Re: jak zmiękczyć pierniczki Wiem ze to juz herbata po obiedzie ale jakbyście chciały wypróbować inny przepis za rok to polecam pierniczki jak alpejskie, z bloga mojewypieki kropka com. Naprawdę są miękkie, pychota. PS Aby byc w temacie pytania to ja kiedyś tez zmiękczałam połówką jabłka lub tez.
Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Lista przepisów na wilgotne pierniczki z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Zrobiłam, samo ciasto smaczne i faktycznie wilgotne, ale tej przyprawy do piernika w przepisie zdecydowanie za dużo. Może to zależy od producenta, nie wiem, ale strasznie mocne to ciasto wychodzi.
Następnym razem dam max łyżeczki. No i ilość cukru zwiększyłam, to trochę bardziej słodkie jest. Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną. Nagrzej piekarnik do 1st.
C i piecz pierniki przez ok. Przygotuj lukier: w makutrze utrzyj białko z cukrem pudrem. Nadziewanie pierniczków powidłami wymaga od nas trochę cierpliwości, ale z każdym kolejnym nabieramy wprawy.
Jako estetyka nigdy nie mogłam pogodzić się z tym, że pierniczki na święta muszą leżakować kilka tygodni aby nabrały pełni smaku i miękkości - kłóciło się to z moją ideą świeżych, pachnących wypieków. Od razu do jedzenia, bez leżakowania. Pierniczki idealne, miękkie, puszyste i aromatyczne!
Dodane przez anulaw: Tylko o kuchni. Co zrobić, aby moje wypieki, szczególnie babki ,były wilgotne. Najczęściej ciasto wychodzi mi , kruszy się. Jeśli chcielibyście zawiesić je na choince lub poczęstować świątecznych gości, to niebawem należy je przygotować. Ciasteczka są słodkie pomimo braku cukru i super wilgotne w środku.
Idealne dla łańcuchów, bo są zdrowe. By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. Wtedy będą rozpływały się w ustach! Można je też dowolnie dekorować czekoladą lub lukrem.
Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie. To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je. Te miękkie można jeść i dekorować od razu. Twardsze można przygotować wcześniej i odłożyć do zamkniętego pojemnika.
Gdy zmiękną, można je dowolnie udekorować. Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką). Przepis na świąteczne kruche pierniczki. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się.
Małe lub z wycięciami piec w temperaturze 1st. Upieczone pierniczki wystudzić na kratce kuchennej, polukrować i odstawić do wyschnięcia (np. na całą noc). Piec w piekarniku nagrzanym do 1stopni C przez około minut (jeśli są cienko rozwałkowane lub małe to krócej).
Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Możemy ozdobić je lukrem i przełożyć do puszek z plasterkiem suszonego jabłka, aby twarde pierniczki na Boże Narodzenie nieco zwilgotniały, a potem zjeść pod choinką lub podarować.
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami - miękkie i wilgotne Jak sezon śliwkowy, to obowiązkowo ciasto jogurtowe ze śliwkami. No wreszcie prawdziwe katarzynki ktoś pokaże! A nie jakieś serca czy kwiatki wmawiając ludziom głupoty, że katarzynki upiekli.
Możecie je zapakować w woreczki celofanowe lub związać tasiemką i podarować znajomym i najbliższym. Szybki piernik Last Minute. Wilgotne ciasto piernikowe, kostka piernikowa przekładana powidłami, z polewą czekoladową. Wygodne, podzielne ciasto świąteczne. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, ucieramy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy stopniowo do utartych jajek, wlewamy olej oraz wsypujemy przyprawę do piernika i miksujemy. Zostało jeszcze treści porady. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pierniczki marchewkowe. Ciasto jest wyjątkowo pyszne, lekko wilgotne dzięki żurawinie.
Ciasto ogromnie smakowało mnie oraz wszystkim znajomym w pracy. Za kilka dni zamierzam je upiec ponownie, a przepis zagości na stałe u mnie w domu. Rozwałkować na grubość mm, wycinać foremkami pierniczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać ciasteczka.
Piec w nagrzanym piekarniku do 1stopni C przez minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.