piątek, 31 lipca 2015

Biszkopt na dużą tortownicę

Biszkopt na dużą tortownicę

W końcu znalazłam idealny przepis na biszkopt na tor t. Ciasto jest pu szyste, pulchne, świetnie wyrasta i łatwo je przekroić na cztery, a nawe t pięć cienkich blató w. Ni e może się nie udać, o zakalcu nie ma mowy. Polecam mój drugi sposób na wyrośnięty, puszysty biszkopt bez dziwnych dodatków, z naturalnych składników i bez proszku do pieczenia. BISZKOPT NA TORTOWNICĘ- cm. Witam, mam ten sam przepis ale bez octu, jajka w temp pokojowej i maka wymieszana z jajkami za pomoca miksera na najnizszych obrotach,tez wychodzi pyszny, czasem az za wysoki mimo formy 26cm,ale moje dzieciaczki szybko uporaja sie z nadmiarem biszkoptu, dziekuje za przepisy sa rewelacyjne, gdy czestuje znajomych i rodzine nowosciami kulinarnymi i pytaja skad mam.


Ciasta wyszło bardzo dużo, ubijalam mikserem planetarnym. Podczas pieczenia temp 1stopni, biszkopt wyrósł ponad formę najbardziej brzegami, środek nie bardzo chciał urosnąć. Po rzuceniu biszkopem pojawiły się pęknięcia i się zapadł. Pyszny, delikatny, w sam raz do letnich wypieków ;-D min łatwe tanie. Do tego jest potrzebny idealny przepis i ten poniżej właśnie taki jest!


Wypróbowałam już wiele przepisów na biszkopt, ale ten jest najlepszy, zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta, no i oczywiście jest bardzo smaczny. Zaczynam od przepisu na biszkopt idealny, a w innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu. Przeglądałam galerię i inne stronki z przepisami ale nadal nie wiem.


Bo każdy przepis troszkę inny. Zasada jednak taka, że na jedno jajko dag mąki i cukru. Niestety nie przy kazdym przepisie napisano na jaka tortownicę. Proszę też pamiętać, że na dużą blachę trzeba więcej kremu :-)) ja zawsze robię podwójna porcję kremu )razy tyle co na normalną tortownicę) Robię masy jak dzielę tort na płaty.


Jedna dolna, Jedna środkowa i trzecia masa na pokrycie tortu. Trzeba też dobrze nasączyć biszkopt! Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu.


Przekładać ulubionymi masami. Mam zamiar upiec ten biszkopt, ale w tortownicy o średnicy cm. Z przelicznika wynika, ze nalezy użyć ponad jajek, a przeciez tyle nie ubiję jednym mikserem. Czy mogę w takim razie upiec jeden biszkopt np.


Pytanie brzmi jak długo piec taki biszkopt, bo będzie płytszy? Masło roztopić i odstawić do ostudzenia. Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na biszkopt na dużą tortownice.


Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł #128578;. Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć. Chcę z tego przepisu upiec biszkopt na pierwszy (własnoręczny) tort dla mojej córeczki. Jednak mam tylko tortownicę cm.


Czy mogłabyś mi podać dokładne proporcje na taka formę, bo nie chciałabym czegoś schrzanić. W końcu to pierwsze urodziny mojego skarba – i mój pierwszy tort w życiu. Witam, postanowiłam dziś wypróbować Pani przepis i biszkopt wyszedl super. Robiłam w dużej blaszce i coś mnie przyćmiło, bo wyłozylam papierem całą blachę łącznie z bokami. Przypomniało mi sie o tym dopiero po minutach pieczenia.


I wyrósł ładnie, trochę go wybrzuszylo, ale po upieczeniu opadł do poziomu boków. Przepis na dość wysoki biszkopt na dużą tortownicę. Państwu akurat przyda, jeżeli macie w planach duży tort. Przy tak dużej ilosci jaj na tortownicę na pewno biszkopt musi być wysoki. Niestety ja od jakiegoś czasu też mam problem nawet z tym sprawdzonym przepisem, biszkopty przestały rosnac, dawniej mąka byla lepsza, jajka również.


Ale, jak widać, różne są przepisy. I nie bęę tu wchodzić w dywagacje na temat co to jest prawdziwy biszkopt Proporcje poszczególnych składników nie zmieniają się. Chodzi o konkretne ilości.


Biszkopt na dużą tortownicę

Na dużą rortownicę można użyć lub jajej. Mąka dodawana do masy jajecznej powinna być uprzednio przesiana. Nie tylko ułatwi to równomierne rozprowadzanie jej, ale też sprawi, że biszkopt będzie bardziej puszysty. PRzepis jest sprawdzony (teściowa tak robi i jej wychodzi).


U mnie zaś wszystko jest super. ROśnie pięknie, widać jaki jest pulchny itd. Dawno temu, chciałam się podzielić z Wami, moim przepisem na biszkopt, który zawsze wychodzi i to bez rozdzielania białek od żółtek. Ja też nie wierzyłam, do momentu aż go nie zrobiłam (a uwierzcie mi, że było to baaardzo dawno;)). Od tego czasu, biszkopt robię z tego przepisu.


Z podanych składników na biszkopt upiec ciasto w dużej tortownicy. Wystudzić, przekroić na pół (placki), zimne plaski nasączyć spirytusem lub kompotem z wiśni. Trochę inny niż zwykle przepis na biszkopt, który zawsze się udaje.


Maria Czurak od Kami Skok do ciasta i torty. Dodaj do swojej kolekcji Edytuj Lubię to Ustaw jako okładkę kolekcji Komentuj. Biszkopt uniwersalny - Przepis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty