wtorek, 28 lipca 2015

Chrusty drożdżowe

Pulchniutkie faworki drożdżowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego chrustu. Rumiane, smażone faworki zadowolą każdego łakomczucha! Szybko i wygodnie przeliczysz gramy na łyżki, łyżeczki, szklanki, sztuki! Mleko podgrzać żeby było letnie. Dodać drożdże, cukier i tyle mąki, żeby ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany.


Chrusty drożdżowe

Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. Następnie do miski dodać resztę mąki, rozpuszczoną (zimną) margarynę, sól i ubite widelcem jajko. Jednak teraz odkryłam chruściki drożdżowe, które dużo bardziej mi smakują. Ledwo je zrobiłam i już mam zamiar to powtórzyć. Oczywiście najlepiej smakują pierwszego dnia.


Zostawić do czasu aż zaczyn zacznie pracować. Jajka z resztą cukru i szczyptą soli ubić. Do zaczynu dodać mąkę,ubite jajka,ocet ,aromat. Zagnieść ciasto i dobrze je wyrobić.


Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto dobrze wyrośnie wałkować i formować chrusty. Tylko w karnawale można sobie pozwolić na taką dozę kalorii i zarazem.


Jest z nimi niewiele zachodu, a są równie pyszne co tradycyjny chrust. Ze smaku przypominają mi nieco drożdżowe racuszki. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.


Przygotowujemy rozczyn a letniego mleka, cukru i oczywiście drożdzy Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około minut w ciepłym miejscu. Są delikatne, na drugi dzień również pyszne. Faworki z tego przepisu są delikatne i kruche. Dziękuje serdecznie za przepis i szczerze polecam go innym. Ciasto drożdżowe belissima.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chrusty drożdżowe. Podgrzewamy je by stało się letnie. Dodajemy do niego rozkruszone drożdże, cukier oraz tyle mąki by ciasto miało konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoił swoją objętość.


Chrusty drożdżowe

Unsubscribe from VideoKuchnia. Chrust drożdżowy - Video-Kuchnia. Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami).


Dodane przez celabrate w: Tylko o kuchni. Poza tym może ktoś poleci mi sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z suszonych. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę (ubijać przez ok. minut, początkowo najlepiej na parze aby żółtka się ogrzały). Sprawdzony przepis na faworki, czyli chrusty.


Bardzo fajny pomysł na ciekawy przepis w tłusty czwartek. Zdjęcie z wykonania znajdziesz na końcu posta. Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu.


Pani Jolu ja mam na chrusty bardzo fajny przepis jeszcze mojej mamy. Nie macie jeszcze dość pączków, faworków itp? Przepis z bloga Moje domowe kucharzenie. W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu). Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki.


To łatwiejsze niż Ci się wydaje, zaskocz swoich bliskich :) Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach! Wysokie, puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Można zrobić je z dowolnymi owocami np.


Owoce należy ułożyć delikatnie na cieście. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga gotowanie z miłości. Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu?


Chrusty drożdżowe

To bardzo chrupiące ciastka w kształcie kokardki, które smaży się w głębokim tłuszczu. Po ostudzeniu faworki posypuje się obficie cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty