czwartek, 11 czerwca 2015

Leczo z młodej cukinii

Kliknij, aby zobaczyć przepis. Cebule kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbase i dalej smażymy. Cukinie kroimy w talarki i dodajemy do cebuli i kiełbasy - chwile smażymy. Papryke kroimy w paseczki i dodajemy do reszty-chwile smażymy. Kiełbaski pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju w dużym garnku.


W tym czasie pokroić paprykę i cebulę w dużą kostkę i jak już kiełbasa się zarumieni to wrzucić do tego pokrojoną paprykę i cebulę. Moje leczo z cukinii ma w składzie bardzo dużo pysznej i zdrowej młodej cukinii oraz kilka najważniejszych warzyw. Ogólnie jeśli chodzi o samą nazwę leczo, to jest to danie węgierskie, które w wersji podstawowej zawiera przede wszystkim dużo papryki.


Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Leczo z kiełbasą w większej ilości wystarczy na dwa obiady, więc masz też mniej gotowania. Zobacz też mój przepis na coś niezwykle pysznego, czyli cudowna sałatka z cukinii surowej z fetą. Szybkie w przygotowaniu i pyszne w smaku:))) dla wielbicieli cukinii:) min średnie przystępne.


Leczo z młodej kapusty – to propozycja na leczo w nieco innym wydaniu niż tradycyjnie. Jeśli chcecie, by było to leczo wegetariańskie, to wystarczy, że pominiecie w przepisie kiełbasę. Przygotowałam wczoraj leczo z młodej kapusty i to nie z mięsem czy kiełbasą, tylko wegetariańskie a nawet wegańskie. U mnie leczo z młodej kapusty pojawia się w towarzystwie usmażonej na złoto cebuli, soli wędzonej, papryki wędzonej oraz wędzonego tofu.


W wegetariańskim leczo lądują różne warzywa – pieczarki, bakłażany, pory a nawet dynie. W sezonie letnim w prawie każdym polskim domu robione jest leczo z cukinii, a ja wam tym razem proponuję podmienić cukinię na młodą kapustę, a na pewno nie pożałujecie. Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos.


W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Umytą papryke oczyścić z nasion i pokroić w paski. Młodą cukinię umyć,odciąć końcówki i pokroić ze skórką w kostkę. Cebulę pokroić w ćwierć krążki,kiełbasę w kostkę. Górę pomidorów naciąć na krzyż,zalać wrzątkiem,zostawić na kilka sekund.


Zdjąć skórkę z pomidorów,przekroić je na ćwiartki,wyciąć zdrewniałą część i. Leczo z cukinią, pieczarkami i bakłażanem, doprawione suszonym oregano. Przykład dania, do którego możemy wykorzystać sezonowe letnie warzywa, także wtedy gdy nie mamy za bardzo innego pomysłu co z nich przygotować. Leczo można zawekować i przechować na później, można też przełożyć do woreczków i zamrozić.


Młodej cukinii nie trzeba obierać, umytą kroimy w plasterki. Na patelni ponownie rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i czosnek, dodajemy papryki, cukinię , smażymy 3-minuty. Zawartość patelni przekładamy do rondelka.


Bigos z cukinii Przyjechali znajomi i przywieźli ze sobą bigos z cukinii. Dla mnie bigos z cukinii to po prostu gulasz z cukinii tylko inaczej nazwany, no może jeszcze określenie leczo by pasowało. Pycha kg papryki (kolor dowolny) kg białej cebuli kg świeżych pieczarek kg młodej cukin Zobacz więcej.


Leczo z młodej cukinii

Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Obiad gotowy! Kroimy paprykę na małe kawałki jak do gulaszu i cebulę na paski dorzucamy na patelnie podsmażamy aż cebulka się zeszkli. Tradycyjne leczo przygotowuj się z cukinii, papryki, cebuli, pomidorów oraz kiełbasy, jednak dla zróżnicowania smaku możemy dodać do potrawy także pieczarki, czosnek, a kiełbasę zastąpić pokrojonym w kostkę i podsmażonym filetem z kurczaka lub usmażonym mięsem mielonym. Lekki i pożywny obiad na letnie upały. W wersji wegetariańskiej smakuje równie dobrze, co z mięsem.


Zupa krem z cukinii, którą zrobisz w minut. Nie masz czasu na pracochłonne dania? Wykorzystaj nasz przepis na zupę krem z sezonowej cukinii.


Jedz kolorowo - to zdanie powinno nam towarzyszyć przy komponowaniu posiłków czy przekąsek. Im więcej radosnych kolorów na talerzu, tym lepiej. Leczo jest jednym z dań, które jest proste, a po przygotowaniu mamy na talerzu gamę kolorów, dodatkowo niezwykle smacznych. Leczo możemy poddać pewnym modyfikacjom, a mianowicie zrobić z samej cukinii i dodać pokrojoną paprykę a jeżeli nie dodamy mięsa i kiełbasy, całość możemy umieścić w słoikach, pasteryzować ok minut i otwierać zimą.


Polecam również taką wersję. Robiłam je nie pierwszy raz, moja mama robi od paru lat, a przepis dostałam od teściowej. Potrawy z cukinii Łagodna, neutralna w smaku cukinia to wyśmienity dodatek do rozmaitych warzywnych kompozycji. W kuchni cukinia odkrywa cały wachlarz możliwości i pobudza kulinarną fantazję. Jak mrozić cukinię Wegańskie ciasto z cukinią Brownie z cukinii – wegańskie, bezglutenowe, bez tłuszczu Ciasteczka owsiane z cukinią i czekoladą Muffinki czekoladowe z cukinią Wegańskie muffinki z cukinią Pasta kanapkowa z cukinii Grillowane szaszłyki z klopsikami Omlet z cukinią Omlet z łososiem i cukinią Tortilla z łososiem, cukinią i pieczonymi ziemniakami Omlet.


Swoją recepturę na bigos z kabaczka zdradziła nam pani Danuta Kopot. Witam, właściwie, już sama dawno robię podobne danie z cieciorką z puszki, tylko zamiast czerwonej cebuli używałam zawsze normalnej, żóltej (lub białej), a zamiast cukinii czasami dodaję bakłażana (lub nie zamiast, lecz oprócz), natomiast, strasznie mnie zaciekawiła ta wędzona papryka – czy to jest jakaś specjalna węgierska przyprawa, w paście, czy sproszkowana? Podobna wersje tej potrawy probowalam jak bylam w Bieszczadach, a kiedy wrocilam postanowilam odtworzyc ja w domu oczywiscie troszk.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty