskie, bezglutenowe, bez tłuszczu Ciasteczka owsiane z cukinią i czekoladą Muffinki czekoladowe z cukinią Wegańskie muffinki z cukinią Pasta kanapkowa z cukinii Grillowane szaszłyki z klopsikami Omlet z cukinią Omlet z łososiem i cukinią Tortilla z łososiem, cukinią i pieczonymi ziemniakami Omlet.
Swoją recepturę na bigos z kabaczka zdradziła nam pani Danuta Kopot. Witam, właściwie, już sama dawno robię podobne danie z cieciorką z puszki, tylko zamiast czerwonej cebuli używałam zawsze normalnej, żóltej (lub białej), a zamiast cukinii czasami dodaję bakłażana (lub nie zamiast, lecz oprócz), natomiast, strasznie mnie zaciekawiła ta wędzona papryka – czy to jest jakaś specjalna węgierska przyprawa, w paście, czy sproszkowana? Podobna wersje tej potrawy probowalam jak bylam w Bieszczadach, a kiedy wrocilam postanowilam odtworzyc ja w domu oczywiscie troszk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.