wtorek, 28 lipca 2015

Leczo wegetariańskie

Leczo wegetariańskie przepis. Pyszne leczo z cukinią, pieczarkami i bakłażanem. Wegetariańskie, sezonowe danie jednogarnkowe. Pyszne, idealne leczo wegetariańskie z najlepszymi warzywami.


Leczo wegetariańskie

Uwielbiam leczo, oczywiście wegetariańskie #128512; To Twoje bardzo mi się podoba i idealnie się wpasowuje w moje kubki smakowe. Właściwie to po tak aromatycznym opisie nie potrzebuje już w nim smaku mięsa. Myślę, że tak przygotowane będzie idealnie smakowało. Lato to idealny czas na przygotowanie leczo, wszystkim znanego jednogarnkowego dania z gotowanych warzyw. Chociaż klasycznie leczo przyrządza się z dodatkiem mięsa, będzie ono równie smaczne w wersji wegetariańskiej.


Podobnie jak w standardowym wydaniu tej potrawy, tu także dodaj paprykę w różnych kolorach, marchew oraz pieczarki. Zamiast kawałków mięsa, w wegetariańskim leczo powinny znaleźć się kotlety. LECZO WEGETARIAŃSKIE – zawsze przygotowuję więcej i nadmiar zagotowuje w słoiczkach. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Smakowity blog kulinarny.


Leczo wegetariańskie

Zapraszam na pyszne, domowe, roślinne i jarskie leczo wegetariańskie. W mojej wersji wyszło właściwie leczo wegańskie, ale jak masz ochotę użyj masła zamiast oleju. Uwielbiam takie dania a leczo wegetariańskie to już szczególnie dlatego często pojawia się na naszym rodzinnym stole co najmniej w kilku wersjach!


Dobre wegetariańskie leczo z cukinii i pieczarek, z dodatkiem ostrej papryczki, aromatycznego czosnku i ziół, bez problemu dorówna temu przygotowanemu z dodatkiem kiełbasy. Długo duszone na wolnym ogniu warzywa oddają potrawie cały swój smak i aromat, a jednocześnie pozostają przyjemnie chrupiące. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Przygotowanie dania leczo wegetariańskie z tofu.


Tofu pokrój w kostkę, włóż do miseczki, posyp solą, pieprzem, zalej olejem i odstaw na kilkanaście minut. Cebulę pokrój w cienkie piórka. W dużym garnku podgrzej olej, dorzuć cebulę i szklij.


Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Kolorowe, piękne, świeże do wyboru do koloru. Kompozycja warzyw zależy od indywidualnych gustów. Polecam dodać bakłażana, cukinię, paprykę i świeże pachnące pomidory.


Warto je włączyć do jadłospisu, szczególnie w sezonie letnim, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw. Jest to lekkie danie wegetariańskie. Polecam serwować z pajdą razowego chleba na zakwasie, ryżem basmati lub zapieczone z dużym makaronem muszelki.


Pycha #128521; To danie szczególnie dedykuję wszystkim ograniczającym mięso lub będącym na diecie wegetariańskiej. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Zobacz, jak zrobić leczo. Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.


Leczo wegetariańskie

Niektórzy lubią dodać do lecza. Poniżej znajdziecie najlepsze przepisy na leczo! Klasyczne z papryki i kiełbasy, ale i pyszne wegetariańskie z cukinią i pieczarkami.


Jeśli poddasz je pasteryzacji, będziesz cieszyć się smakiem lata również w zimie. Wypróbuj nasz przepis na wegetariańskie leczo na zimę. Doskonale smakuje z czosnkową grzanką. Ojeżu, to leczo to cudo! Dzisiaj robiłam drugi raz – tym razem nie odmierzałam tak dokładnie przypraw, dodałam pieczarki i pół dyni piżmowej.


Ledwo to wszystko w patelni zmieściłam, ale wyszło jeszcze lepsze niż ostatnio. Wcześniej leczo (to takie mięsne) jakoś mi nie smakowało, teraz mogłabym je jeść codziennie. Gdy są takie gorące dni nie mam ochoty na mięso, przekonałam więc K. Gdy cebula się zeszkli dodajemy sparzone i obrane z skórki pomidory, poprzekrawane na części oraz grubo pokrojone pieczarki. Przede wszystkim aby zrobić prawdziwe leczo konieczne jest pozyskanie dobrej, wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy) i białej, podłużnej papryki.


Wszystko zalewam wodą i gotuję minut. Następnie dodaję przyprawy: sól, pieprz, papryki oraz posiekaną natkę pietruszki. Jeszcze minut w garnku pod przykryciem i na małym ogniu i nasze leczo.


Kuszące aromatem,cieszące kolorami,smakujące słonecznym latem. Wiele jest jego wariantów,moja dzisiejsza propozycja jest wegetariańska,jednak gwarantuje,że zasmakuje w niej każdy. Jedna z czytelniczek wspominała, że zastąpiła mięso w leczo fasolką, myślę, że warto spróbować również takiego patentu, a wtedy nasz wegetariański posiłek będzie bogatszy w cenne białko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty