Coś ciepłego, sytego, domowego. Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka. Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami.
U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek. Całość zalej passatą, gotuj około minut.
Podawaj z kromką dobrego. Cóż zimą chcieć więcej jak obiad pachnący tyloma letnimi smakami. Leczo z cukinią i pieczarkami. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok.
W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody.
Zapraszam dzisiaj na proste pyszne i domowe leczo z pieczarkami. Możliwe do przygotowania w wersji z kiełbasą, bez kiełbasy lub z fasolą. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: pieczarki, paprykę i cukinię.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Uwielbiam, ale z samymi warzywami- cukinią, papryką, pieczarkami. Ja nie lubię dodawać całych pomidorów i czekać, aż się rozpadną więc używam sos gruziński.
Dodaje pikantnego smaczku i idealnie pasuje do leczo. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.
Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem.
Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować.
Do pół miękkiego mięsa dodać paprykę i pokrojoną cukinią. Zupa rybna z papryką, odc. Kiełbasę, cukinię, cebulę i paprykę na leczo z cukinią kroimy w kostkę. Najpierw podsmażamy kiełbasę, później dodajemy po kolei cebulę, paprykę, całość smażymy kolejne min.
Usmażone składniki przekładamy do garnka, zasypujemy słodką i ostrą papryką, dodajemy czosnek i podlewamy połową przygotowanej wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.