wtorek, 30 czerwca 2015

Biały barszcz

Biały barszcz

Tradycyjny barszcz, jak u babci :) W ubiegłym roku zostaliśmy nim poczęstowani na Wielkanoc i tak nam smakował, że w tym roku postanowiłam podzielić się z Wami tym dobrym przepisem. Ugotowany na wywarze wołowym, z dodatkiem wędzonej i białej kiełbasy, zabielony śmietanką kremówką, bez zakwasu. Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą ląduje tradycyjnie na moim świątecznym stole. Bez tej niezwykle aromatycznej zupy z dużą ilością majeranku nie wyobrażam sobie Wielkanocy.


Dziś proponuję przepis na barszcz na zakwasie z chrzanem i kiełbasą. Biały barszcz Moja mama gotuje wspaniały barszcz biały. Na aromatycznej białej kiełbasie, zakwasie, z dużą ilością śmietany, czosnku i majeranku. Nieodzownym elementem barszczu białego, jest ugotowane na twardo jajko, które w zależności od upodobań twoich i reszty domowników, możesz posiekać drobno, lub położyć.


Dodać zakwas na biały barszcz jeśli go używamy i zagotować. Przygotowujemy barszcz biały - w niektórych regionach Polski barszcz biały podawany jest na stół wielkanocny podczas śniadania. Przepis na barszcz biały: Kiełbaski opłukać. Jedni uważają, że biały barszcz i żurek to to samo, inni – że są to odrębne dania. Prawda jest taka, że obie zupy są na wskroś polskie i nie może ich zabraknąć chociażby w wielkanocnym menu.


Biały barszcz

Gotuj na niewielkim ogniu ok. Odcedź, wywar przelej do garnka. Marchewkę zetrzyj na tarce lub drobno pokrój, kiełbasę pokrój w grube plasterki. Smaczna ,zupka o kwaskowym smaku można podawać z ziemniakami lub grubym makaronem min łatwe tanie. Przyszedł czas na brata żuru.


Oczywiście odpowiednio kwaśny a do tego jajo bądź kiełbasa biała. BARSZCZ BIAŁY – tradycyjny, polski przepis na Wielkanoc. OBIAD WIELKANOCNY PRZEPISY – oczywiście śniadanie wielkanocne jest najważniejsze, ale na pewno zastanawiacie się co podać na Wielkanocny obiad. Zebrałam najlepsze przepisy, które są moją propozycją na wielkanocny obiad. Jak zrobić samemu barszcz biały.


Wówczas ugotujesz barszcz biały na zakwasie z butelki. Możesz też zrobić swój własny zakwas na biały barszcz. Mój przepis na zakwas do barszczu na Wielkanoc jest najlepszy i sprawdzony. Możesz zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej użyć. Boczek pokrój w kostkę przysmaż w garnku o grubym dnie, dodaj umyte i pokrojone warzywa, grzyby i kiełbaski.


Zalej wodą, gotuj pod przykryciem minut. Po tym czasie odcedź wywar, warzywa nie będą Ci już potrzebne, kiełbasę odłóż. Odlej chochlę zupy do kubka, dodaj śmietanę, wymieszaj. Do wywaru dodaj zakwas, zagotuj, dopraw majerankiem, solą, pieprzem. Ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałki białej kiełbasy sprawiają, ze zupa jest bardzo treściwa.


Biały barszcz

Warto wiedzieć, jak wydobyć ze składników najlepsze walory smakowe. Podajemy przepis na pyszny biały barszcz. Wielkanocny barszcz biały jest potrawą staropolską i przygotowuje się go na esencjonalnym wywarze mięsnym, czyli tym, w którym gotowała się świąteczna szynka. Do takiego wywaru wkładamy kilka suszonych grzybów i białą kiełbasę. Zakwas na barszcz biały Na barszcz potrzebny jest zakwas.


Jest on inny niż na żurek. Na żur lub żurek zakwas przygotowuje się na bazie mąki żytniej razowej, na biały barszcz na bazie mąki pszennej razowej. Podawać wkładając do talerza ( miseczki ) ćwiartki jaj na twardo i kiełbaski. Po wierzchu posypać delikatnie majerankiem. Tym barszcz biały różni się od podobnego do niego żurku, do którego zakwas jest przyrządzany na bazie mąki żytniej.


Jednak w niektórych regionach Polski określenie barszcz biały i żurek stosowane jest wymiennie lub żurkiem nazywa się zupę przygotowaną na zakwasie z ziemniakami i jajkiem, zaś. Aromatyczny barszcz biały z ziemniakami, jajkiem, białą kiełbasą. W nim znajdziecie mąkę z polskich pól, a także aromatyczne przyprawy, majeranek, czosnek i cebulkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty