czwartek, 30 lipca 2015

Ciasto drożdżowe na makowiec

Makowiec z bakaliami to król świątecznego stołu. Coraz rzadziej przygotowujemy go jednak samodzielnie - może czas to zmienić? Radzimy, jak przygotować idealne ciasto drożdżowe na makowiec. Z tym przepisem to proste.


Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię.


Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Przedstawiam przepis na makowiec. Taki tradycyjny, pieczony w keksówce, ociekający lukrem, posypany kandyzowaną skórką pomarańczową. Kolejna obowiązkowa pozycja na świątecznym stole, ciasto pieczone właściwie tylko raz do roku, na Boże Narodzenie.


Wyśmienity makowiec zawijany, strucla makowa. Wierzch ciasta tworzy pyszna chrupiąca skórka oblana lukrem. Dziś zaprezentuję Wam przygotowanie IDEALNEGO ciasta drożdżowego. Kilka składników i można wyczarować bazę do wielu ciekawych i kreatywnych wypieków tj.


Do ciasta dodałam dodatkowo żółtka, które pozostały od innego ciasta. A jeśli masz ochotę na jeszcze bogatsze wnętrze tego wigilijnego przysmaku, możesz dodać kandyzowane owoce. Gotowy makowiec zawijany najlepiej udekorować lukrem i posypać bakaliami. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole.


Na minut przed końcem dodać stopione masło. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (na około godziny). Po tym czasie uderzyć w ciasto pięścią, następnie krótko zagnieść w misce.


Powierzchnię posmarować roztrzepanym białkiem, posypać owocami jeśli ich. Ja zazwyczaj pozostawiam go na sam koniec świątecznych wypieków, ponieważ lubię świeże drożdżowe ciasto :-). Wystarczy owinąć go folią spożywczą i zamrozić. W celu odmrożenia wykładamy makowiec na blat w temperaturze pokojowej na około godziny przed podaniem.


Prosty przepis na pyszny, świąteczny makowiec zawijany, przygotowany na kruchym cieście i nadziewany masą z maku mielonego. Poznaj smaczny przepis na makowiec drożdżowy oblany białą czekoladą – tradycyjny wypiek na Wigilię, który zachwyci zgromadzonych przy stole gości! Tradycyjny makowiec drożdżowy Są ciasta, które kojarzą się ze świętami. Dla mnie takim ciastem jest tradycyjny makowiec drożdżowy. W moim domu rodzinnym tradycyjny makowiec drożdżowy zawsze pojawiał się na stole w towarzystwie sernika, keksa oraz pierników.


Smaczny, miękki i pachnący cytryną. MAKOWIEC DROŻDŻOWY – w moim domu jest obowiązkowym ciastem na święta. W wersji świątecznej obok maku pojawiają się niezbędne bakalie: orzechy, rodzynki, a smak dopełnia skórka pomarańczowa. Jest to przepis na ciasto krucho-drożdżowe. Sposób przygotowania polewy do mazurków podaję w przepisie Pomada czekoladowo-cytrynowa do mazurków.


Składniki: dag mąki, dag masła, dag cukru, 1g śmietany , dag drożdży, jaja, żółtka, cukier waniliowy, szczypta soli. Ja przygotowałam to drugie, jest dużo prostsze. Sprawdzone przepisy na Ciasta drożdżowe znajdziesz na portalu przepisy.


Zobacz naszą bazę wyselekcjonowanych przepisów na Ciasta drożdżowe, sprawdź opinie na ich temat oraz wybierz najlepszy przepis dla siebie. Idealny na święta Bożego Narodzenia. Uwielbiam drożdżowy makowiec zawijany. W tym przepisie na ciasto drożdżowe zamiast mleka dodałam sok i otartą skórkę z jednej pomarańczy. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Ciasto drożdżowe na makowiec

Ciasto wyszło bardzo aromatyczne i puszyste. Prawie każda Babcia lub Mama ma swój sprawdzony, tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe. Moja Babcia Krysia zawsze mówiła, że prawdziwe ciasto drożdżowe robi się na samych żółtkach, na maśle i mleku. Ado tego ciasto drożdżowe obowiązkowo musi być z rodzynkami i mieć kruszonkę. Wyrośnięte makowce smarujemy jajkiem i pieczemy ok godziny w średnio gorącym piekarniku.


Taki makowiec na świątecznym stole z pewnością zrobi wrażenie! Czas przygotowania: min. Efektowne, warstwowe ciasto świąteczne, czyli połączenie maku i pomarańczy.


Takie ciasto makowe wymaga nieco pracy, ale smak wynagradza cały trud. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze.


Wciąż pamiętam jak idealnie smakowało drożdżowe przyrządzane w prodiżu. Wskutek paru nieudanych prób zaprzestałam na lata robienia tego ciasta i dziś na chrzciny synka stwierdziłam że zrobię coś wyjątkowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty