Przepis na klasyczne spaghetti Bolognese. Chociaż można kupić wiele rodzajów gotowych (i bardzo dobrych) sosów do spaghetti, to jednak nie ma to, jak sos domowej roboty. Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę.
Nie trzeba wielkich zdolności, aby je zrobić, więc poradzą sobie z owym daniem dosłownie wszyscy. Drewnianą łyżką rozdrobnić pomidory i wymieszać. Przykryć i gotować na małym ogniu przez minimum godziny, od czasu do czasu mieszając.
W połowie gotowania dodać mleko. Podawać z ugotowanym makaronem spaghetti posypując tartym parmezanem. Doprawić i dusić min. Na koniec dodać śmietanę i koncentrat. Dodać rozdrobnione kotlety sojowe.
Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Italia, to z pewnoscia nie uzylabys nazwy ‘spaghetti bolognese’, bo tam to po prostu nie istnieje! Pamietajmy, aby kawałki, z których przyrządzamy mięso były świeże i ładne.
Przykładowo może to być wieprzowa łopatka wraz z kawałkiem wołowiny gulaszowej. Czym najlepiej doprawić gotowy sos do spaghetti. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza, doprawić solą i roztrzepać widelcem. Poznaj spaghetti carbonara - szybkie i pyszne włoskie danie z boczkiem, serem, śmietaną i jajkiem.
Podajemy klasyczny przepis na spaghetti carbonara! Nie masz czasu gotować skomplikowanych potraw i uwielbiasz włoską kuchnię? Zobacz też inne nasze przepisy na spaghetti! Spaghetti carbonara to danie dla ciebie!
Przełożyć do większego garnka. Najprostsze spaghetti bolognese - sposób przygotowania: Przygotuj sos do spaghetti: na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wsyp pokrojony w plasterki czosnek i cebulkę posiekaną w talarki. Zaczekaj, aż się zeszklą, przemieszaj kilkukrotnie.
Potem dołóż mięso mielone i lekko je obsmażasz, mieszając łopatką, żeby nie przywarło. Sos: świeże pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić w plastry. Czosnek obrać, grubo pokroić. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć, aż pomidory się rozpadną.
W międzyczasie ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i wrzucić do fasolki. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić fasolkę. Dla miłośników jajek, boczku i makaronu - strzał w dziesiątkę ;) Robi się błyskawicznie, w czasie, gdy gotujemy makaron, możemy zająć się sosem.
Potem tylko wrzucić spaghetti, zalać jajkiem, wymieszać i cześć :) Jeśli ktoś nie lubi spaghetti, śmiało taki sos może zastosować do innego makaronu, np. Jednym z moich ulubionych dań, które momentalnie pozytywnie wpływają na mój nastrój, jest błyskawiczne udawane spaghetti bolognese, czyli makaron w sosie mięsno-pomidorowym. Piszę o tym daniu, jako o udawanym spaghetti bolognese, ponieważ do przygotowania prawdziwego sosu bolońskiego potrzeba zarówno więcej czasu, jak i bardziej. Są przepisy ponadczasowe.
Sos pomidory należy do klasycznych dań nie tylko kuchni śródziemnomorskiej ale i światowej. A ja polecam po prostu wymieszanie tego spaghetti z pesto ze sloiczka i posypanie (jezeli lubisz) parmezanem i juz. Albo spaghetti olio et aglio: na patelni rozgrzewamy dobra oliwe z oliwek, dusimy krociutko przecisniety przez praske czosnek (3-zabki, mozna wiecej), ale tak, zeby sie nie zrumienil - bron Boze! Surowe spaghetti z cukinii to świetny pomysł na lekki, bezglutenowy lunch lub sycącą sałatkę – oprócz świeżych warzyw znajdują się w nim orzechy oraz oliwa z oliwek, dzięki czemu ten niepozorny posiłek naprawdę daje sporo energii.
Cukinię schłodzoną w lodówce. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Znów doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz ewentualnie pieprzem cayenne.
Mięso umyć, pokroić w kostkę, zemleć razem z boczkiem. Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać. Przerzucić wszystko do garnka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.